Scroll verder

Koelkast kopen: waar let je op?

De koelkast is misschien wel het belangrijkste apparaat in je keuken. Andere apparaten zijn enigszins te vervangen (je kan koken op zowel een kookplaat als in een oven), en je zou best een tijdje zonder een vaatwasser kunnen (als het écht moet 😉). Maar zonder koelkast wordt het leven toch een stuk lastiger. Veel producten kun je niet lang meer bewaren, en sommige producten hoor je ook koud te nuttigen. Het is dus belangrijk om een koelkast aan te schaffen die past bij de behoeften van jouw huishouden. Om je te helpen in jouw keuze bieden we een aantal zaken waarmee je rekening moet houden bij de aanschaf van een koelkast.

Vershoudlade in een koelkast
Koelkast in de showroom van Velthuizen Keukens

Vrijstaand of een inbouwkoelkast?

 

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: wil ik een vrijstaande of een inbouwkoelkast? In de meeste keukens is een inbouwkoelkast de meest voor de hand liggende optie. Een koelkast die ingebouwd is valt namelijk niet op in het keukeninterieur, omdat deze weggestopt zit achter een keukenfront. Hierdoor is de koelkast één met de keuken. Maar je kunt er ook voor kiezen om met een vrijstaande koelkast juist een blikvanger in huis te halen. Denk bijvoorbeeld aan de retrolijn van Etna.

 

Welke soort koelkast wil je?

 

Wanneer je een keuze hebt kunnen maken tussen vrijstaand en inbouw, is het tijd om het type koelkast te kiezen. Drie dingen zijn hierin belangrijk: hoeveel plek er in de keuken is voor de koelkast, hoeveel koelruimte je nodig denkt te hebben, en hoeveel vriescapaciteit je wenst. Als je bijvoorbeeld weinig ruimte hebt of nodig denkt te hebben, kun je kiezen voor een tafelmodelkoelkast. Deze koelkasten zijn minder dan 100 cm hoog, en zijn voornamelijk geschikt voor kleine huishoudens en keukens zonder hoge kasten. Tafelmodelkoelkasten zijn beschikbaar met en zonder vriesvak.

Heb je wel ruimte voor een hogere koelkast? Dan moet je bedenken of en waar je het vriesgedeelte wilt hebben. Zo kun je ervoor kiezen om zowel een grote koelkast als een grote vrieskast aan te schaffen wanneer je veel ruimte hebt en vaak producten invriest. Met een grote koelkast bedoelen we een koelkast van 177 of 178 cm hoog. Als je een vrijstaande koelkast wilt kun je ook kiezen voor een Amerikaanse koelkast. Dit is een groot vrijstaand apparaat waarbij het koel- en vriesgedeelte naast elkaar zitten.

Heb je juist maar enkele producten die je in wilt vriezen? Dan is een koelkast van 102 cm hoog met een vriesvak wellicht een optie. Ook kun je kiezen voor een middenweg tussen veel en weinig ruimte. Ga dan voor een koel-vriescombinatie. Deze zijn 177 of 178 cm hoog, en bieden gemiddelde ruimte voor zowel koelen als vriezen.

 

Indeling van de koelkast

 

Zeker niet onbelangrijk is de indeling van de koelkast. Je bergt er dagelijks producten in op en haalt er dagelijks producten uit, dus het is belangrijk dat je de koelkast naar wens kan indelen. Zijn er voldoende plateaus? En zijn deze plateaus verstelbaar? Sommige koelkasten hebben een flessenrek, waar je makkelijk flessen frisdrank of wijn in kunt bewaren. Het kunnen verwijderen van plateaus is ook erg handig bij het schoonmaken van de koelkast. Zo kun je overal gemakkelijk bij.

De vershoudlade

 

Bijna iedere koelkast beschikt over een vershoudlade. Dit is de plek in de koelkast die de meest optimale temperatuur en luchtvochtigheid biedt voor verse producten. De vershoudlades zijn de laatste jaren ontzettend doorontwikkeld, met als doel om producten zo lang mogelijk vers te houden. We schreven hier eerder al over in ons blog over het bewaren van groenten en fruit.

 

De verbonden koelkast

 

Maak jij van je nieuwe keuken een slimme keuken? Dan wil je jouw koelkast, net als je andere apparaten, aan elkaar en aan je telefoon, tablet of spraakassistent verbinden. Controleer daarom eerst of het apparaat dat je wilt kopen beschikt over connectiviteitsfuncties als HomeConnect.

 

Andere functies

 

Verder zul je moeten nadenken over welke functies je nog meer belangrijk vindt. Zo kan een hoog geluidsniveau bij het aanslaan van de koelkast als erg storend worden ervaren. Andere functies waar je je in kunt verdiepen zijn de luchtcirculatie in de koelkast, de compressor, de verlichting, een antibacteriële laag en, vaak alleen bij Amerikaanse koelkasten, een watertap of ijsblokjesmachine. Onze adviseurs informeren je graag over deze functies tijdens een afspraak.

Eilandkeuken met een Amerikaanse koelkast
Amerikaanse koelkast van NEFF

Denk ook aan je portemonnee

 

Ook de prijs van de koelkast speelt een rol. De verkoopprijs hangt af van onder andere het merk, de beschikbare functies, de grootte en de indeling. Over merken gesproken, bij de meeste merken krijg je langere garantie wanneer je meer apparaten van dit merk koopt. Maar wat gaat de koelkast op lange termijn kosten? Dat hangt vooral af van het energieverbruik van de koelkast. In maart 2021 zijn de energielabels veranderd. Energieklassen A+, A++ en A+++ bestaan niet meer, en elektrische apparaten zijn heringedeeld in de klassen A tot en met G. Dit betekent dat een koelkast die in 2020 de energieklasse A+++ had, nu ineens energielabel B of C heeft. Je kan jouw oude koelkast dan ook het beste met een nieuwe koelkast vergelijken door te kijken naar het absolute energieverbruik (in kWh). Meer over het nieuwe energielabel lees je op de site van de Consumentenbond.

 

Meer over koelkasten

 

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen over koelkasten? Dat snappen we, want een koelkast is een ingewikkelder product dan het lijkt. Maak gerust een afspraak met één van onze adviseurs, want zij weten alles over de koelkasten van onder andere Liebherr, Neff, Siemens, Miele en Pelgrim. En zij kunnen je ook meer vertellen over bijvoorbeeld wijnkoelkasten, waarover je meer leest in ons magazine dat deze maand uit komt!

Beleef de Velthuizen Lenteweek

Velthuizen Lenteweek 2024
Of maak direct een afspraak
Velthuizen Lenteweek 2024