Scroll verder

Gas naar inductie, waar let je op?

Heel Nederland van het gas af, dat is het uiteindelijke doel. Dat gaat niet vanzelf natuurlijk en er zullen nog een flink aantal jaren over heen gaan voordat dit doel uiteindelijk bereikt is. Toch worden er al veel nieuwbouwprojecten compleet gasloos gebouwd en zien wij in de verkoop ook een verschuiving van gaskookplaten naar inductie. Waar zo’n negen jaar geleden zeker 70% aan gaskookplaten werden verkocht, zien wij nu dat de verkoop van inductiekookplaten op een ruime 80% ligt. Sommige leveranciers zoals NEFF hebben de gaskookplaten zelfs al uit het assortiment gehaald. Wil jij de overstap wagen van gas naar inductie? Wij leggen je graag even uit wat de voordelen zijn en waar je op moet letten.

Van gas naar inductie, waar let je op?
NEFF inductiekookplaat met Twistpad

Aanpassing meterkast voor koken op inductie

 

In veel gevallen is er bij het overstappen van gas naar inductie een aanpassing in de meterkast nodig. Dit ligt aan het vermogen van de kookplaat die je kiest. Kookplaten tot 3.680 watt kunnen geïnstalleerd worden met een ‘normale’ stekker in het stopcontact en hebben een eigen groep in de meterkast nodig. Nadeel van dit type kookplaat is dat je de vier kookzones niet tegelijkertijd voluit kan gebruiken. De meeste inductiekookplaten die wij verkopen hebben een perilex stekker. Deze stekker zorgt ervoor dat de kookplaat zijn stroom van twee groepen tegelijk haalt. Dus extra power, waardoor je alle kookzones voluit tegelijk kunt gebruiken. De aanpassingen die nodig zijn zowel in de keukenruimte als in de meterkast kunnen wij door onze elektricien laten uitvoeren. Overleg met de adviseur of jouw meterkast geschikt is voor de aanpassingen, wij helpen je daar graag bij!

NEFF inductiekookplaat met afzuiging

Grotere kookplaat

 

Wil je je gaskookplaat vervangen voor een inductie, is het belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van je huidige kookplaat. Kies je voor een grotere kookplaat kunnen wij uiteraard het werkblad aanpassen. Wel is het belangrijk te letten op de afzuiging. Vervang je je 60 centimeter kookplaat voor een 90 centimeter, moet ook je afzuiging een 90 centimeter zijn. Daarom is het goed om te weten dat je op een 60 centimeter inductie sowieso al meer kookruimte hebt dan op een 60 centimeter gaskookplaat. Je hebt geen last dat je pannen van de dragers kunnen glijden en je bent flexibeler met het schuiven van je pannen, zeker als je kiest voor een flexinductie.

Inductiekookplaat met gasbrander
NEFF Inductiekookplaat met Twistpad

Koken met inductie goedkoper?

 

Je kunt je misschien wel voorstellen dat er bij een gaskookplaat veel warmte verloren gaat. Zeker bij een grote vlam en een te kleine pan. Bij inductie wordt alleen de zone waar je pan op staat verwarmt en wordt ook alleen de onderkant van je pan verhit. Op die manier kan je ervan uit gaan dat 99% van de energie ook daadwerkelijk gebruikt wordt bij inductie. Zeker in combinatie met zonnepanelen zal je het voordeel uiteindelijk gaan merken in je portemonnee.

Gas én inductie met deze kookplaat van ATAG

Nieuwe pannen?

 

Ook horen wij vaak de vraag; kan ik mijn pannen blijven gebruiken? Een inductiekookplaat verwarmt pannen met behulp van magneten. Pak een magneet en test of deze aan de onderkant van je pan blijft plakken. Plakt de magneet? Dan is je pan geschikt voor inductie! Let er ook op dat je pan niet vervormt is. Als je lang met je pannen op gas hebt gekookt kan de bodem krom of ongelijk zijn. Je pan kan dan nog wel gebruikt worden op inductie, maar gaat wel wiebelen op het gladde oppervlak. Ook kan je de pan in dat geval beter niet slepen over de plaat, zo ontstaan er snel krassen. Zonde van je mooie inductie natuurlijk!

Moderne inductiekookplaat met TFT scherm

Voor & nadelen van koken met inductie

 

We horen vaak terug dat het koken met een vlam onder je pan voor meer kookbeleving zorgt en dat de uitstraling van een gaskookplaat mooier is, zeker bij landelijke keukens. Gelukkig zijn er nu ook vrijstaande fornuizen op de markt van bijvoorbeeld Boretti die voorzien zijn van inductie. Zo heb je wel de landelijke uitstraling én verder alle gemakken die een inductiekookplaat biedt. Denk ook eens aan het schoonmaken van een gaskookplaat, vele malen meer werk met alle pitten en pannendragers. Een inductiekookplaat blijft niet warm, dus geen aangekoekte kookresten. Even een vochtige doek erover, daarna een droge en je kookplaat ligt er weer schitterend bij!

Bertazzoni fornuis met inductiezones
Inductiezones op een fornuis van Bertazzoni

Laat je inspireren!

 

Wij helpen je graag met de overstap van gas naar inductie. In onze (online) showroom vind je merken als Miele, NEFF, Siemens en Pelgrim. Keuze genoeg! Wij laten je graag de verschillende bedieningen zien en vertellen alles over bladafzuiging en de flexzones. Vragen over de aanpassingen en aansluiting bij jou thuis? Maak een afspraak voor een keukenrenovatie! Samen komen we er zeker uit!

Vraag het gratis magazine aan!

Magazine Velthuizen Keukens: Over de kook
Of maak direct een afspraak
Magazine Velthuizen Keukens: Over de kook