Pompoenstamppot uit de stoomoven
Home Recepten Hoofdgerechten Pompoen stamppot met spek uit de stoomoven

Moeilijkheidgraad

Pompoen stamppot met spek uit de stoomoven

40 minuten om te bereiden Voor 4 personen Print dit recept

Denk je aan herfst, dan denk je aan pompoen. Zie je pompoen, dan zie je de heerlijkste gerechten met pompoen. Tenminste, zo werkt het bij ons wel! Laatst maakten wij al een heerlijke traybake met pompoen. Maar aangezien wij ook liefhebbers zijn van diverse stamppotten maakten we deze keer een stamppot met pompoen. Wij garen de pompoen en aardappels in de stoomoven, maar uiteraard kan je dit ook gewoon op je kookplaat doen. Je kunt dan dezelfde kooktijd aanhouden als in dit recept word gedaan.

Stap 1 | Wat hebben we nodig?

  • 1 flespompoen
  • 500 gram aardappelen
  • 250 gram spekjes
  • 50 ml groentebouillon
  • 2 rode uien
  • 2 appels
  • 3 tenen knoflook
  • 2 takjes tijm
  • paprikapoeder
  • zout en peper
  • verse peterselie
  • 4 speklappen

Stap 2 | Schillen en snijden

Schil de aardappels en leg deze in een stoomschaal met gaatjes. Verwijder de schil en het vruchtvlees van de flespompoen en snij deze in blokjes, leg de pompoen in een aparte stoomschaal. Op onze Miele stoomoven selecteerden wij de stoomfunctie waarbij aangeven wordt wanneer het volgende voedingsmiddel toegevoegd kan worden. We stomen eerst de aardappels, na 10 minuten schuiven we de pompoenblokjes ook de oven in en stomen alles nog eens 15 minuten.

Stap 3 | Appels en spek

Terwijl de stoomoven het meeste werk doet, snijden we de rode ui en hakken de knoflook fijn. Neem een koekenpan en bak hierin de spekjes. Voeg na een aantal minuten de ui en knoflook toe aan de pan. Kruid de speklappen naar smaak. Neem een andere koekenpan en bak hierin de speklappen goudbruin en knapperig. Snij vervolgens de appel in kleine stukjes en ris de tijm van de takjes.

Stap 4 | Stampen en genieten

Neem zodra het stoomprogramma afgelopen is beide schalen uit de oven. Doe beide in een ruime pan. Voeg naar smaak zout, peper en paprikapoeder toe en stamp alles door elkaar. Doe nu ook de spekjes met het bakvet en de appel door de stamppot en roer nogmaals goed door. Mocht de stamp te droog worden, voeg dan in delen de groentebouillon toe. Net zoveel totdat je tevreden bent over de smeuïgheid van de stamppot. Proef of de smaak naar wens is, voeg eventueel nog wat zout of peper toe. Schep een flinke lepel van de pompoenstamppot op een bord en leg daarboven op de speklap. Garneer met wat gesneden verse peterselie.

Smakelijk!

Nieuwe recepten meteen ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.