Home Nieuws Inspiratie De vier belangrijkste functies van de warmhoudlade

De vier belangrijkste functies van de warmhoudlade

5 minuten leestijd
Warmhoudlade van groot formaat

De warmhoudlade is een vrij onbekend apparaat, en daarom ook maar in weinig keukens te vinden. Jammer eigenlijk, want het is een heel handig apparaat dat maar weinig ruimte inneemt! En hoewel de naam doet vermoeden dat je met de warmhoudlade alleen gerechten kunt warmhouden, is er veel meer mogelijk met dit apparaat. Zo kun je bijvoorbeeld ook servies voorverwarmen met de warmhoudlade, en je kunt er zelfs gerechten in bereiden. Hoe het werkt? Dat lees je hieronder! We geven je de vier meest gebruikte functies van de warmhoudlade, en onderaan dit blog lees je hoe je zo’n lade in jouw keuken verwerkt.

Gerechten warmhouden met de warmhoudlade

Zoals eerder genoemd, en zoals de naam al zegt, is de warmhoudlade ontworpen om gerechten warm te houden. Als je als gezin niet vaak tegelijkertijd eet, bijvoorbeeld omdat iemand andere werktijden heeft, is de warmhoudlade perfect om een gerecht warm te houden. De alternatieven zijn opwarmen in de magnetron, wat de structuur en smaak vaak niet ten goede komt, of gebruik maken van de regenereerfunctie van de stoomoven. Ook wanneer je een groot diner organiseert, bijvoorbeeld met kerst, is het handig om een gerecht warm te houden in de warmhoudlade. Zo hoef je even niet om te kijken naar dit gerecht, en kun je je volledig focussen op de andere gerechten.

Geen koud vlees meer dankzij voorverwarmde borden

De meeste warmhoudlades hebben verschillende temperatuurstanden, variërend van ongeveer 30 tot circa 90 graden. De lage temperaturen zijn erg geschikt voor het verwarmen van servies. Het voorverwarmen van servies is voor verschillende gerechten geen overbodige luxe. Denk bijvoorbeeld eens aan een biefstuk, die je medium rare gebakken hebt. Het zou zonde zijn als dit heerlijke stuk vlees al afgekoeld is voordat je ervan hebt kunnen genieten. Door je bord voor te verwarmen, zorg je ervoor dat het vlees minder snel afkoelt. Hetzelfde geldt voor gerechten als pasta, die ook snel aan warmte verliezen. Daarnaast adviseren barista’s om ook kopjes voor te verwarmen voor een betere smaakbeleving van koffie.

Geleidelijk ontdooien met de warmhoudlade

Een andere toepassing van de warmhoudlade is het ontdooien van gerechten. Wanneer je bijvoorbeeld vergeten bent de kip of het gehakt uit de vriezer te halen, kun je het ontdooiproces versnellen door de warmhoudlade te gebruiken. Bevroren voedsel is namelijk vaak moeilijk te bereiden: het is bijna niet te snijden en de binnenkant zal moeilijk garen, terwijl de buitenkant verbrandt. Als alternatief kun je dit voedsel natuurlijk ook in de magnetron doen, maar vaak zal de buitenkant dan beginnen te garen, terwijl de binnenkant ijskoud blijft.

De warmhoudlade als alternatieve kookmethode

Wist je dat je met de warmhoudlade zelfs voedsel kunt bereiden? De warmhoudlades van merken als Neff, Miele en Siemens zijn zeer geschikt voor slow cooking dankzij het heteluchtsysteem. Met name voor vlees is de slow cooking functie ideaal. Door bijvoorbeeld vlees op een relatief lage temperatuur te bereiden, blijft het heerlijk mals. Ook voor het laten rijzen van deeg is de warmhoudlade ontzettend geschikt. Ook kun je de warmhoudlade gebruiken voor het smelten van chocolade.

De warmhoudlade in je keuken integreren

Overtuigd van de functies van de warmhoudlade? Dan is het tijd om keuzes te maken! Zoals gezegd bieden meerdere merken warmhoudlades aan. Vrijwel altijd wordt de warmhoudlade dan ook afgestemd op de andere apparatuur in de keuken. De warmhoudlade wordt namelijk over het algemeen onder de oven of (combi-)magnetron geplaatst, en het ziet er mooi uit als je kiest voor een warmhoudlade die aansluit bij dit apparaat. Waar ook vaak voor gekozen wordt, is een oven met een hoogte van 60 centimeter, met daarnaast een oven/magnetron met een hoogte van 45 centimeter en daaronder een warmhoudlade. Een voorbeeld zie je in de foto hierboven.

Ook wat betreft de hoogte van de warmhoudlade heb je keuze. Bij bovengenoemd voorbeeld zal er een lade van 14 centimeter hoog geplaatst worden, waardoor deze samen met de oven of magnetron in een nis van 60 centimeter past. Overigens kun je dit formaat lade ook goed onder een koffiemachine kwijt, zoals je in de foto hieronder ziet. Een warmhoudlade van 29 centimeter hoog is echter ook mogelijk. In dit geval heb je meer ruimte voor het verwarmen van borden en servies en het warmhouden, ontdooien en bereiden van voedsel. Zo’n hoge warmhoudlade hebben wij in de gebruikerskeuken in onze showroom staan, die hieronder is afgebeeld.

Meer weten?

Hopelijk heb je na het lezen van dit blog een idee van de voordelen van de warmhoudlade. Wil jij ook zo’n lade in de keuken, of ben je op zoek naar meer informatie? Maak dan een afspraak met één van onze adviseurs. Zij kunnen dan de tijd nemen om je meer te vertellen over de voor- en nadelen van warmhoudlades, maar ook over alternatieven. Wist je bijvoorbeeld dat er ook sous-vide lades bestaan, voor het vacumeren van etenswaren? Dit is een alternatief op de Quva, en door te vacumeren kun je gebruik maken van de sous-vide functie van de stoomoven. Uiteraard kun je voor vragen ook contact opnemen met één van onze adviseurs via onze teampagina.

Misschien vind je dit ook interessant?

Laat je inspireren

Vraag gratis het Velthuizen keukenmagazine aan! Laat je gegevens achter en ontvang binnen een week het inspirerende magazine op de mat.

  • 140 pagina’s inspiratie
  • De nieuwste trends
  • Geheel vrijblijvend