Scroll verder

Keramiek keukenblad met marmerlook

Marmerlook werkbladen: wat is er mogelijk?

Met marmer creëer je een chique uitstraling in je keuken. En doordat geen enkel stuk marmer hetzelfde is, geef je jouw keuken met dit materiaal gegarandeerd een unieke look. Marmer is echter een natuurlijk materiaal, waardoor het een aantal nadelige producteigenschappen heeft. En marmer is over het algemeen de duurste materiaalsoort wat werkbladen betreft. Er zijn dus verschillende redenen dat veel mensen kiezen voor een marmerlook keukenblad in een ander materiaal. Zo zijn sommige composieten en keramieken werkbladen bijna niet van marmer te onderscheiden. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Lees dan snel verder!

Marmeren keukenblad in de kleur wit
Zwart keukenblad van marmer

Marmeren werkbladen

 

Als je een echt authentiek werkblad in huis wilt halen, dan is marmer de beste keuze. De kleuren van het werkblad worden door de natuur gevormd, net als de kenmerkende aders die marmer kent. Hierdoor heeft werkelijk niemand hetzelfde keukenblad als jij. Dat geeft een luxe gevoel, wat uiteraard perfect past bij de elegante uitstraling van marmer. De natuurlijke aspecten van marmer hebben daarentegen ook een aantal nadelen. Zo is het met name erg vlekgevoelig. Om de kans op vlekken te voorkomen moet het blad vier keer per jaar geïmpregneerd worden. Zorgvuldig onderhoud is dus erg belangrijk, en zelfs dan is het onmogelijk om alle soorten vlekken te voorkomen. Producten met een hoge zuurgraad, maar ook bijvoorbeeld rode wijn, kunnen het blad blijvend beschadigen.

 

Betekent dit dat marmer per definitie een slechte keuze is? Nee, zeker niet. Het hangt van meerdere factoren af of marmer in jouw situatie de beste keuze is. Voor de échte liefhebber is marmer zeker het overwegen waard, maar voor een jong gezin met kinderen is het een risicovolle keuze. Hieronder lees je meer over de alternatieven met een marmerlook.

Gepolijst composiet keukenblad met marmerlook
Marmerlook keukenblad van keramiek

Links: composiet keukenblad in marmerlook. Rechts: keramiek keukenblad in marmerlook.

 

Natuurstenen marmerlook

 

Veelvoorkomende alternatieven voor marmer zijn composiet en keramiek. Net als marmer bestaan deze materialen voor een groot deel uit natuursteen, waardoor een vergelijkbare sfeer gecreëerd kan worden. Composiet en keramiek zijn echter niet zo uniek als marmer. Bij deze materialen heeft elke kleur een vast aderpatroon, die niet natuurlijk gevormd is. De producteigenschappen zijn daarentegen wel een stuk beter. Zoals gezegd is marmer erg vlekgevoelig. Composiet is een stuk vlekbestendiger, al moet je nog steeds oppassen met zure vloeistoffen. Keramiek is van alle werkbladmaterialen het meest vlekbestendig. Daarnaast is keramiek erg krasvast, iets meer dan composiet. Marmer is gevoeliger voor krassen. Het grootste voordeel van composiet is de stootgevoeligheid. Bij keramiek heb je de grootste kans op scherven, terwijl marmer redelijk stootvast is.

Marmerlook keukenblad van kunststof
Sima Core keukenblad met marmerlook

Links: kunststof keukenblad in marmerlook. Rechts: Sima Core keukenblad in marmerlook.

 

Marmerlook met kunststof

 

Een andere optie is een marmerlook keukenblad van kunststof. Over het algemeen is dit de goedkoopste optie. Werkbladen van multiplex zijn al jaren populair. Ze zijn in bijna elke kleur of decor te verkrijgen en vergen weinig onderhoud. Kunststof is dan weer niet hitte- en krasbestendig. Een materiaal met vergelijkbare producteigenschappen is Sima Core. Dit type werkblad is relatief nieuw en bestaat uit meerdere lagen die onder hoge druk en temperatuur zijn samengeperst. De bovenste laag, het decorpapier, zorgt voor de kleur en de structuur. Sima Core is, net als kunststof, gemakkelijk schoon te maken. Ook is het materiaal relatief stootvast.

Showroomkeuken Cubico met marmerlook werkblad

Welke keuze maak ik?

 

De keuze voor écht marmer of een materiaal met een marmerlook is lastig. Zo zul je een afweging moeten maken: is een écht uniek blad de moeite waard als de producteigenschappen minder goed zijn? Ook speelt het budget een rol; marmer is over het algemeen duurder dan composiet en keramiek. Kunststof en Sima Core zijn vaak nog een slagje goedkoper, maar geven dan ook een minder natuurlijk effect. Daarnaast is de gezinssituatie zoals gezegd erg belangrijk. Met jonge kinderen is de kans dat je niet-verwijderbare vlekken in je marmeren werkblad krijgt groter dan wanneer je alleen woont. Maar ook wanneer je veel gebruik maakt van de keuken is de kans op vlekken natuurlijk groter.

 

Volgens ons kun je de keuze voor jouw werkbladmateriaal dan ook het beste bepalen in de showroom. Hier kun je marmer, composiet, graniet en alle andere materialen ervaren door te voelen en te kijken. Daarnaast staan onze collega’s klaar om je te adviseren en te kijken naar wat het beste bij je past. We zien je graag in onze showroom!

Vraag ons nieuwe magazine aan!

Of maak een afspraak