“Ovens met pyrolyse reinigen zichzelf!”

Pyrolyse: de voordelen van een zelfreinigende oven

Pyrolyse is een schoonmaakfunctie voor de oven. Je wilt je nieuwe oven natuurlijk zo lang mogelijk als nieuw houden. Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om ‘m niet te gebruiken, maar dat is zonde. Als je de oven wel gebruikt, wordt ‘ie na verloop van tijd vaak vies. Aangekoekte resten komen vaak voor, en vetvlekken achterin de oven zijn moeilijk te verwijderen. Goed onderhoud is dus belangrijk, maar je kunt het jezelf een stuk makkelijker maken. Veel nieuwe ovens beschikken namelijk over een pyrolysefunctie. Wat pyrolyse is en hoe het werkt leggen we je hieronder uit.

Pyrolyse, wat is het?

Pyrolyse is een chemisch proces dat ook wel droge destillatie wordt genoemd. Door een ruimte af te sluiten van zuurstoftoevoer en de temperatuur in die ruimte flink te verhitten, verbranden het vet en het vuil in die ruimte. Dit is precies wat de pyrolysefunctie bij een oven doet: er kan geen zuurstof in de ovenruimte komen, en de temperatuur wordt verhoogd tot 400 à 500°C.

Hoe gaat de pyrolysefunctie in zijn werk?

Bij de meeste ovens met pyrolyse dien je de bakplaten en roosters uit de oven te halen. Heeft de oven de functie PyroFit? Dan kun je deze in de oven laten. Wanneer je de pyrolysefunctie start, wordt de deur van de oven vergrendeld. Dit is een beveiligingsmechanisme, want de oven wordt van binnen extreem warm. De buitenkant van de ovendeur kan ook warm worden, ongeveer 55°C. Hierbij is er niet direct een hoog verbrandingsgevaar, maar het is wel verstandig om hier rekening mee te houden. Meestal is de duur van de pyrolysecyclus 1 tot 2 uur, maar zoals je in de video hierboven ziet hangt dat bij Neff af van welke cyclus je kiest. Na afloop van de pyrolysecyclus laat je de oven nog even afkoelen. Als de oven voldoende is afgekoeld kun je de as met een doekje uit de oven vegen.

De voor- en nadelen

Het grootste voordeel van pyrolyse is uiteraard het gemak. Het enige wat je hoeft te doen is de pyrolysefunctie starten, en na afloop even een doekje door de ovenruimte halen. Daarnaast is de reinigingswijze erg compleet; alle soorten vlekken worden verbrand, van vet tot suiker. Ook is pyrolyse een veilige schoonmaakmethode, doordat de buitenkant van de oven relatief koel blijft. Nadelen van de pyrolyseoven kunnen de prijs en het energieverbruik zijn. Ovens met een pyrolysefunctie zijn vaak duurder dan ovens zonder zelfreinigende functie. En het verwarmen tot 500°C kost natuurlijk veel energie, al kun je hier slim mee om gaan door de pyrolysefunctie direct na gebruik van de oven aan te zetten. Zo kun je profiteren van de restwarmte van het apparaat.

Pyrolyse, iets voor jou?

Ben je overtuigd van de pyrolysefunctie? Of twijfel je over de voor- en nadelen van deze technologie? We helpen je graag! Maak een afspraak met één van onze adviseurs. Zij vertellen je graag meer over pyrolyse, maar ook over andere zelfreinigingstechnieken. Zo had Johan het in zijn vlog over Aqua Clean, wat ook wel bekend staat als hydrolyse. Neff gebruikt de term EasyClean. Dit is een functie waar de meeste stoomovens over beschikken. Binnenkort vertellen we je daar meer over!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Neem lekker de tijd om je keuken eens goed onder handen te nemen. Gelukkig is de oven een koud kunstje. 😉

Een bericht gedeeld door Miele Nederland (@mielenederland) op