“Het filter weer schoon in een handomdraai met deze tips!”

Hoe maak ik het filter van mijn afzuigkap schoon?

Het vetfilter van de afzuigkap schoonmaken. Doe jij het wel eens? Veel mensen wachten namelijk te lang met het schoonmaken van het filter. En dat is zonde! Want doordat het filter op een gegeven moment vol gaat zitten met vet, kan de afzuiginstallatie zijn werk niet goed meer doen. Niet alle kookluchtjes worden meer afgezogen, en ook fijnstof blijft in de keuken hangen. En dat terwijl het schoonmaken eenvoudiger is dan je denkt. We geven je daarom drie opties voor het schoonmaken van de filters!

Optie 1: filters schoonmaken in de vaatwasser

Vetfilters schoonmaken in de vaatwasser kán, maar we raden het niet aan. Hoewel dit een erg effectieve methode is, kunnen het afwasmiddel en het vaatwasserzout ervoor zorgen dat het filter beschadigingen oploopt. Zeker wanneer je een afzuigkap hebt waar de filters in het zicht hangen, is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Metalen vetfilters kunnen in principe in de vaatwasser, filters van aluminium zijn sowieso niet geschikt voor de vaatwasser. Wil je jouw vetfilters toch reinigen in de vaatwasser, kijk dan voor de zekerheid in de handleiding van de afzuigkap, afzuigunit, afzuiglamp of kookplaat met afzuiging of het filter geschikt is voor de vaatwasser.

De procedure voor het schoonmaken in de vaatwasser:

 • Spray de vetfilters in met een ontvetter. Laat dit ongeveer 10 minuten intrekken.
 • Leg de filters in de vaatwasser met het vette gedeelte naar beneden. Zorg ervoor dat de filters niet klem zitten.
 • Voeg een vaatwasblokje toe en start een programma met een temperatuur van ongeveer 40 graden.
 • Als het programma voorbij is, kun je de filters weer terug in je afzuigapparaat klikken.

Optie 2: filters schoonmaken in de spoelbak

Mocht je geen vaatwasser willen of kunnen gebruiken, omdat je bang bent voor beschadigingen of omdat je aluminium vetfilters hebt, dan kun je ook de traditionele manier van schoonmaken gebruiken. Volgens ons werkt het schoonmaken van je vetfilters in de spoelbak ook het beste. Deze manier kost iets meer moeite, maar is wel beter voor je filters.

De procedure voor het schoonmaken in de spoelbak:

 • Spuit een goede dosis ontvetter op de filters. Laat dit 10 tot 20 minuten intrekken, hoe langer hoe beter. De ontvetter op onze bestelpagina is een goede optie.
 • Spoel de filters vervolgens af met heet water en een afwasborstel.
 • Droog de filters af en bevestig ze weer in het apparaat.

Optie 3: filters schoonmaken met baking soda

De laatste optie die we je bieden is het schoonmaken met baking soda. Baking soda staat ook wel bekend als zuiveringszout. Door de filters te laten weken in heet water met baking soda laat het meeste vet automatisch los. Eventueel kun je afwasmiddel toevoegen.

De procedure voor het schoonmaken met baking soda

 • Leg de filters in de spoelbak. Bestrooi de filters met wat baking soda. Dit hoeft niet overdreven veel te zijn.
 • Spuit hier eventueel afwasmiddel overheen. Voeg vervolgens heet water toe.
 • Laat vervolgens de filters weken, zo’n 20 tot 30 minuten. Ook hier geldt: hoe langer, hoe beter!
 • Maak daarna het filter nog een keer extra schoon met de afwasborstel en koud water. Droog de filters af en klik ze terug in de afzuigkap.

Extra tips!

Omdat je helemaal tot het einde van deze blog gekomen bent, geven we je nog twee extra tips:

 • Bekijk voor het schoonmaken hoe de vetfilters in het apparaat zitten. Dan weet je hoe je ze het makkelijkst weer terug klikt.
 • Zorg ervoor dat je een goede ontvetter hebt.

Succes met het schoonmaken van jouw filters!