Focaccia, wie kent deze Italiaanse klassieker niet? Het is een heerlijk luchtig brood en perfect als bijgerecht. Bijvoorbeeld bij de zoete aardappelsoep met tomaat en kruidenroomkaas. Wij maakten mini focaccia’s en belegden deze met verschillende toppings, zoals zongedroogde tomaten, pesto en olijven. Wist je trouwens dat focaccia’s heel goed in te vriezen zijn? Met deze mini’s is dat helemaal ideaal! Het brood maken is niet moeilijk, houd wel rekening met de rijstijd van het deeg. In dit recept laten wij zien hoe makkelijk het rijzen van het deeg gaat met de deegrijsstand op de oven.
Stap 1 | Wat hebben we nodig?
Focaccia:
- 500 gram tarwebloem
- 50 ml halfvolle melk
- 10 gram gedroogde gist
- 300 ml lauwwarm water
- 1/2 el kristalsuiker
- 7 el extra vierge olijfolie
- 1/2 el zout
Toppings:
- zongedroogde tomaten
- groene olijven
- pesto
- pijnboompitten
- rozemarijn
- chilivlokken
- Parmezaanse kaas
- zeezoutvlokkken
Stap 2 | Deeg maken
Doe 300 ml lauwwarm water in een ruime mengkom en roer de suiker, gist, melk en 1 1/2 eetlepel olijfolie erdoor. Laat dit 10 minuten staan. Voeg vervolgens de bloem en het zout toe. Meng dit met een spatel goed door elkaar. Het deeg blijft erg nat. Selecteer de deegrijsstand op je oven, stel de temperatuur in op 40 graden en laat 1 1/2 uur rijzen. Heb je geen oven met deegrijsstand? Dek de kom dan af met een doek, zet op een warme plek en houdt 2 uur aan voor het rijzen. Het volume moet verdubbeld zijn.
Stap 3 | Verdelen
Bestrooi je werkblad met wat bloem. Neem het deeg en verdeel dit in 8 gelijke bolletjes. Druk met je handen uit tot ronde platte broodjes van 12 centimeter. Verdeel de broodjes op een met olijfolie ingevette bakplaat en laat nog 20 minuten rijzen in de oven. Houdt voor rijzen buiten de oven 30 minuten aan en dek de bakplaat af met vershoudfolie.
Stap 4 | Toppings en mini focacciaās afbakken
Verwarm na de rijstijd de oven voor op 230 graden. Besprenkel de broodjes met olijfolie en druk met je knokkels kuiltjes in het deeg. Nu kan je aan de slag met de verschillende toppings. Wij combineerden de pesto met de pijnboompitten en Parmezaanse kaas, de zeezoutvlokken met rozemarijn, enzovoort. Je kunt uiteraard variĆ«ren, net wat je een lekkere smaakcombinatie vind. Bak de focacciaās af in 12 tot 15 minuten.
Smakelijk!