“Vrije doorkijk dankzij geïntegreerde afzuiging in de kookplaat”

Kookplaat met afzuiging: inductieplaat en afzuigkap in één!

Als je op zoek bent naar een open keuken, dan ben je waarschijnlijk voornamelijk op zoek naar het ruimtelijke gevoel van zo’n keuken. Vaak wil je bij een spoel- of kookeiland een zo goed mogelijke doorkijk. Een afzuigkap die boven je eiland hangt is dan vaak een grote afknapper. Gelukkig zijn daar oplossingen voor! Eén van die oplossingen is een inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging. Een kookplaat met afzuiging heeft echter nog meer voordelen, omdat je het beste van de kookplaat en de afzuigkap combineert.

Vrij zicht door de kookplaat met afzuiging

Kies je voor een kookplaat met afzuiging, dan kies je voor vrij zicht in je eilandkeuken. Maar ook als je een wandopstelling hebt, heeft een kookplaat met ingebouwde afzuiging voordelen. Ten eerste qua design: veel mensen vinden de meeste afzuigkappen niet mooi, en een afzuigkap trekt toch vaak de aandacht. Bij een wandopstelling creëer je zelfs meer opbergruimte: je hebt nu de gelegenheid om bijvoorbeeld keukenkastjes of plankjes te plaatsen boven de kookplaat. Daarnaast is je hoofd stoten aan de afzuigkap ook verleden tijd, én je hoeft geen afzuigkap meer schoon te maken.

Meer gemak op één apparaat

Doordat de kookplaat en de afzuigkap in één apparaat verworven zijn, hoef je tijdens het koken ook maar één apparaat te bedienen. Ideaal! De meeste kookplaten met afzuiging passen zelfs automatisch het afzuigniveau aan op basis van wat er op de kookplaat gebeurd. Zo werkt Neff met een Automotic AirSensor, een sensor die geuren en dampen detecteert. De afzuiging gebruikt deze gegevens en combineert die met het vermogensniveau op de kookplaat, en op basis hiervan wordt het afzuigniveau aangepast.

Recirculatie bij een kookplaat met afzuiging

De afgezogen lucht moet natuurlijk ergens heen, bijvoorbeeld naar buiten. Net als bij een normale afzuigkap wordt de lucht dan door een afvoerkanaal naar buiten geleid. Dit systeem heeft twee grote nadelen. Ten eerste is dit systeem niet toepasbaar bij een kookeiland, omdat deze niet aan een buitenmuur verbonden is. Ten tweede is deze methode minder energiezuinig: omdat je warme lucht naar buiten afvoert, zul je (in de winter) meer moeten stoken. Om deze nadelen te voorkomen, kun je gebruik maken van recirculatie. De lucht wordt dan gefilterd door een koolstof- of plasmafilter en weer de keuken in geblazen. Op lange termijn is het plasmafilter een duurzame en kostenbesparende oplossing!

Nadelen van een kookplaat met afzuiging

Is een kookplaat met afzuiging dan voor iedere keuken de beste optie? Zeker niet; een kookplaat met geïntegreerde afzuiging heeft namelijk ook nadelen. Allereerst omdat warme lucht stijgt. Hierdoor zal de afzuigunit die in de kookplaat verwerkt zit een grotere afzuigkracht moeten produceren. Om dit probleem te tackelen bestaan er tegenwoordig ook “downdraft pannen”, die de dampen naar beneden begeleiden. Een ander nadeel is dat het afzuiggedeelte ruimte in neemt op de kookplaat, waardoor je minder ruimte hebt om te koken.

Andere opties

Mocht je op zoek zijn naar een nieuwe keuken, dan zijn er wat betreft afzuiging ook nog andere opties. Eén daarvan is plafondafzuiging. Door het plafond iets te verlagen, kun je hier een inbouwunit in verwerken. Bij Wave kun je deze in precies dezelfde kleur als het plafond laten spuiten, zodat deze bijna niet opvalt. Maar Wave heeft nog een andere mogelijkheid: een designlamp met afzuiging. De doorkijk valt daardoor wel enigszins weg, maar je hebt wel een unieke blikvanger! Als laatste optie geven we de downdraftafzuiging. Dit is een afzuiginstallatie die in het werkblad geïntegreerd zit, achter de kookplaat. Verschillende merken bieden zo’n downdraftinstallatie aan, waaronder Neff, Wave, Siemens, Novy en Miele.

Welke afzuiging past bij jou?

Door de vele mogelijkheden kan het kiezen van het juiste afzuigsysteem een moeilijke keuze zijn. Kom daarom eens langs in onze showroom! We hebben namelijk showroomkeukens die beschikken over een kookplaat met afzuiging, maar ook ‘gewone’ afzuigkappen, designkappen van Wave, inbouwunits en nog veel meer. Wil je er zeker van zijn dat één van onze adviseurs tijd voor je neemt om je hier alles over te vertellen? Maak dan een afspraak.