Scroll verder

“Al je apparaten met elkaar en je telefoon verbonden”

Domotica in de keuken: wat is het?

 

Domotica is een samentrekking van het Latijnse woord domus (huis) en het achtervoegsel -tica (toegepaste wetenschap). In het kort betekent domotica het integreren van technologie en diensten in huis; domotica staat ook wel bekend als huisautomatisering. Dit klinkt wellicht heel ingewikkeld, maar eigenlijk valt dat wel mee. Met domotica bedoelen we dat verschillende apparaten met elkaar in verbinding staan. Over het algemeen gebeurt dit via Wi-Fi, of via een breder netwerk. Een bekend voorbeeld is een slimme thermostaat die je met je telefoon kan bedienen. Zo kun je de verwarming vanaf de bank aan- of uitzetten (via Wi-Fi), maar je kunt deze ook vanaf je werk alvast aanzetten (via het mobiele netwerk van je telefoon).

 

Connectiviteitsfuncties worden de laatste jaren veelvuldig ingezet. Het is een trend die je steeds vaker voorbij ziet komen, ook in de keuken. Denk hierbij eens aan een oven die je op afstand met je telefoon kunt laten voorverwarmen, een afzuigkap die aangaat als je de kookplaat in gebruik neemt, of het aanzetten van de verlichting met een spraakassistent als Google Home. De laatste jaren zijn de mogelijkheden hard gegroeid, omdat ook fabrikanten van keukenapparatuur het belang van domotica inzien. Benieuwd naar de voordelen en mogelijkheden van domotica? Lees dan verder!

De voordelen van domotica

 

Eén van de belangrijkste voordelen van huisautomatisering is het comfort. Je kunt apparaten op afstand bedienen, en dat is in meerdere situaties ideaal. Zo kun je de oven alvast voorverwarmen als je vertrekt van je werk; na een lange werkdag kun je bij thuiskomst direct jouw voorbereide gerecht in de oven schuiven. Dit bespaart een hoop tijd! Een ander voorbeeld is het programmeren van de koffiemachine. Zo staat er iedere werkdag een verse kop koffie voor je klaar als je uit bed stapt. En ook de spraakassistent kan je in de toekomst steeds meer gaan helpen; in plaats van een kookboek kan jouw telefoon je stap voor stap begeleiden door het kookproces.

 

Een ander voordeel van de connectiviteitsfuncties op keukenapparatuur is energie- en kostenbesparing. Zo kan de koelkast je een seintje geven als de deur nog open staat, en kun je de vaatwasser zo programmeren dat deze alleen gebruik maakt van het nachttarief. Ook als je er buitenshuis achterkomt dat één van de apparaten nog aanstaat, kun je deze met één druk op de knop op afstand uitzetten.

De mogelijkheden van connectiviteit

 

De mogelijkheden van domotica worden steeds groter. Miele maakt bijvoorbeeld gebruikt van de Con@ctivity-functie, een innovatieve technologie die jouw kookplaat met jouw afzuigkap verbindt. De afzuigkap reageert op wat er op de kookplaat gebeurt. Komt er meer stoom vrij? Dan gaat de afzuigkap harder afzuigen. Zet je kookplaat uit? Dan gaat de afzuigkap ook uit, wanneer deze alle kookluchtjes verwerkt heeft. Verschillende apparaten van Miele zijn te verbinden door middel van Miele@home, en met de Miele@mobile-app kun je deze apparaten op afstand aansturen.

 

NEFF en Siemens noemen hun domoticafuncties ‘Home Connect‘. Een opvallende functie is het kunnen bedienen van de afzuigkap via de kookplaat. Zo hoef je maar één apparaat te bedienen, terwijl je er twee gebruikt. Ook kun je, als je hiervoor toestemming geeft, experts van NEFF op afstand je apparaat laten analyseren wanneer deze problemen vertoond. Deze problemen kunnen vaak snel verholpen worden, en een servicebezoek is dan niet nodig.

 

Apparaten van ATAG zijn te verbinden met de Connect Life app. Net als bij eerder genoemde merken kun je jouw apparaten op afstand bedienen en in de app recepten raadplegen.

Is dat alles?

 

Nee, er is nog veel meer mogelijk met domotica, en in de toekomst zal dit zich alleen maar uitbreiden. De technologie van nu geeft ontzettend veel kansen voor de verschillende apparatuurmerken om zich op deze manier te onderscheiden, en prachtige productfuncties te creëren. Denk bijvoorbeeld aan meer automatische bereidingswijzes in de oven of het automatisch maken van een boodschappenlijstje door de koelkast. Wil je meer weten over de mogelijkheden van domotica? Maak dan een afspraak met één van onze adviseurs. Zij kunnen je in onze showroom de verschillende connectiviteitsfuncties laten zien, en informeren je wat de verschillen zijn per merk.

Een verbonden keuken, iets voor jou?
Maak snel een afspraak!

"Ik help je graag bij het samenstellen van jouw nieuwe keuken!"


Ralph Accountmanager

Gratis vaatwasser bij een nieuwe keuken!

Of maak een afspraak