Scroll verder

Hydrolyse, Easy Clean en Aqua Clean: hoe werkt het?

Hydrolyse, EasyClean, AquaClean… Als je ons blog over pyrolyse al gelezen hebt weet je al dat het over een schoonmaakfunctie voor de oven gaat. Of beter gezegd: voor de stoomoven. Hydrolyse is namelijk een energiezuinige en milieuvriendelijke schoonmaakmethode; de temperatuur in de oven wordt niet extreem hoog, en je hebt geen chemische schoonmaakmiddelen nodig. Hoe het precies werkt? Lees vooral even verder!

Hydrolyseprogramma op de stoomoven

Hydrolyse, wat is het?

 

De term hydrolyse komt voort uit het Grieks, en bestaat uit twee woorden: hydro (water) en lyse (scheiden). In de scheikunde betekent het dan ook het splitsen van een chemische verbinding met behulp van water. En in de oven houdt dat in dat etensresten worden afgebroken door water te gebruiken. Sterker nog, eigenlijk wordt stoom gebruikt bij de hydrolysefunctie.

Hoe gaat het in zijn werk?

 

Voordat je de hydrolysefunctie start, leg je een mengsel van water en afwasmiddel in de koude oven. Neff gaat uit van 400 milliliter water en een beetje afwasmiddel bij de EasyClean functie. Vervolgens start je het hydrolyseprogramma van de oven. De duur van het programma verschilt per merk, maar zal doorgaans niet langer dan een half uur duren. Als het programma beëindigd is, kun je het resterende water en vuil verwijderen met een doekje. De meeste vlekken kun je nu gemakkelijk afnemen, eventuele hardnekkige vlekken kun je verwijderen met een roestvrijstalen schuursponsje. Het beste kun je de oven nu nog even open laten staan, zodat deze kan drogen. Ook kun je het droogprogramma selecteren bij de Neff stoomovens.

Martijn neemt een oven af met een doekje
Martijn reinigt de oven met de hydrolysefunctie

De voor- en nadelen

 

Zoals aan het begin van dit blog al genoemd: een van de grootste voordelen is het lage energieverbruik van deze schoonmaakmethode. Een ander voordeel van hydrolyse is dat het een eenvoudige schoonmaakfunctie is. Vooraf hoef je alleen het water met het afwasmiddel te mengen en het programma te starten. Ook heb je naast het afwasmiddel geen andere schoonmaakproducten nodig. Nadeel is wel dat je achteraf de ovenruimte nog moet afnemen en laten drogen. Daarnaast is deze functie alleen beschikbaar voor stoomovens.

Hydrolyse, iets voor jou?

 

Genoeg redenen dus om de hydrolysefunctie te overwegen! Zeker als je van plan bent te investeren in een stoomoven kun je de hydrolysefunctie meenemen in je beslissing. Mocht je vragen hebben, of weer willen weten over hydrolyse, EasyClean en AquaClean, dan kun je natuurlijk ook een afspraak maken met een van onze adviseurs. Zij helpen je graag met het vergelijken!