Scroll verder

Flexinductie: volledige vrijheid tijdens het koken!

Flexinductie is een goed voorbeeld van hoe de keukenwereld zich blijft innoveren, want verschillende apparatuurfabrikanten blijven ontwikkelingen doorvoeren. Zo schreven we eerder al over afzuigen met de NEFF Glass Downdraft, het tappen van bruisend water met de Quooker CUBE en vele andere innovaties. De Glass Downdraf en de CUBE zijn (nu nog) merkspecifieke innovaties, maar de kans is groot dat andere merken met vergelijkbare technieken zullen komen. Flexinductie is een voorbeeld van een innovatie die vrij nieuw is, maar waar de afgelopen periode bijna iedere fabrikant wel mee aan de slag is gegaan. En dat levert steeds betere producten op!

 

We kunnen ons goed voorstellen dat je nog niet eerder van flexinductie hebt gehoord, of dat je jezelf er nooit in verdiept hebt. Daarom leggen we in dit blog kort uit wat het is, wat de voordelen zijn en hoe je het kunt gebruiken!

Flexinductie op de kookplaten van NEFF

Flexinductie, wat is het?

 

Inductie op zich is natuurlijk geen nieuwe technologie meer. Een inductiekookplaat verwarmt pannen door gebruik te maken van een magnetisch veld. Dankzij elektromagneten ‘voelt’ de kookplaat of er een pan in een bepaalde kookzone aanwezig is, en de spoelen in de inductieplaat verwarmen de pan. De meeste ‘traditionele’ inductiekookplaten hebben vier kookzones, al kunnen grotere platen ook meerdere zones hebben. De inductiekookplaat gebruikt vervolgens de gehele kookzone om de pan op te warmen.

 

Bij flexinductie ‘voelt’ de kookplaat niet alleen of er een pan aanwezig is in de kookzone, maar ook waar deze zich precies bevindt. Vervolgens wordt alleen het deel verwarmt waar de pan aanwezig is. Omdat de kookplaat weet waar de pan zich bevindt, heb je ook meer vrijheid in het plaatsen van je pannen. Hoe dat werkt leggen we hieronder uit.

Martijn gebruikt een grillplaat over meerdere kookzones
De grillplaat kan gebruikt worden dankzij flexinductie

De voordelen en hoe je het gebruikt

 

In plaats van ongeveer vier ronde kookzones heeft een kookplaat met flexinductie meerdere rechthoekige kookzones. Omdat de kookzones kleiner zijn, kan de kookplaat heel gericht een pan verwarmen. Hierdoor gaat minder energie verloren, waardoor je energiekosten zullen dalen. Is je pan groter dan een kookzone? Dan worden twee of meerdere kookzones aan elkaar gekoppeld. Dit betekent dat je grotere pannen gemakkelijk kunt verwarmen, maar ook een braadslede, grillplaat of teppan-yakiplaat verwarmen behoord tot de mogelijkheden.

 

Omdat de kookzones zelf ‘voelen’ waar de pannen zich bevinden, kun je pannen ook makkelijk verplaatsen. Als je bijvoorbeeld ruimte aan de voorkant van de kookplaat wilt maken om een stuk vlees of vis te bakken, kun je een andere pan naar achteren schuiven. Ook is er ruimte voor meer pannen, omdat er meer kookzones beschikbaar zijn dan op een ‘normale’ inductiekookplaat.

Meer weten over flexinductie?

 

Eind 2019 vertelde Johan al eens over flexinductie in bovenstaande vlog. Inmiddels is er alweer een stuk meer mogelijk, want merken zoals NEFF, Miele, Siemens, Novy, Pelgrim en Etna blijven doorontwikkelen. Heb je nog vragen over de mogelijkheden van flexinductie, en ben je benieuwd of het iets voor jou is? Maak een afspraak en laat je adviseren door één van onze adviseurs!