Een vegetarische lasagne, ook voor ons is dat even wennen. Want laat één ding duidelijk zijn: wij houden ontzettend van een stukje vlees of vis. Toch is af en toe een dagje zonder ook helemaal geen probleem. Zeker niet met deze vegetarische lasagne. Hij zit zo bomvol heerlijke smaken dat je het gehakt niet eens zult missen! In dit recept laten wij ook zien dat het zelf maken van de tomatensaus ontzettend eenvoudig is. Het grootste voordeel van dit soort ovengerechten is dat je het eventueel ook een dag van te voren kunt maken. Dus heb je een drukke dag voor de boeg? Maak het dan een dag van te voren klaar, dan hoef jij na een lange dag alleen nog maar de lasagne in de oven te schuiven en een goed glas wijn in te schenken!
Stap 1 | Wat hebben we nodig?
- 12 lasagnebladen
- 60 gram Parmezaanse kaas
- 400 gram spinazie
- 350 gram kruidenroomkaas
- 2 eetlepels walnoten
Voor de tomatensaus:
- 5 tomaten
- 1 paprika
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 theelepel oregano
- 1 tablet voor groentebouillon
- 100 ml water
- verse basilicum
Stap 2 | Voorbereiden tomatensaus
We starten met het maken van de tomatensaus. Maak hiervoor kruisjes in de tomaten en laat deze wellen in heet water. Door ze daarna af te spoelen onder de koude kraan is het eenvoudig om het velletje van de tomaat te verwijderen. Snij de ontvelde tomaten vervolgens in stukjes. Doe dit ook met de paprika, ui en knoflook.
Stap 3 | Tomatensaus afmaken
Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit hierin de gesnipperde ui en de knoflook. Voeg na 5 minuten de tomaten, paprika, het bouillonblokje en de oregano toe. Als laatste meng je de tomatenpuree erdoor. Gebruik in eerste instantie de helft van het water en laat het geheel 25 minuten zachtjes doorkoken. Eventueel kan je de rest van het water toevoegen als je vindt dat de saus te veel indikt. Na 25 minuten roer je de gehakte verse basilicum door de saus. Breng verder op smaak met wat zout en peper indien gewenst.
Stap 4 | Spinazie laten slinken
Terwijl de tomatensaus staat te pruttelen laat je de spinazie slinken. Pak hiervoor een ruime wokpan en verhit hierin een scheutje olijfolie. Doe de spinazie in gedeeltes in de wokpan totdat alle spinazie voldoende geslonken is. Hak ondertussen de walnoten fijn.
Stap 5 | Vegetarische lasagne opbouwen
Vet de ovenschaal in met olijfolie. Begin met een laagje van de verse tomatensaus en leg hierop een laag lasagnebladen. Smeer hier vervolgens een laag van de kruidenroomkaas over en daarover de spinazie. Nu kan je het herhalen; tomatensaus, lasagnebladen, kruidenroomkaas en de spinazie. Als topping strooi je de walnoten over het geheel en bestrooi je de schotel royaal met Parmezaanse kaas. Bak de vegetarische lasagne af in 20 minuten op 200 graden. Heb je een stoomoven, voeg dan tijdens het bakproces gering stoom toe, dit zorgt voor een extra krokante korst.
Stap 6 | Genieten
Laat de vegetarische lasagne even afkoelen voordat je hem aansnijdt. Trek een mooie fles wijn open, een volle stevige Italiaanse rode wijn is bijvoorbeeld perfect om te serveren bij de lasagne.