Deze heerlijke ovenschotel met witlof, zalm en krokante pommes duchesse is een verrassende twist op de klassieke witlof met ham en kaas. Een complete, romige en smaakvolle maaltijd die in 50 minuten op tafel staat, inclusief oventijd. Handig: je kunt hem van tevoren bereiden! Perfect voor een doordeweekse avond of een gezellig etentje.
Stap 1 | Wat hebben we nodig?
- 2 moten zalm
- 4 stronken witlof
- cherrytomaten
- verse dille
- 250 ml kookroom
- 1 ei
- Pommes duchesse
- Parmezaanse kaas
- 1 tl chilivlokken
- 1 tl knoflookpoeder
- zout en peper
Stap 2 | Witlof koken
Verwarm de oven op 180 graden, selecteer daarbij de functie onder en bovenwarmte. Was de witlof en snijd de onderkant eraf. Halveer de stronken en verwijder de binnenste kern, deze is het bitterst. Kook de witlof kort, circa 5 minuten, en laat daarna uitlekken.
Stap 3 | Snijden en mengen
Snijd de cherrytomaten in partjes en hak een handje verse dille fijn. Doe de kookroom samen met het ei in een kom en meng dit met de dille. Voeg vervolgens de knoflookpoeder en een snufje chilivlokken toe voor een subtiele kick. Breng het geheel op smaak met zout en peper en roer alles goed door, zodat de smaken mooi samenkomen.
Stap 4 | Opbouwen
Vet een ovenschaal in en verdeel de uitgelekte witlofstronkjes over de bodem. Leg daarbovenop de stukjes zalm, zodat de smaken zich mooi kunnen mengen. Verdeel de pommes duchesse gelijkmatig over het gerecht. Giet het romige kookroommengsel eroverheen, zodat alles heerlijk sappig blijft. Verdeel de tomatenpartjes en maak het af met een royale hoeveelheid versgeraspte Parmezaanse kaas. Zet de schaal in de oven en laat het goudbruin gratineren.
Stap 5 | Aan tafel
Haal de ovenschaal uit de oven zodra de bovenkant goudbruin en krokant is. Laat het gerecht een paar minuten rusten, zodat de smaken zich goed kunnen zetten. Garneer met een handje fijngehakt dille. Geniet van de heerlijke combinatie van romige en hartige smaken!