De vaatwasser is niet meer uit de moderne keuken weg te denken. Wij moeten er in ieder geval niet aan denken om iedere avond af te wassen. Maar welke vaatwasser past bij jou? Dat hangt af van wat jij zoekt in een vaatwasser, maar ook van de rest van je nieuwe keuken. Heb je een groot gezin? Dan wil je waarschijnlijk een afwasmachine met veel couverts. Heb je een open keuken? Dan is het geluidsniveau van belang. Wij beantwoorden vijf vragen om je zo goed mogelijk te helpen bij het kiezen van een vaatwasser:
– Uit welke typen vaatwasser kan ik kiezen?
– Hoe vol kan ik een afwasmachine beladen?
– Wat verbruikt een vaatwasser?
– Hoeveel geluid maakt een afwasmachine?
– Met welke functies moet ik nog meer rekening houden?
Uit welke typen vaatwasser kan ik kiezen?
Vrijwel alle vaatwassers die wij verkopen zijn inbouwvaatwassers. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een vrijstaande vaatwasser, maar het is meestal mooier om de vaatwasser in de keuken te verwerken. De meeste inbouwvaatwassers zijn volledig geïntegreerd, wat betekent dat je de vaatwasser niet ziet wanneer deze dicht zit. Hiervoor gebruiken we een frontpaneel, zodat de afwasmachine volledig opgaat in het keukenontwerp. Het bedieningspaneel zit aan de binnenkant van de vaatwasser; je moet de deur dus open doen om het apparaat te bedienen. Mocht je willen zien of het apparaat aanstaat, dan moet het apparaat beschikken over vloerprojectie. Merken als NEFF, Miele, Siemens, Pelgrim en Etna beschikken over deze functie.
Een half-geïntegreerde vaatwasser heeft het bedieningspaneel aan de voorkant. Hierdoor kun je de vaatwasser bedienen wanneer de deur dicht is, en kun je gemakkelijk de resttijd van het programma zien. Het nadeel van een half-geïntegreerde afwasmachine is dat je altijd het bedieningspaneel ziet. Ook voor dit type vaatwasser heb je een frontpaneel nodig. Bij een onderbouwvaatwasser is dit niet het geval. Dit type vaatwasser gaat daardoor het minst op in je keuken.
Hoe vol kan ik een afwasmachine beladen?
De capaciteit van een vaatwasser wordt uitgedrukt in het aantal couverts. Met één couvert wordt een set eetgerei bedoeld: een ontbijtbord, een dinerbord, een soepkom, een kopje, een glas, een beker en bestek. Een ‘normale’ vaatwasser van 60 centimeter breed biedt meestal ruimte voor 12 tot 14 couverts. Het precieze aantal hangt af van de afmetingen en de indeling. Zo neemt een bestekkorf doorgaans meer ruimte in dan een besteklade, en in sommige vaatwassers kun je de borden dichter tegen elkaar aan laten staan. Voor grote gezinnen is het dus raadzaam om goed te kijken naar het aantal couverts dat de vaatwasser heeft.
Wat verbruikt een vaatwasser?
Het energielabel geeft aan hoe zuinig een vaatwasser is. Dit label houdt rekening met zowel het energie- als het waterverbruik van de afwasmachine. Het klikt misschien gek, maar de minst zuinige vaatwassers die nu (november 2020) op de markt gebracht mogen worden hebben energielabel A+. De meest zuinige afwasmachines hebben energielabel A+++-10%. Vanaf maart 2021 zal de classificatie van A tot en met G lopen. Het energielabel is gebaseerd op het eco-programma van de vaatwasser. Een vaatwasser met energielabel A+++ verbruikt gemiddeld zo’n 0,83 kWh per cyclus aan energie. Het waterverbruik per cyclus ligt rond de 10 liter per cyclus. Gemiddeld zijn de kosten aan energie en water voor een afwasmachine met dit label een kleine €60 per jaar, gebaseerd op 100 wascycli.
Het verbruik van een vaatwasser kan ook verminderd worden door specifieke functies. Een vaatwasser met beladingssensor meet bijvoorbeeld hoeveel vaat er in de vaatwasser staat, en past hierop de hoeveelheid water aan. Afwasmachines met een aqua-sensor daarentegen meten hoe vuil het water is, en hierdoor verbruikt het apparaat minder energie wanneer de vaat niet erg vies is. Ook de droogtechniek kan bijdragen; vaatwassers met een actieve droogtechniek zijn zuiniger dan de vaak gebruikte condensdroogtechniek. Het automatisch openen van de deur is een actieve droogtechniek, net als het gebruik van zeolietkorrels. Deze korrels zetten vocht om in warmte. De condensdroogtechniek maakt gebruik van koud water.
Hoeveel geluid maakt een afwasmachine?
Op het energielabel vind je ook het geluidsniveau van een vaatwasser. Zeker in een open keuken, die verbonden is met de woonkamer of beschikt over een keukenbar, wil je niet dat de vaatwasser jou, je gezin en je gasten stoort. Ook wanneer de keuken zich vlakbij de slaapkamer bevindt, bijvoorbeeld in een appartement, wil je niet wakker liggen van de afwasmachine. Een vaatwasser mag stil genoemd worden wanneer deze een geluidsniveau heeft dat lager is dan 43 decibel. Wij bevelen een geluidsniveau van ten hoogste 45 decibel aan. Stille vaatwassers hebben meestal een isolerende behuizing en een koolborstelloze motor. Deze motor heeft geen extra onderdelen nodig voor de aandrijving, waardoor er minder wrijving is, en dus minder geluid.
Met welke functies moet ik nog meer rekening houden?
Dat de vaatwasser moet zorgen voor een schone vaat is logisch, maar het zou ook wel fijn zijn als de vaat droog uit de machine komt. Eerder besproken we al de zeolietkorrels en het automatisch openen van de deur. De laatste optie is echter niet aan te raden bij kunststof werkbladen, omdat dit type keukenblad het vocht zal vasthouden en eventueel kan beschadigen. Ook hebben we het eerder gehad over vloerprojectie. Veel vaatwassers laten doormiddel van een lampje op de vloer zien dat de machine in gebruik is. Een nieuwe ontwikkeling is het laten zien van de resttijd op de vloer, zodat je precies weet hoelang het programma nog duurt.
Connectiviteitsfuncties worden veel gebruikt in de keuken, en zo ook bij vaatwassers. Deze afwasmachines zijn via telefoon of tablet op afstand te besturen. Handig als je bijvoorbeeld al in bed ligt en vergeten bent de vaatwasser aan te zetten. Ook kun je in de app andere informatie zien, bijvoorbeeld hoe lang het programma nog duurt. Daarnaast kan een vaatwasser met een verstelbare bovenlade ook erg handig zijn. Zo creëer je makkelijk meer ruimte in de onderste lade door de bovenkorf omhoog te verstellen. Sommige vaatwassers bieden ook neerklapbare steunen, bijvoorbeeld voor wijnglazen of grote schalen. Verder is het goed om te kijken naar de verschillende programma’s die de vaatwasser heeft.
Meer over afwassen?
Hopelijk hebben we je verder kunnen helpen in je zoektocht naar de juiste vaatwasser! De juiste keuze maken is en blijft moeilijk, want er zijn zoveel modellen en erg veel factoren die meespelen. Vaak spelen ook de andere apparaten mee, omdat je verlengde garantie krijgt wanneer je voor meerdere apparaten van hetzelfde merk kiest. Voor meer informatie mag je altijd een afspraak maken met één van onze adviseurs!