Home Nieuws Inspiratie Recirculatie afzuigkappen en plasmafilters

Recirculatie afzuigkappen en plasmafilters

4 minuten leestijd
Recirculatie wordt steeds vaker toegepast vanwege de vele voordelen

In elke keuken is een goed afzuigsysteem erg belangrijk. De geuren van eten zijn meestal heerlijk als het warm op je bord ligt, maar daarna willen we er het liefst zo snel mogelijk van af! Daarom is het goed om na te denken welk afzuigsysteem jij wilt in jouw nieuwe keuken. Er zijn verschillende manieren van afzuigen mogelijk: een luchtafvoer naar buiten, centrale afzuiging of recirculatie. Lange tijd was de afzuigkap met luchtafvoer naar buiten populair. Nog steeds is deze manier van afzuigen prima, mits je direct met de afvoerbuis naar buiten kunt. Is deze afstand te lang mis je afzuigkracht en dat is zonde! Ook zijn er tegenwoordig veel woningen die een centraal afzuigsysteem hebben. Hiervoor heb je een afzuigkap zonder motor nodig. Het nadeel van een centraal afzuigsysteem is dat je geen controle hebt over de afzuigkracht. De laatste optie is recirculatie, dit afzuigsysteem wordt op dit moment het meest toegepast in nieuwe keukens. Wat een recirculatie afzuigkap precies inhoudt? Daarover vertellen we je in dit blog meer.

Recirculatie afzuigkap; waarom?

Een recirculatie afzuigkap werkt met koolstoffilters of een plasmafilter. Deze filters absorberen het vuil en de geur uit de kooklucht. De afzuigkap zuigt de kooklucht op, het wordt gefilterd en terug de keukenruimte in geblazen. Er zijn meerdere redenen waarom je zou kunnen kiezen voor een recirculatie afzuigkap. Voor het gemak zetten wij ze even voor je op een rijtje.

  • Geen luchtafvoer naar buiten nodig. Dat biedt meer vrijheid qua keukenontwerp, een kookeiland midden in je keukenruimte plaatsen is dankzij dit afzuigsysteem geen probleem meer!
  • Energiebesparing. Bij luchtafvoer naar buiten wordt warme lucht naar buiten geblazen. Dit betekent energieverlies en dus extra stoken.
  • Recirculatie heeft een positieve bijdrage op de EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt), en kan een duurzaamheidskorting op je hypotheek opleveren, of je kunt een hogere hypotheek afsluiten. Meer hierover lees je verderop in dit blog.
  • Bij een verbouwing of nieuwbouw hoeft er geen installatie naar buiten aangelegd te worden, waardoor je de afzuigkap op iedere plek kunt aansluiten.

Plasmafilter versus koolstoffilter

Zoals eerder genoemd heb je bij een recirculatie afzuigkap koolstoffilters of een plasmafilter nodig. De verschillen tussen deze filters leggen we je graag even uit. Allereerst het koolstoffilter: Koolstof heeft van nature de eigenschap om vuil op te nemen. Een koolstoffilter filtert ongeveer 80 á 90 procent van de geuren uit de kooklucht. Houdt er wel rekening mee dat naarmate je het filter langer gebruikt, de werking achteruit gaat en de geuren dus langer blijven hangen. Gemiddeld gaat een koolstoffilter 6 tot 8 maanden mee. Dit in tegenstelling tot plasmafilters, deze hebben een levensduur van zo’n 15 jaar. Het plasmafilter is een relatief nieuwe ontwikkeling en werkt met koude verbranding. Het filtert naast de geuren uit de kooklucht ook pollen, bacteriën, virussen en schimmels. Een plasmafilter vraagt wel om een investering, in aanschaf is het filter duurder. Echter ben je op de langere termijn vaak goedkoper uit in vergelijking tot koolstoffilters. Plasmafilters zijn verkrijgbaar in twee modellen, rond en plat. Of je nu kiest voor een kookplaat met bladafzuiging, een strakke schouwkap of een moderne blokschouw, voor elke situatie biedt het plasmafilter een oplossing. Is je nieuwsgierigheid gewekt over het plasmafilter? Lees hier meer over de exacte werking.

EPC in Jip en Janneke taal

Kort gezegd geeft de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) aan hoe duurzaam je woning is. Hoe lager de EPC, hoe meer kans je hebt op een duurzaamheidskorting op je hypotheek. Heel belangrijk en nuttig dus om hier op te letten bij aanschaf van een nieuwe woning. Nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig al zo ‘groen’ mogelijk gebouwd. Maar ook al heb je geen verhuisplannen is het mogelijk om je huidige woning stap voor stap om te zetten naar een nul op de meter woning. Voor veel zaken zoals een warmtepomp en dergelijke kan je zelfs in aanmerking komen voor een subsidieregeling. Het duurzaam maken van je woning vraagt om een investering, maar met het uiteindelijke doel: energiebesparing en dus verlaging van je vaste lasten. Laten daarbij de winst voor ons klimaat niet vergeten!

Recirculatie advies

Zullen we beginnen met het duurzaam maken van jouw woning? Kom dan eens langs in onze showroom en laat je uitgebreid adviseren wat betreft de mogelijkheden voor recirculatie afzuigkappen met plasmafilters. Ben je er nog niet uit welk model afzuigkap jij in je keuken wilt? Laat je inspireren door de verschillende modellen in onze showroom. Of je nu kiest voor een plafondafzuiging van Novy, een inductiekookplaat met bladafzuiging van NEFF of Miele, een RVS blokschouw van Pelgrim of een afzuiglamp van Wave Design, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Misschien vind je dit ook interessant?

Ontmoet ons team

Maak kennis met de lach van Lars

Al twee jaar lang worden wij vrolijk gemaakt door de aanstekelijke lach van Lars. Toegegeven, er zijn ergere dingen dan…


Lees verder

Over Velthuizen

Weg met de baas 2024

Weg met de baas 2024; afgelopen maandag was het dan eindelijk weer zover! Dit jaar ging de reis naar het…


Lees verder

Laat je inspireren

Vraag gratis het Velthuizen magazine aan! Laat je gegevens achter en ontvang binnen een week het inspirerende Over de kook.

  • 140 pagina’s inspiratie
  • De nieuwste trends
  • Geheel vrijblijvend