Scroll verder

Turkse eieren: gepocheerde eieren met yoghurt

“Toen wij (Claudia en Marieke) vorig jaar op stedentrip in Barcelona waren, zat vlakbij ons hotel een fantastisch ontbijt- en brunchrestaurant genaamd Faire. Wat ons betreft is het absoluut een aanrader, en zeker een bezoek waard als je in Barcelona bent. De Nederlandse eigenaar Boris heeft een heerlijke menukaart samengesteld, en elk gerecht dat je bestelt is een feestje op je bord. Deze Turkse eieren (Çılbır) stonden ook op de menukaart, en het was verrukkelijk. Toen wij laatst op zoek waren naar inspiratie voor een heerlijk ontbijt- of lunchgerecht, kon het eigenlijk niet anders; wij moesten dit maken! Het is een heel eenvoudig recept, waar je weinig ingrediënten voor nodig hebt, en het staat ook nog eens zo op tafel.”

 

Stap 1 | Wat heb je nodig?

 

  • 400 ml Turkse yoghurt
  • 4 eieren
  • 2 tenen knoflook
  • amandelnoten (ongebrand)
  • crispy chili olie
  • verse dille
  • witte azijn
  • zout
15 minuten
2 personen

Stap 2 | Turkse yoghurt

 

Schep de Turkse yoghurt in een ruime schaal. Hak of pers de knoflook fijn en meng dit goed door de yoghurt. Hak ook alvast de amandelnoten fijn en verdeel een takje dille in kleinere stukjes. Zet alles aan de kant tot later gebruik.

Stap 3 | Eieren pocheren

 

Het maken van gepocheerde eieren kan nog wel eens een uitdaging zijn. Hier geldt eigenlijk gewoon: oefening baart kunst. Neem een steelpannetje met water, voeg een scheutje witte azijn en een beetje zout toe en breng dit net aan de kook. Zet ondertussen naast je kookplaat een kom met warm water klaar om straks de gepocheerde eieren warm te houden. Breek een ei in een soeplepel, roer met een eetlepel in het water totdat er een ‘draaikolkje’ ontstaat, en laat voorzichtig het eitje in het water glijden. Kook het ei 3 minuten. Schep vervolgens het gepocheerde ei met een zeef uit het water en laat het in de kom zakken om warm te houden. Herhaal dit met de andere 3 eieren.

 

Stap 4 | Bordjes vullen

 

Als alle eieren gepocheerd zijn, kun je beginnen met het opmaken van de borden. Verdeel de knoflookyoghurt over 2 schalen. Leg op elk bord 2 gepocheerde eieren. Verdeel met een theelepel de crispy chili olie erover. Vervolgens nog de gehakte amandelen en dille. Tenslotte een kleine draai van de zoutmolen, en aan tafel!

 

Smakelijk!

Terug naar overzicht

Vergelijkbare recepten

Kokosyoghurt met rood fruit en honing

Toast met zalm en avocado

Japanse gevulde eieren