Scroll verder

“Koken met een stoomoven is gezonder, gemakkelijker en lekkerder!”

Koken met een stoomoven: dit moet je weten

 

De laatste jaren wordt de stoomoven steeds populairder. Dit komt omdat de stoomoven erg fijn in gebruik is, en vele voordelen heeft ten opzichte van koken en bakken in een ‘normale’ oven of in een pan. Ga er goed voor zitten, want we leggen je graag uit wat je allemaal kan met een stoomoven, en wat de belangrijkste voordelen zijn.

Wat is er zo speciaal aan een stoomoven?

 

Zoals de naam als zegt bereid je in de stoomoven je maaltijden met stoom. Dit is ook het belangrijkste verschil met een ‘normale’ oven, die over het algemeen gebruik maakt van hete lucht. Het voordeel van stoom is dat je gerechten niet meer kunnen aanbranden. Dat neemt een hoop stress weg tijdens het koken, je gerechten worden lekkerder en het neemt een hoop afwaswerk weg! De meeste stoomovens, zoals die van Neff, hebben overigens ook de beschikking over ‘standaardfuncties’ als onder- en bovenwarmte, hete lucht of grill. Hierdoor kun je met de stoomoven alle kanten op, het is een multifunctioneel apparaat!

 

Ook kun je de stoomfunctie combineren met de heteluchtfunctie. Vis of groenten stoom je op 100%, maar een pizza is ook heerlijk uit de stoomoven. Door 60% stoom toe te voegen blijft de pizza heerlijk sappig, terwijl de hete lucht zorgt voor een knapperige korst. En dankzij de hoge luchtvochtigheid is de kans op aanbranden minimaal! Met de stoomoven heb je sowieso meer controle over hoe je jouw gerechten bereidt. Je kunt de temperatuur namelijk exact instellen.

Vervanging van kookplaat en magnetron

 

Met een stoomoven kun je jouw kookplaat deels vervangen. Groenten die je normaal in een pan kookt kun je namelijk ook in de stoomoven garen. De kooktijd is zo goed als gelijk (bekijk hier de stoomtijden van groenten), en het scheelt een hoop vaat! Je hebt namelijk geen grote pannen meer nodig, maar kleine stoombakken. Ook kun je meerdere gerechten tegelijkertijd klaarmaken in de stoomoven. Zo houdt je jouw kookplaat of fornuis schoon, en je kunt het apparaat tijdens het stomen volledig zijn ding laten doen. Wij hebben al verschillende recepten met stoom bereid.

 

Hoewel de stoomoven geen magnetronfunctie heeft, heb je toch geen magnetron meer nodig. Met de regenereerfunctie warm je namelijk je maaltijd op met stoom. Hierdoor droogt je gerecht niet uit en smaakt het even lekker als een vers bereide maaltijd. Ook zal de verwarming gelijkmatiger zijn. Warme, bijna kokende randen met een ijskoude binnenkant zijn dus verleden tijd!

Meer smaak én gezonder

 

We eindigen met de belangrijkste voordelen van de stoomoven. Het bereiden van gerechten met stoom zorgt er voor dat het gerecht meer smaak behoudt. Wil je écht koken als een chef? Dan raden we de sous-vide functie van de stoomoven aan. Daarnaast is koken met stoom erg gezond, omdat vitaminen en mineralen behouden blijven. Als je groenten bijvoorbeeld lang kookt, gaan de vitaminen en voedingsstoffen verloren. En voor vlees heb je geen olie of boter meer nodig, waardoor het een stuk minder vet wordt.

 

Helaas heeft de stoomoven ook enkele nadelen. Zo zijn stoomovens duurder dan conventionele ovens, en vereisen stoomovens iets meer onderhoud. Er blijft namelijk altijd wat restwater over, als hebben veel stoomovens een speciaal droogprogramma. Benieuwd of het iets voor jou is? Maak dan een afspraak met één van onze adviseurs. Samen kunnen jullie kijken of een stoomoven iets voor jou is en de verschillen per merk doornemen. Wees welkom in onze showroom!

Op zoek naar een keuken met een stoomoven?
Maak snel een afspraak!

"Ik vertel je graag meer over stoomovens!"


Johan Teamleider Verkoop