“Ook met de maatregelen zoeken we gezelligheid op!”

Geniet samen van de feestmaand!

December is aangebroken, misschien wel de gezelligste maand van het jaar. Hoewel deze feestmaand anders verloopt dan normaal door de verschillende coronamaatregelen, zullen de meeste gezinnen en families toch op een aangepaste manier de feestdagen gaan vieren. Zeker rondom kerst duiken we massaal de keuken in om heerlijke gerechten te maken. Maar hoe maak je het nu gezellig voor een wellicht kleiner gezelschap, en hoe vang je het gemis van de ontbrekende familieleden en vrienden op? Pelgrim schreef hier eerder een blog over, en wij haken in op hun tips om samen te kunnen genieten van de feestmaand.

Lekker de keuken in, ook vóór kerst!

Volgens ons in het belangrijkste van deze feestmaand dat je gezellig samen bent. Maar naast gezelligheid en saamhorigheid draait december, en zeker kerst, ook om eten. Heb jij dit jaar de eer om op 25 december (of op een andere dag natuurlijk) het kerstdiner te verzorgen? Ga dan eens proefkoken! Proefkoken kun je vergelijken met een vakantie: de voorpret begint al tijdens het boeken. Daarnaast wil je tijdens het kerstdiner weten waar je aan toe bent en zeker geen fouten maken. Het grote voordeel van proefkoken is dan ook dat je kunt oefenen met nieuwe gerechten en bereidingstechnieken, om deze tijdens kerst tot uiting te laten komen. Probeer bijvoorbeeld eens een heerlijk sappige beenham, bereid met de sous-vide functie van de stoomoven. Ook zonder stoomoven is er veel mogelijk, bijvoorbeeld met de CircoTherm hetelucht functie van Neff of het fasebakken van Pelgrim. En het is niet alleen leuk om je kookkunsten te verbreden, maar ook nog eens erg lekker!

Bekijk onze recepten

Creëer een gezellige sfeer

Laat de gezelligheid deze maand terugkomen in je interieur. Steek wat kaarsjes aan en haal de winterdecoratie van zolder. En wat het kerstdiner betreft: maak werk van de eettafel! Pak je mooiste servies erbij, zorg voor bijpassende servetten en creëer een fantastische sfeer. Als je kinderen hebt die van knutselen houden, kun je hen bijvoorbeeld een tafelschikking laten maken met leuke naam- en menukaartjes.

Niet vergeten: muziek!

En als je een hekel hebt aan kerstmuziek: geen probleem, want dat is helemaal geen vereiste. Draai gewoon wat jij en je gasten leuk vinden. Muziek wordt vaak vergeten tijdens het kerstdiner, terwijl het de stemming kan versterken. Sterker nog, eetgedrag en de smaakbeleving wordt beïnvloed door muziek. Zo is het bewezen dat het eten beter smaakt als de muziek aansluit bij de keuken die je gebruikt. Hoe dan ook, zorg ervoor dat je een playlist hebt als je graag achtergrondmuziek wilt. Dan hoef je niet steeds je telefoon erbij te pakken, want dat is natuurlijk niet gezellig. Eventueel kun je jouw gasten erbij betrekken door hen verzoeknummers te laten doorgeven.

En die maatregelen dan?

Mocht je te weinig ruimte hebben in huis om gasten op anderhalve meter afstand te kunnen ontvangen, dan is de tuin misschien nog een optie. Heb je wel eens nagedacht over een winter BBQ? Kruip onder een dekentje, steek de vuurkorf of de heater aan en geniet van de sfeer. En de gasten die je niet uit kunt nodigen? Maak eens een frisse kerstwandeling in een kleine groep, of stuur je familie en vrienden een kerstkaartje. Laten we, vooral in deze tijd, aan elkaar denken!

De foto’s zijn van onze kerstviering in 2019.