Scroll verder

Vitello tonnato uit de stoomoven

Dit ontzettend lekkere voorgerecht is overgewaaid uit Italië en zal het zeker goed doen op jouw menukaart tijdens de kerstdagen. Vitello tonnato bestaat uit in dunne plakken gesneden kalfsfricandeau met een romige tonijnsaus. Het kalfsvlees bereidt je in de stoomoven en ondertussen maak je de tonijnsaus, super handig!

 

Stap 1 | Wat hebben we nodig?

 

  • 600 gram kalfsfricandeau
  • 600 ml water
  • 150 ml witte wijn
  • 2 laurierbladeren
  • zwarte peper
  • zout
  • 2 wortelen
  • 1 ui

 

Voor de saus:

  • 1 blikje tonijn op water
  • 1 el olijfolie
  • 2 eidooiers
  • 2 el kappertjes
  • 2 el mayonaise
  • 1 eetlepel citroensap
  • 100 ml olijfolie
  • zout en peper
60 minuten
4 personen

Stap 2 | Kalfsfricandeau

 

Een echt lekkere vitello tonnato maak je met vers kalfsvlees, dus haalden wij een heerlijk stuk kalfsfricandeau bij de slager. Doe het kalfsvlees in een stoomschaal en schenk het water en de witte wijn erbij. Voeg ook de laurierbladeren en peper en zout toe. Schil de wortelen en snij ze in stukken. Halveer de ui en doe deze samen met de wortelen bij het vlees in de stoomschaal.

Stap 3 | Stoomoven

 

Schuif de stoomschaal voorzichtig in de stoomoven. Zorg dat er voldoende water in het reservoir zit. Selecteer op je oven de stoomfunctie en stel deze in op 100 graden. Laat het vlees 60 minuten stomen.

Stap 4 | Romige tonijnsaus

 

Laat de tonijn even uit lekken. Pureer vervolgens de tonijn met een eetlepel olie, de eidooiers, mayonaise en de kappertjes in de keukenmachine. Voeg de citroensap en druppelsgewijs de 100 milliliter olijfolie toe. Laat de keukenmachine net zo lang draaien tot de saus de gewenste dikte heeft. Eventueel kan je nog extra mayonaise toevoegen mocht je de saus nog te dun vinden. Proef, en breng op smaak met peper en zout.

Stap 5 | De man die het vlees snijdt

 

Na 60 minuten is de kalfsfricandeau gaar en kan je het uit de stoomoven halen. Snij met een scherp mes zo dun mogelijke plakken van het vlees en verdeel het over de borden.

Stap 6 | Garneren en genieten

 

Om de tonijnsaus mooi over het gerecht te kunnen verdelen is het makkelijk als je hiervoor een spuitzak gebruikt. Maak mooie strepen van de saus over het vlees. Garneer de vitello tonnato met de wortel en ui uit de stoomschaal. Verdeel als laatste nog wat kappertjes erover en wat peper en zout.

 

Eet smakelijk!

Terug naar overzicht

Vergelijkbare recepten

Rollade garen in de oven met kerntemperatuurmeter

Varkenshaas medaillons met Emmentaler

Chocolademousse met vers fruit