Macaroni met kaas, beter bekend als ‘mac & cheese’; wie kent het niet? Oorspronkelijk bestaat dit gerecht uit macaroni met een romige kaassaus, die je op het laatst met een extra laag geraspte kaas nog even de oven in schuift voor een krokante korst. Inmiddels zijn er al vele variaties op dit heerlijke comfort food bedacht. Wij maakten hem laatst met de toevoeging van broccoli en uitgebakken spekjes. Dat was smullen!
Stap 1 | Wat hebben we nodig?
- 400 gram macaroni
- 1 stronk broccoli
- 400 gram spekreepjes
- 40 gram ongezouten boter
- 40 gram bloem
- 75 gram geraspte jonge kaas
- 75 gram geraspte cheddarkaas
- 500 ml melk
- 30 gram geraspte belegen kaas
- 30 gram gekruide paneermeel
- Zout en peper
- chilivlokken
- 1 tl nootmuskaat
Stap 2 | Voorbereiden
Zet water op om de pasta te koken. Laat de pasta 3 minuten korter koken dan op de verpakking staat aangegeven. Spoel af onder koud water. Was de broccoli en snij deze in kleine roosjes. Kook deze kort, zo’n 5 tot 6 minuten is voldoende. Neem een kleine koekenpan en bak hierin de spekjes uit. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Wij kozen voor onder- en bovenwarmte.
Stap 3 | Kaassaus
Nu beginnen we met het maken van de kaassaus. Smelt de boter in een ruime pan. Voeg de bloem toe en roer dit door tot er een ‘papje’ ontstaat. Dit noemen we een roux. Laat de roux een paar minuten doorbakken. Voeg dan in delen de melk toe, blijf goed roeren en voeg pas een volgend deel toe als het vorige volledig is opgenomen. Laat dit al roerend ongeveer 2 minuten doorkoken en voeg dan de jonge kaas en cheddar toe. Breng op smaak met peper en zout, de theelepel nootmuskaat en chilivlokken. De hoeveelheid chilivlokken bepaalt hoeveel pit je mac & cheese krijgt. Doe de macaroni samen met de broccoli en spekjes in een ruime pan en meng hier de kaassaus door.
Stap 4 | In en uit de oven
Schep het macaroni mengsel in een ovenschaal. Meng de geraspte belegen kaas met het paneermeel en dek hiermee het gerecht af. Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven. Bak de mac & cheese 15 tot 20 minuten af tot de bovenkant goudbruin en krokant is.
Eet smakelijk!