Scroll verder

Je apparaten aansturen op afstand: met domotica kan jij het ook!

Bijna iedereen moet wel eens overwerken. Na een lange, vermoeiende dag wil je dan zo snel mogelijk aan tafel kunnen. Stel, je besluit een pizza uit de diepvries te halen. Niets is dan vervelender dan wachten tot de oven opgewarmd is. Met de connectiviteitsfuncties van onder andere Miele, Siemens en NEFF kun je dit probleem verhelpen. Wanneer je van je werk vertrekt, pak je je telefoon en open je de app van één van deze merken. Vervolgens geef je aan dat je de oven wilt voorverwarmen, en rij je naar huis. Eenmaal daar aangekomen hoef je alleen nog de pizza de oven in te schuiven, en binnen een kwartier kun je aan tafel.

 

Dit is slechts één van de vele mogelijkheden van domotica. Domotica is de Latijnse benaming voor huisautomatisering, en daarmee bedoelen we het koppelen van verschillende apparaten aan elkaar. Dit gebeurt vaak via een app op je telefoon of tablet, maar je kunt bijvoorbeeld ook de afzuigkap aan de kookplaat koppelen. De afzuigkap reageert dan op wat er op de kookplaat gebeurd. Ook stembediening is een voorbeeld van domotica. Benieuwd of dit ook iets voor jou is? We vertellen je graag meer over de basis en de voordelen van domotica!

De ovens van NEFF beschikken over connectiviteitsfuncties
Verkoopadviseur Arthur bedient zijn keukenapparatuur d.m.v. domotica

Hoe werkt domotica?

 

Om je apparaten op afstand te kunnen bedienen, moet je deze koppelen aan een ander apparaat, namelijk jouw telefoon of tablet. Dit is erg eenvoudig, maar er zijn kleine verschillen per merk. Voor Miele geldt bijvoorbeeld dat je de Miele@mobile app moet installeren. In de app log je vervolgens in met je Miele-account (heb je deze nog niet, dan moet je je eerst registreren). Vervolgens selecteer je welk type apparaat je wilt toevoegen, en maak je een foto van het typeplaatje in het apparaat. De app controleert het serienummer, en laat vervolgens zien welke stappen je op het apparaat moet uitvoeren om de verbinding te voltooien.

 

Siemens en Neff maken gebruik van de Home Connect app. Ook in deze app log je in met je account (of maak je eerst een account aan). Vervolgens selecteer je de Home Connect functie op je apparaat, en het apparaat laat je de stappen zien die je moet nemen. Instructievideo’s (in het Engels en Duits) vind je hier, of bekijk de handleiding van je apparaat.

Home Connect is het domoticasysteem van NEFF en Siemens

Waarom zou je connectiviteitsfuncties willen gebruiken?

 

Het verbinden van je apparaten aan een app werkt dus erg gemakkelijk. Maar wat kun je ermee? Ten eerste kun je apparaten op afstand bedienen. Zo kun je dus je oven voorverwarmen vanaf je werk, of een verse kop koffie zetten vanuit bed. Daarnaast kun je de apparaten ook programmeren. Zo kun je in de app instellen dat de vaatwasser iedere nacht aangaat, zodat je alleen van nachtstroom gebruik maakt. Wanneer je een gerecht in de oven hebt, kun je de nodige informatie van je telefoon aflezen. De mogelijkheden verschillen per apparaat, maar je zou bijvoorbeeld de temperatuur of resterende tijd vanaf de bank kunnen zien.

 

De mobiele apps bieden vaak meerdere functies dan connectiviteit alleen. Denk hierbij bijvoorbeeld een grote database van recepten. Vaak kun je de oven instellen aan de hand van deze recepten, zodat de oven precies weet wat ‘ie moet doen. Bij Miele kun je via de app ook de webwinkel bereiken. Zo bestel je eenvoudig nieuwe koffiebonen of onderhoudsmiddelen. Neff biedt daarentegen de optie om, nadat je toestemming gegeven hebt, om van afstand naar jouw apparaat te kijken als er problemen voordoen. Zo voorkom je een wellicht onnodig servicebezoek.

Ovens van Siemens met connectiviteitsfuncties
De NEFF brochure legt uit hoe domotica werkt

De toekomst van verbonden apparaten

 

Hoewel er al heel veel mogelijk is, biedt de toekomst waarschijnlijk nog veel meer mogelijkheden. Nu kun je via Google Assistant of Amazon Alexa bijvoorbeeld al de oven of vaatwasser aanzetten met je stem, maar in de toekomst kan jouw mobiele assistent je waarschijnlijk door het gehele bereidingsproces begeleiden. Wat ook tot de nabije toekomst behoord is het automatisch bestellen van producten. Wanneer je bijvoorbeeld bijna door je vaatwastabletten heen bent, worden automatisch nieuwe tabletten besteld.

Ben je al overtuigd van de mogelijkheden van domotica? Of wil je nog meer toelichting? Een wat meer technische uitleg vind je op deze pagina over connectiviteitsfuncties. Daarnaast kun je ook terecht bij één van onze adviseurs, zij vertellen je graag alles over verbonden apparaten. Ze nemen graag de tijd voor je, maak daarom snel een afspraak.

Vraag het inspirerende magazine aan!

Magazine Velthuizen Keukens: Over de kook
Of maak direct een afspraak
Magazine Velthuizen Keukens: Over de kook