Scroll verder

Energie besparen tijdens het koken: 7 tips!

Energie besparen en duurzaamheid zijn hot topics, ook in de keuken. Zo kun je door duurzaam te koken bijdragen aan een beter milieu, maar je kunt er ook een hoop geld mee besparen! Daarom geven we je een aantal tips die je kan toepassen tijdens het koken. Bij het samenstellen van deze tips viel ons op dat energie besparen soms heel makkelijk is!

Energie besparen tijdens het koken: gebruik een glazen deksel
Energie besparen tijdens het koken: gebruik kleine pannen

Energie besparen met glazen deksels

 

De eerste tips komen van Pelgrim, die ons met hun blog inspireerden tot het samenstellen van deze tips. Tip nummer 1 was ook voor ons nieuw: glazen deksels. Met glazen deksels kun je namelijk veel warmteverlies voorkomen! Dat komt doordat veel mensen graag even in hun pannen kijken, bijvoorbeeld om te controleren of het water al kookt, of om te kijken of de saus al is ingedikt. Vaak moet je hiervoor het deksel van de pan nemen, waardoor veel warmte vrij komt. Met een glazen deksel is dat niet meer nodig.

Klein maar fijn

 

De volgende tip heeft betrekking op de pannen zelf: gebruik geen onnodig grote pannen. Als je maar één stukje vlees bakt hoef je natuurlijk niet je grootste koekenpan te pakken, en voor een kleine hoeveelheid groenten heb je ook geen kookpan van 10 liter nodig. Door te grote pannen te gebruiken verbruik onnodig veel energie.

 

Kies daarnaast ook niet standaard voor de grootste kookzone (bij keramisch koken) of pit (bij koken op gas). Hierdoor ontstaat warmteverlies langs de zijkant van de pan. Het beste kies je voor een passende kookzone of pit; een kleine pan zet je op een kleine kookzone, terwijl je een grote pan op een grote pit zet. Op een inductiekookplaat kun je een kleine pan wel op een grote kookzone zetten. Hier wordt de pan namelijk verwarmd door een magnetisch veld, waardoor er überhaupt bijna geen warmteverlies langs de pan plaatsvindt.

 

Lees ook: Gas naar inductie, waar let je op?

 

Minder water = minder energie

Wanneer je een kleine pan gebruikt heb je als het goed is ook minder water nodig. Het is namelijk sowieso niet nodig om een pan tot de deksel aan toe te vullen. Het beste is om zo min mogelijk water te gebruiken, want het verwarmen van water kost veel energie. Zet je aardappels dus net onder water en kook je groenten in een klein laagje water. Bijkomend voordeel is dat de groenten hun vitamines ook beter behouden, want die gooi je niet met het water weg!

De stoomoven is duurzamer dan de kookplaat

Energie besparen met vlakke pannen

 

Als je een inductiekookplaat hebt is het belangrijk dat de onderkant van jouw pan vlak is. Een vlakke pan zorgt voor een goede warmteoverdracht, waardoor geen energie verloren gaat én de pan gelijkmatig verwarmt wordt. Een reden dat pannen kromtrekken is doordat ze met koud water worden afgespoeld terwijl ze nog heet zijn. Door het grote warmteverschil trekt de pan dan krom.

 

Even géén kookplaat

 

Soms is het ook beter om de kookplaat helemaal niet te gebruiken, maar te kiezen voor een ander apparaat. Zo is het over het algemeen zuiniger om een kleine maaltijd in de magnetron op te warmen dan op de kookplaat, zeker wanneer je geen inductiekookplaat hebt. Wanneer je een stoomoven hebt kun je deze goed gebruiken voor het stomen van groenten, want dat is duurzamer dan het traditioneel koken in een pan. Het verwarmen van het water tot aan het kookpunt kost namelijk veel energie.

 

Lees ook: Koken met een stoomoven

 

Rest is best: restwarmte gebruiken

 

Na het koken blijven de pan en de kookplaat nog een tijdje warm. Deze restwarmte kun je bijvoorbeeld gebruiken om je gerechten warm te houden. Dit betekent dat je de kookplaat een paar minuten eerder kunt uitschakelen, wat op jaarbasis een flinke besparing oplevert! Deze tip geldt overigens ook voor frituurpannen; je kunt twee minuten voor je laatste snacks of frietjes klaar zijn de pan al uitzetten, want het vet blijft nog wel even heet!

 

Ook bij het gebruik van de oven kun je restwarmte goed gebruiken. Niet alleen om je gerechten warm te houden, maar ook om je keuken een beetje extra te verwarmen op koude dagen. Zet de oven na gebruik open, zodat de warmte van de oven de keuken verwarmt. Extra voordeel: de geuren van jouw heerlijke ovengerecht blijven nog iets langer hangen.

Energie besparen met schone filters

Schone filters

 

Na verloop van tijd gaan de vetfilters van je afzuigkap vol zitten met vet en andere viezigheid. Het afzuigen wordt daardoor moeilijker, waardoor het meer energie kost om hetzelfde resultaat te bereiken. Gelukkig hebben wij een aantal tips voor je om dit filter weer brandschoon te krijgen!

 

Lees ook: Hoe maak ik het filter van mijn afzuigkap schoon?

Nog meer energie besparen in de keuken

 

Naast deze zeven uitgebreide tips om energie te besparen tijdens het koken kun je ook nog op andere manieren energie besparen in de keuken. Zo zijn er een aantal punten waar je rekening mee kunt houden bij het ontwerp van de keuken, zoals de positie van de koelkast en de keuze voor gas of inductie. Maar ook door bijvoorbeeld je koelkast of vriezer goed schoon te houden kun je flink besparen. Over deze zaken gaan we binnenkort dieper in!

 

Lees ook: Vriezer ontdooien en schoonmaken: hoe doe ik dat?

Gratis vaatwasser bij een nieuwe keuken!

Of maak een afspraak