Scroll verder

Poké bowl uit de stoomoven

Een poké bowl is echt een gerecht van deze tijd. Ontzettend gezond én ontzettend lekker. Je kunt de poké bowl in veel verschillende varianten maken. Wij maakten in dit recept gebruik van de Japanse smaken zoals  soyasaus, wasabi en furikake. Je kunt dit eten als voorgerecht, maar neem je een iets grotere portie dan heb je aan dit gerecht genoeg als hoofdmaaltijd. Martijn maakte de poké bowl volledig in de stoomoven. Na het snijwerk doet de oven de rest en staat je poké bowl in 20 minuten op tafel! In principe zijn alle ingrediënten verkrijgbaar bij de supermarkt, maar ga je liever niet de deur uit, bestel het dan hier!

 

Wat hebben we nodig voor een poké bowl?

 

Rijst

  • 150 gram sushi rijst
  • 250 ml water
  • 1 el mirin
  • halve tl zout

 

Groenten

  • Sperziebonen
  • Wortels
  • 2 eieren
  • Gamba’s of garnalen

 

Dressing

  • 2 el Kikkoman sojasaus
  • 1 el rijstazijn
  • 1 erwtje wasabi
  • 2 el sesamolie

 

Garnering

  • 4 takjes koriander
  • 2 el furikake
30 minuten
4 personen

Hoe maken we de poké bowl?

 

Wij gebruikten een grote stoombak en twee kleine. De kleine stoombakken kan je gebruiken voor de rijst en de garnalen. Plaats de twee stoombakken op de grote, er is dan nog ruimte om de groente daarnaast te leggen. Zo kan alles tegelijk in de stoomoven, ideaal! Spoel de rijst in een zeef onder de kraan totdat het water dat eruit komt niet meer troebel is. Doe de rijst met het water in de stoombak en voeg het zout toe. Was en snijdt de groente en leg deze op de grote stoombak, de kleine stoombak met de garnalen ernaast. Klaar voor de stoomoven! Stel de oven in met 100% stomen op 100 graden. De rijst stoom je klaar in 20 minuten, de groenten en garnalen mag je er na 13 minuten uithalen. Dan hebben de groenten nog een lekkere bite. Gebruik je andere groenten? Bekijk dan onze stoomtabel voor groenten. Ondertussen maak de dressing en kook je de eieren.

 

Voeg zodra de rijst klaar is al roerend azijn en mirin toe. Verdeel de rijst over kommen, garneer met de groenten, garnalen en ei en besprenkel met de dressing. Tot slot bestrooi je de poké bowl met furikake en de koriander. Serveer samen met soyasaus en wasabi. Ook lekker met een beetje Japanse mayonaise.

 

Tip: heb je geen stoomoven? Geen probleem! Kook de rijst volgens de verpakking en bereidt de groenten zoals je gewend bent.

 

We kunnen aan tafel, eet smakelijk!

Terug naar overzicht

Vergelijkbare recepten

Risotto met groene asperges uit de stoomoven

Broccolirijst met gegrilde groenten en garnalen

Sushisandwiches met zalm en kip