Vershoudzones vergroten de houdbaarheid tot wel drie keer!”

Waar bewaar ik mijn groenten en fruit?

De zomer is begonnen, en dat betekent dat sommige groenten- en fruitsoorten het wat zwaarder te verduren krijgen dan normaal. Sommige rijpe vruchten trekken fruitvliegjes aan, en dat wil je natuurlijk niet! Daarnaast wil je jouw groenten en fruit ook zo goed mogelijk bewaren, want hierdoor blijven ze langer houdbaar en blijft de smaak beter behouden. Maar hoe doe je dit?

Sommige groenten en fruit kun je het beste in de koelkast bewaren, terwijl voor andere soorten een plek buiten de koelkast beter is. We geven je hieronder een overzicht van wat je volgens het Voedingscentrum het beste wel en niet in de koelkast kunt bewaren. Ook geven we je meer informatie over speciale vershoudzones in de koelkast, want zo blijven jouw ‘koelkastgroenten en -fruit’ nóg langer lekker!

Welke groenten bewaar je buiten de koelkast?

Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika’s en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika’s drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid. Paprika’s, maar ook aubergines, moet je overigens weer niet op de fruitschaal leggen, want deze groenten zijn erg gevoelig voor ethyleen. Ethyleen is een gas dat door onder andere appels en bananen wordt geproduceerd, en door dit gas krijgen paprika’s en aubergines plekken en gaan ze bitterder smaken.

Uien en aardappelen bewaar je ook het beste buiten de koelkast. Deze groenten bewaar je het beste op een donkere, koele en droge plaats. Hetzelfde geldt voor komkommers, en om de houdbaarheid met ongeveer een week te verlengen, kun je komkommers het beste in de folie laten zitten. Voor wintergroenten zoals wortels en knolselderij geldt dat je ze, net als uien en aardappelen, het beste op een koele, droge plek kan bewaren. Voor deze drie groenten geldt ook dat je ze niet in een zak moet bewaren; hierin worden ze snel vochtig en kunnen schimmels ontstaan. Ook courgette bewaar je het beste buiten de koelkast.

Welke groenten gaan er dan in de koelkast?

Vruchtgroenten en wintergroenten kun je dus het beste buiten de koelkast bewaren, maar wat blijft er dan nog over? In de eerste plaats bladgroenten, zoals sla, andijvie en spinazie. Deze kun je het beste in de groentelade of in het vershoudgedeelte van de koelkast bewaren. Hetzelfde geldt voor koolsoorten zoals bloemkool en boerenkool. Gesneden groenten bewaar je altijd in de koelkast, ongeacht of ze al voorgesneden waren (zoals roerbakgroenten) of dat je ze zelf gesneden hebt. Andere groenten die nog niet specifiek genoemd zijn, maar wel in de koelkast bewaard worden, zijn champignons, sperziebonen, witlof, prei en spruitjes.

Fruit dat je buiten de koelkast bewaard

Citrusvruchten en exotische fruitsoorten kun je het beste buiten de koelkast bewaren. Voorbeelden van citrusvruchten zijn citroenen, limoenen, grapefruit, sinaasappelen en mandarijnen. Deze fruitsoorten kun je ongeveer 14 dagen bewaren. Bananen vallen onder het exotisch fruit, net als bijvoorbeeld ananassen, passievruchten en meloenen. Deze vruchten hebben in de koelkast last van koudebederf, waardoor cellen kapot gaan en de vruchten smaak en vocht verliezen. Ook gaan deze fruitsoorten snel rotten. Citrus- en exotische vruchten kun je het beste in een koele voorraadkast bewaren, net als avocado’s.

Welke fruitsoorten bewaar je in de koelkast?

Citrusvruchten en exotisch fruit bewaar je daarentegen wel in de koelkast als het gesneden is. Al het (voor)gesneden fruit moet je wel goed afdekken, het liefst zo luchtdicht mogelijk. Door te vacumeren bewaar je jouw gesneden fruit het langst. Ook verschillende soorten ongesneden fruit bewaar je in de koelkast. Zacht fruit, zoals aardbeien en frambozen, zijn hier een goed voorbeeld van. Belangrijk is wel dat ze niet vochtig worden; je kunt ze eventueel op keukenpapier leggen om vocht te absorberen. Ook druiven en appels kun je het beste in de koelkast bewaren. Druiven blijven in de koelkast zo’n 3 dagen langer goed, appels zijn zelfs tot drie weken langer houdbaar.

Verhoudzones voor een nog langere levensduur

De fruit- en groentelade is doorgaans de beste plek om koelkastgroenten en -fruit te bewaren. De laatste jaren zijn deze lades sterk ontwikkeld, en er bestaan tegenwoordig meerdere soorten vershoudlades. Zo heb je bijvoorbeeld een 0-gradenzone, waar de temperatuur altijd nabij 0°C is. Hierdoor blijven groenten, maar ook vlees en vis, tot wel 3 keer langer vers. Dit komt doordat vitamines onder deze omstandigheden beter bewaard blijven, en bacteriën minder mogelijkheid hebben zich te verspreiden. Ook zijn er lades waar je de temperatuur of luchtvochtigheid zelf kan instellen. Zo bewaar je groenten en fruit het liefst rond 2°C, terwijl vlees en vis het best te bewaren zijn bij 0°C. Wat luchtvochtigheid betreft: groentes hebben doorgaans meer luchtvochtigheid nodig dan fruit.

Miele-koelkasten beschikken over PerfectFresh-Pro technologie, die resulteert in een langere levensduur van groenten en fruit. PerfectFresh-Pro verzorgt een ideale temperatuur en luchtvochtigheid. De FreshSafe-lades van Neff zorgen dat de temperatuur altijd rond de 0°C is. Daarnaast kun je zelf de luchtvochtigheid aanpassen, waardoor de houdbaarheid van groenten en fruit verlengd wordt. Siemens-koelapparaten met iSensoric beschikken over sensoren die de omstandigheden in en buiten de koelkast meten. Hierdoor kunnen ze de temperatuur constant houden, waaronder in de hyperFresh premium 0°C lade. Alle sensoren hebben één doel: versheid. Ten slotte de koelkasten van Liebherr die beschikken over BioFresh. BioFresh vershoudzones garanderen het perfecte klimaat voor groenten en fruit, door een temperatuur van net boven 0°C en een hoge vochtigheid te garanderen. Wil je meer informatie over de verschillende soorten verhoudzones? Maak dan een afspraak met één van onze adviseurs!