Scroll verder

Keuken met twee kleuren fronten: gaaf!

Twee kleuren fronten in je keuken? Ga er voor! Door verschillende kleuren in je keuken te combineren creëer je een verrassend keukenontwerp. Aan de andere kant is het natuurlijk wel spannend, want welke kleuren (en materialen) passen bij elkaar? En als je naast twee frontkleuren ook een werkblad met een andere kleur hebt, moet je met drie kleuren rekening houden. Gelukkig zijn er veel combinaties mogelijk van kleuren die goed bij elkaar passen. In dit blog gaan we dieper in op deze keuzes. Eerst kijken we naar het verschil tussen eilandkeukens en wandopstellingen. Ook maken we onderscheid tussen kleurencombinaties die een groot contrast vertonen en het gebruik van natuurlijke materialen. Laat je inspireren!

Twee kleuren fronten: combinatie van hout en hoogglans wit
Contrast in je keuken met zwarte en witte fronten

Eilandkeuken met twee kleuren

 

Het gebruik van twee kleuren fronten komt het vaakst voor in eilandkeukens. Zo is in de keukens hierboven gebruik gemaakt van witte hoogglans fronten in het eiland. In de keuken van de familie Idema is dit gecombineerd met eiken fronten met een houtkleur, terwijl de familie Wijnen heeft gekozen voor zwarte fronten met een zichtbare houtnerf. In beide keukens heeft het kookeiland dus een andere kleur dan de wandopstelling. Het gebruik van wit is hierin een verstandige en veilige keuze, omdat je wit met iedere andere kleur kunt combineren. De keuken van de familie Idema is door het gebruik van de houtkleur een rustig geheel geworden, met een natuurlijke uitstraling. De familie Wijnen heeft er daarentegen voor gekozen om, naast de donkere fronten, nog een kleur toe te voegen: Olive van Painting the Past op de wanden. Een gewaagde keuze waardoor de keuken wat drukker wordt, maar mede dankzij het hoge plafond past het perfect!

Keuken met een combinatie van twee kleuren fronten
Twee kleuren fronten in je keuken

Twee kleuren fronten in een wandopstelling

 

Geen plek of behoefte aan een eilandkeuken? Geen probleem! Ook in een wandopstelling is het gebruik van meerdere kleuren fronten geen enkel probleem. De familie Van Wilsum heeft gekozen voor licht eiken fronten in het aanrechtgedeelte, terwijl de hoge kastenwand antracieten fronten heeft. Er is een duidelijke scheiding tussen deze gedeeltes door de hoek die de keuken maakt, en deze scheiding wordt benadrukt door de witte stollen. Daardoor is deze frontencombinatie heel logisch. Onze eigen keukenadviseur Johan heeft in zijn keuken ook twee frontkleuren toegepast: Brons Reflex en Black Steel. Naast het feit dat deze kleuren heel goed samengaan, is hier ook eenzelfde scheiding te zien. Zo zijn de Brons Reflex fronten alleen toegepast in de hoge kastenwand, terwijl het zwevend meubel en het aanrechtgedeelte hier tegenover zwarte fronten hebben.

Keuken met twee kleuren fronten
Gedurfde combinatie van fronten; geel en wit!

Contrast in je keuken creëren

 

Wanneer twee frontkleuren gebruikt worden, ontstaat er vaak een groot contrast. Het grootste contrast dat je kunt creëren is natuurlijk door een zwart front te combineren met een wit front. Een werkblad is een grijze kleur kan dan eventueel deze kleuren dichter naar elkaar toe brengen. Het is ook mogelijk om met andere kleuren een duidelijk contrast tussen de verschillende fronten te creëren. Zo heeft de familie Makkink ervoor gekozen om helder wit te gebruiken voor het aanrechtgedeelte aan de wand en het kookeiland, zowel in de fronten en in het werkblad. De hoge kastenwand is daarentegen een stuk donkerder met zijn bronzen kleur, die ook terugkomt in het keukeneiland. De familie Oliviera heeft een stuk meer risico genomen met een geel spoeleiland. Zo’n kleur steekt natuurlijk al snel af tegen andere kleuren, dus dit mag je zeker een contrasterende keuken noemen!

Keuken met twee kleuren fronten: hout en zwart
Keuken met twee kleuren fronten

Combineren met natuurlijke materialen

 

Zoals je wellicht hierboven al gezien hebt, is het gebruik van eiken fronten ook populair bij meerdere frontkleuren. Zo maakt het gebruik van een houtkleur een witte keuken minder saai en een zwarte keuken minder donker. Het gebruik van houten fronten in een hoge kastenwand komt veel voor, zo ook in de keuken van de familie Hartjes. Door dit materiaal door te trekken boven de wandopstelling, maar ook door lichte kleuren te gebruiken op de wanden, het plafond en de vloer, ontstaat een lichte keukenruimte. En dat terwijl alle andere fronten zwart zijn! In de keuken van de familie Teuwissen is hout juist gecombineerd met witte fronten. De eikenhouten kastenwand is hier de blikvanger van de keuken geworden, omdat het robuuste mooi naar voren komt tussen het strakke wit. Overigens is het ook mogelijk om eiken fronten in bijvoorbeeld het zwart uit te voeren. Zo creëer je wel een natuurlijke uitstraling, maar blijft de keuken een stuk strakker.

Twee kleuren fronten in je keuken

Zoveel opties!

 

Uiteindelijk blijkt maar weer dat er erg veel mogelijk is! Toch zien we dat vaak een ‘veilige’ kleur, zoals zwart of wit, met een andere frontkleur wordt gecombineerd. Daarnaast is ook het gebruik van natuurlijke materialen een populaire keuze. Belangrijk is het om bij het combineren van meerdere frontkleuren te zorgen dat er een soort van afscheiding is, en niet zomaar over te gaan van de ene op de andere kleur. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een andere kleur te gebruiken in een kookeiland, door de hoek van een L-opstelling te gebruiken als scheidingslijn, door de hoge kastenwand een andere kleur te geven, of door gebruik te maken van een parallelle opstelling met verschillende frontkleuren aan beide kanten. Onze adviseurs helpen je graag bij het maken van deze keuzes, en kunnen je advies geven over verschillende kleuren en materialen. Daarbij houden ze natuurlijk ook rekening met het werkblad en de verschillende apparaten die in jouw keuken komen.

Gratis vaatwasser bij een nieuwe keuken!

Of maak een afspraak