Scroll verder

Koninklijke oranjecake in sinaasappel

Oranjecake in sinaasappel met oranjebitter

Nadat wij een frisse cocktail (recept) hadden gemaakt met oranjebitter en vers sinaasappelsap, bedachten wij dat we eigenlijk iets moesten doen met de schil van de sinaasappel. Waarom zou het niet als cupcakevorm kunnen dienen? We zijn aan het experimenteren gegaan, met deze oranjecake in sinaasappelpartjes als resultaat. Wij vinden het geslaagd! Lekker makkelijk, je eet ze zo uit de schil en de cake krijgt dankzij de schil ook een heerlijke sinaasappelsmaak. Tijdens Koningsdag serveer je ze uiteraard met een glaasje oranjebitter, super feestelijk en verrassend!

 

Stap 1 | Wat hebben we nodig?

 

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 8 gram vanillesuiker
  • 135 gram suiker
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
  • snufje zout
  • gele en rode kleurstof
  • 6 gehalveerde sinaasappelschillen
  • aluminiumfolie
  • cupcake bakvorm
35 minuten
6 personen
Ingrediënten voor een oranjecake in sinaasappelschil
Ingrediënten voor een oranjecake in sinaasappelschil

Stap 2 | Sinaasappelschil

 

We moeten ervoor zorgen dat de schil van de sinaasappel niet verkleurd in de oven, de schil moet zijn mooie oranje kleur behouden. Maak daarom kommetjes van aluminiumfolie en plaats hier de sinaasappelschillen in. Zet voor de stabiliteit tijdens het bakken de pakketjes in een cupcakevorm.

Sinaasappelschil in aluminiumfolie
Sinaasappelschil als cupcakevormpjes

Stap 3 | Cupcakebeslag

 

Mix voor het cupcakebeslag de boter, suiker en vanillesuiker goed door elkaar. Voeg daarna één voor één de eieren toe en mix net zolang tot alle eieren goed opgenomen zijn. Nu kan je de kleurstof toevoegen. Gebruik eerst een hoeveelheid rode vloeistof en daarna net zoveel geel tot je tevreden bent over de oranje kleur. Vul de sinaasappelschillen met het beslag en bak de cakejes af in 25 minuten op 190 graden.

Rode en gele kleurstof
Oranje cakebeslag
Martijn vult de sinaasappelschillen met het cakebeslag
Martijn doet de oranjecake in de oven
Boven- en onderwarmte op een NEFF oven
Oranjecake in sinaasappelschil

Stap 4 | Afkoelen & serveren

 

Laat de cupcakes na het bakken goed afkoelen. De cakes hebben na het bakken een bolletje gekregen, snij dit eraf, zodat de bovenkant glad is. Maak partjes van de halve sinaasappels. Leg de oranjecakes in sinaasappel op een schaal, en serveer speciaal voor Koningsdag met een glaasje oranjebitter.

 

Fijne Koningsdag!

Oranjecake in sinaasappelschil
Oranjecake in sinaasappel met oranjebitter
Terug naar overzicht

Vergelijkbare recepten

Cocktail met oranjebitter en sinaasappelsap

Marmer tulband

Carrot cake met gemengde noten en glazuur