Een oogstrelend spiegeltaartje met een vulling van frisse bosvruchtenbavarois en een knapperige zandtaartbodem. Toegegeven, het vergt wat geduld qua voorbereiding, vooral vanwege de tijd die de taart nodig heeft om op te stijven in de koelkast, maar het resultaat maakt dit meer dan de moeite waard.
Stap 1 | Wat hebben we nodig?
Voor de bodem
- 80 gram kristal suiker
- 225 gram bloem
- 160 gram ongezouten roomboter
- 1 eidooier
Voor de bosvruchtenbavarois
- 350 gram bosvruchten (diepvries)
- sap van een halve citroen
- 350 ml slagroom
- 90 gram kristal suiker
- 5 blaadjes gelatine
Voor de bosvruchtenspiegel
- 200 gram bosvruchten (diepvries)
- 30 gram kristal suiker
- 2 zakjes vanille suiker
- 2 blaadjes gelatine
Garneer de taart met slagroom, bosvruchten en eetbare bloemetjes.
Stap 2 | Zandtaartbodem
Doe alle ingrediënten voor de bodem in een kom en kneed dit met de hand tot een stevig deeg. Voeg eventueel een paar druppeltjes water toe als het deeg te droog blijft. Bekleed de bodem van de ingevette bakvorm (wij gebruikten een quichevorm) met het deeg en druk dit aan. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Leg een vel bakpapier op het deeg en vul dit met steunvulling, zoals gedroogde peulvruchten of rijst. Bak de bodem gedurende ongeveer 20 minuten op 180 graden. Verwijder de steunvulling gedurende de laatste 5 minuten van het bakken
Stap 3 | Bosvruchtenbavarois
Week de gelatineblaadjes in water. Pureer de bosvruchten met een staafmixer en zeef de puree vervolgens. Klop ondertussen de slagroom lobbig. Doe een paar eetlepels van de bosvruchtenpuree in een steelpannetje en verwarm dit. Knijp de gelatine uit en voeg dit toe aan het steelpannetje. Roer totdat de gelatine volledig is opgenomen. Meng dit vervolgens met de rest van de puree.
Schep nu de slagroom in delen door de bosvruchtenpuree. Schenk de bavarois in de afgekoelde bodem, strijk glad en zet 2 uur in de koelkast om af te koelen.
Stap 4 | Bosvruchtenspiegel
Begin met de bosvruchtenspiegel zodra de bavarois ongeveer anderhalf uur in de koelkast heeft gestaan en voldoende is opgestijfd. Week de gelatineblaadjes. Pureer de bosvruchten met een staafmixer en zeef ze als je geen pitjes in de spiegel wilt hebben. Verwarm de helft van de puree met de suiker in een pannetje. Knijp de gelatine uit en laat deze oplossen in de warme puree. Voeg vervolgens de andere helft van de puree toe. Haal de bodem met de bavarois uit de koelkast en schenk de spiegel eroverheen. Laat het geheel vervolgens weer 2 uur opstijven in de koelkast.
Stap 5 | Garneren
De bosvruchtenspiegeltaart is pas écht oogstrelend wanneer je hem rijkelijk garneert. We spoten een kleine halve cirkel slagroom op de taart en versierden deze vervolgens met frambozen, bosbessen en kruisbessen. De eetbare bloemen maken het pas echt feestelijk!
Eet smakelijk!