Met dit recept heb je een compleet hoofdgerecht te pakken. We maken een rollade die we kruiden op Italiaanse wijze en laten deze garen in de oven met behulp van een kerntemperatuurmeter. Daarnaast stomen we groenten en laten we zien hoe je de lekkerste aardappeltjes uit de oven maakt. Als klap op de vuurpijl maken we ook een romige champignonsaus met witte wijn. Heel veel verschillende bereidingswijzen in Ć©Ć©n recept. Ideaal als jij je net geĆÆnstalleerde keuken Ć©n de apparatuur nog een beetje moet ontdekken; wij nemen je stap voor stap mee, zodat het simpelweg niet kĆ”n mislukken! Zullen we beginnen?
Stap 1 |Ā Wat hebben we nodig?
- 1 varkensrollade
- 2 el Italiaanse kruiden
- zout
- verse peper
- paprikapoeder
Ovenaardappels:
- 6 grote aardappels
- olijfolie
- rozemarijn
- peper en zout
Gestoomde groenten:
- 1 broccoli
- 1 rode paprika
Champignonsaus:
- 500 gram champignons
- 2 sjalotjes
- 1 teentje knoflook
- 200 ml groentebouillon
- 25 gram boter
- 200 ml kookroom
- flinke scheut witte wijn
- 1 el bloem
Stap 2 | Rollade met kerntemperatuur
Kruid de rollade met de Italiaanse kruiden, peper en zout. Leg de rollade op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats de kerntemperatuurmeter in het midden van het vlees. Aan de zijkant van verschillende moderne ovens zit een aansluiting, sluit daar de kerntemperatuurmeter op aan. Stel de temperatuur van de oven in op 70 graden. De oven zal uitschakelen als deze kerntemperatuur bereikt is. Dit zal ongeveer 1 uur en 10 minuten duren. Je kunt ook gebruik maken van een draadloze kerntemperatuurmeter die los van de oven de temperatuur meet, maar dan moet je zelf een oogje in het zeil houden.
Stap 3 | Aardappels uit de oven
Spoel de aardappels af onder de kraan en snij ze in partjes. Leg de aardappelpartjes op een bakplaat en sprenkel er olijfolie overheen. Strooi ook een klein handje rozemarijn over de aardappels en wat peper en zout. Bak de aardappels in een voorverwarmde oven op 200 graden in plus minus 30 minuten af. De laatste minuten kan je ook nog even de grill aanzetten.
Stap 4 | Groenten stomen
Spoel de broccoli schoon en snij de groente in kleine roosjes. Ook de rode paprika snijd je kleine blokjes. Doe de groente in een stoomschaal met gaatjes en plaats deze in de stoomoven. Zorg voor een dichte bak onder de stoomschaal om het vocht op te vangen. Stoom de groenten met 100 procent stoom in 20 minuten gaar.
Stap 5 | Champignonsaus
Borstel de champignons schoon en snij ze in plakjes. Snipper de sjalotjes en de knoflook. Verhit een koekenpan met een beetje olijfolie en fruit hierin de sjalotjes en knoflook. Voeg de champignons toe en bak deze even mee. Schep alles over in een steelpan, verhit dit en roer de bloem erdoor. Blus alles af met een flinke scheut witte wijn, voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Schenk na ongeveer 3 minuten de kookroom erbij en laat dit goed doorkoken tot de gewenste sausdikte. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
Stap 6 | Rollade snijden
Zodra de rollade de kerntemperatuur bereikt heeft zal de oven uitschakelen. Bij een NEFF-oven kun je tussendoor de temperatuur checken door op de iĀ drukken, bij andere merken kan dit op een vergelijkbare manier. Zo kan je ongeveer inschatten hoelang de rollade nog nodig zal hebben om de juiste temperatuur te bereiken. Zodra de rollade gaar is, verwijder je het netje en snij je het vlees met een scherp mes in dunne plakken.
Stap 7 | Bord opmaken en genieten
Maak elk bord op met 3 plakken van de rollade, de aardappeltjes uit de oven en gestoomde groente. Schenk over de rollade wat champignonsaus. Zorg ervoor dat je de borden voorverwarmd hebt in de warmhoudlade of oven. Het zou zonde zijn als je maaltijd koud op tafel komt!