Scroll verder

Is de Miele Dialog oven de oven van de toekomst?

De Miele Dialog oven is, volgens het Duitse merk, “de grootste innovatie sinds de introductie van de inductiekookplaat”. Culinaire platformen en verschillende keukenzaken noemen de Dialog oven zelfs pure magie. Als liefhebbers van innovatieve kooktechnieken kunnen we bevestigen dat de nieuwe ovens van Miele uniek zijn. We zijn er dan ook van overtuigd dat de kwaliteit ongeëvenaard is, terwijl de Dialog oven ook op gebruiksgemak en tijdsbesparing erg goed scoort. Is deze oven uit de Miele Generatie 7000 de toekomst? Door alle eigenschappen van de Miele Dialog oven uit te lichten, beantwoorden we deze vraag in dit blog.

Dialog oven: wat houdt dat in?

 

Als je dialog letterlijk van het Engels naar het Nederlands vertaalt, krijg je dialoog. Dit woord vat eigenlijk perfect samen wat de Miele Dialog oven doet: het voert een dialoog met de ingrediënten in de oven. Daarbij maakt de oven onderscheid tussen verschillende ingrediënten. Hierdoor past de oven de bereiding automatisch aan op de behoefte van ieder afzonderlijk ingrediënt. Dankzij deze intelligente technologie kun je verschillende gerechten gelijktijdig bereiden, waardoor je in één keer een complete maaltijd op tafel zet.

 

Deze technologie noemt Miele M Chef. M Chef maakt gebruik van sensoren in de oven, waardoor het met specifieke ingrediënten kan communiceren. Het klinkt heel onwerkelijk, maar de sensoren ‘meten’ de energetische informatie van de gerechten. Wat daarbij uniek is, is dat de elektromagnetische golven de kern van een ingrediënt kunnen bereiken. Hierdoor worden gerechten niet meer ‘van buiten naar binnen’ bereidt, maar ‘in het volume’. Bij ’traditionele’ ovens zie je daardoor vaker dat wanneer de kern perfect gegaard is, de buitenkant van het gerecht al té gaar is. Bij de Miele Dialog ovens is dit verleden tijd.

Vis in blok ijs
Kalfsvlees in bijenwas

Het ‘vis in ijs’ voorbeeld

 

Om de technologie achter M Chef te laten zien, gebruikt Miele het voorbeeld van een vis in een blok ijs. De vis wordt in ijs gehuld en in de oven geplaatst. Na een paar minuten komt de vis perfect gegaard uit de oven, terwijl het ijs niet gesmolten is. Een ander voorbeeld waaruit deze werking blijkt is kalfsvlees gehuld in bijenwas. Het vlees wordt, dankzij de elektromagnetische golven, gelijkmatig en in zijn geheel gegaard. De kalfsfilet wordt sappig en mals, terwijl de bijenwas niet smelt.

Andere voorbeelden van de precisie die de Dialog oven levert heeft Miele ook. Zo is het mogelijk om een stuk zalm half rauw en half gegaard te bereiden, waardoor je twee totaal verschillende gerechten in één hebt. Of dit nou écht lekker is betwijfelen we een beetje, maar het bewijst wel de unieke kwaliteiten van deze oven. Wat ook een erg gaaf én praktisch voorbeeld is, is het bakken van brood in de Miele Dialog oven. Je bepaalt hierbij zelf de dikte van de korst, waardoor je altijd het perfecte brood bij jouw gerecht hebt.

Gegaarde én rauwe zalm dankzij de Miele Dialog oven
Perfect afgebakken brood

Tijdsbesparing tot wel 70%

 

Omdat de elektromagnetische golven tot de kern van de ingrediënten komen, wordt de bereidingstijd van gerechten aanzienlijk verkort. Ten opzichte van traditionele bereidingswijzen wordt de oventijd tot wel 70% verkort. Miele neemt zelf vaak een ‘pulled pork’ als voorbeeld om aan te geven hoe snel je met de Dialog ovens kunt koken. Normaal gesproken kan het bereiden van dit gerecht zo’n 11 uur duren (of langer bij een groter stuk vlees), in de Miele Dialog oven duurt dit slechts 2,5 uur.

 

Waar je ook tijd op kunt besparen is het ontdooien van vlees. Bij flinke haast doe je dit wellicht in de magnetron, maar in dat geval zul je merken dat de buitenkant al warm en gaar wordt, terwijl de kern nog bevroren is. Met de Dialog oven ontdooi je vlees gelijkmatig en aanzienlijk sneller.

Gebruiksgemak van de Dialog oven

 

Hoewel de Miele Dialog oven beschikt over innoverende technieken, hoef je geen chef-kok te zijn om het apparaat te kunnen gebruiken. Zo heb je via de Miele@mobile app toegang tot honderden automatische programma’s en recepten. Wil je jouw creativiteit toch wat meer de vrije loop laten? Dan helpt Miele je verder via Gourmet Assistent en Gourmet Pro. Gourmet Assistent stelt afhankelijk van de ingrediënten alle variabelen voor, waardoor je makkelijk de juiste functie kiest. Voor de gevorderden is er Gourmet Pro, waarbij je alles tot in detail zelf bepaalt. Daarnaast beschikt de Dialog oven ook over traditionele ovenprogramma’s, zoals hetelucht, onder-/bovenwarmte en grill.

Miele Dialog oven in antraciet

Is de Miele Dialog oven de oven van de toekomst?

 

En dan de hamvraag: is de Miele Dialog oven de oven van de toekomst? Wij zijn ervan overtuigd dat de technologie achter M Chef op lange termijn het ‘van buiten naar binnen’ koken gaat vervangen. De Miele Dialog oven staat met een verkoopprijs van circa €8.000 echter hoog in de markt, en is daardoor niet toegankelijk voor de meeste kookliefhebbers. Aan de andere kant is de Dialog oven op dit moment met niets te vergelijken. Met dit apparaat van Miele verzeker je jezelf van een unieke kookervaring.

Vraag het gratis magazine aan!

Magazine Velthuizen Keukens: Over de kook
Of maak direct een afspraak
Magazine Velthuizen Keukens: Over de kook