Aardappels, rijst, granen en pasta gaar je gemakkelijk met de stoomoven. Handig, want zo maak je de basis van veel gerechten op een makkelijke en gezonde manier klaar! Maar de stoomtijden van deze gerechten zijn vaak niet bekend bij de beginnende (of zelfs bij de ervaren) stoomovengebruiker. Mede hierdoor koken veel mensen de aardappels, rijst, granen en pasta op de traditionele manier. Zonde, want zo benut je de voordelen van de stoomoven niet! Daarom hebben wij hieronder een overzicht van de stoomtijden opgesteld. Veel stoomplezier!
Aardappels, rijst, granen en pasta in de stoomoven
Voor het bereiden van aardappels, rijst, granen en pasta in de stoomoven gebruiken we de standaard stoomfunctie op 100 graden. Omdat we groenten op dezelfde temperatuur stomen, kun je deze dus tegelijkertijd bereiden! Wel kunnen de stoomtijden verschillen, waardoor je één van de ingrediënten pas later toe moet voegen. Vergeet de stoomoven niet op deze temperatuur voor te verwarmen.
Voor aardappels gebruik je de gaatjesbak, terwijl je voor rijst, granen en pasta de dichte bak gebruikt. Logisch, want voor rijst, granen en pasta voeg je water of bouillon toe. Plaats onder een gaatjesbak altijd een dichte bak om vocht op te vangen.
Aardappels (geschild), 1 tot 1,5 cm dik
15 minuten
Aardappels (geschild), geheel
23 minuten
Witte rijst, in water (verhouding 1:2)
20 minuten
Risottorijst, in groentebouillon (verhouding 1:2,5)
30 minuten
Sushirijst, in water (verhouding 1:1,5)
20 minuten
Couscous, in water (verhouding 1:1,5)
15 minuten
Linzen (geweekt), in kokende bouillon (verhouding 1:2,5)
30 minuten
Quinoa, in water (verhouding 1:1,5)
15 minuten