Home Nieuws Tips Stoomtijden voor temperaturen boven de 100°C

Stoomtijden voor temperaturen boven de 100°C

2 minuten leestijd

Dat de stoomoven veel voordelen heeft is algemeen bekend. Koken met de stoomoven is gezonder, makkelijker en lekkerder. Maar, over het algemeen was de stoomoven iets minder snel dan ’traditioneel’ koken op de kookplaat. Maar daar is inmiddels iets op gevonden!

Stomen tot wel 120 graden

Door de ontwikkeling van de stoomoven is het tegenwoordig mogelijk om te stomen op temperaturen boven de 100 graden. Over het algemeen is de maximale temperatuur waarop je kan stomen 120 graden. Het grote voordeel? De bereidingstijd is flink korter. Voor sommige producten wordt deze zelfs gehalveerd!

Stoomtabel

Wil je precies weten hoe lang jouw gerechten gestoomd moet worden? Gebruik dan onderstaande stoomtabellen, samengesteld dankzij NEFF. Hier vind je per stoomtemperatuur de juiste bereidingstijd.

Tip: Gebruik je een mobiele telefoon? Kantel je scherm voor een betere weergave.

Aardappels

100°C110°C120°C
Aard­appels25 min15 min10 min
Krieltjes met schil30 min25 min20 min
Zoete aard­appels10 min8 min7 min

Granen, rijst en linzen

100°C110°C120°C
Bulger, couscous15 min12 min10 min
Linzen30 min
Polenta10 min8 min6 min
Quinoa15 min12 min10 min
Rijst20 min15 min10 min

Eieren

100°C110°C120°C
Eieren (zacht/­hard)6/9 min

Groenten

100°C110°C120°C
Andijvie6 min
Appel­moes20 min15 min10 min
Artis­jokken60 min
Asperges, groen12 min10 min8 min
Asperges, wit15 min12 min10 min
Bietjes45 min
Bleek­selderij (boogjes)15 min12 min10 min
Bloemkool (roosjes)15 min12 min10 min
Bloemkool (heel)20 min15 min10 min
Bospeen (schuine stukken)15 min12 min10 min
Broccoli (roosjes)12 min9 min7 min
Courgette5 min
Doperwten (fijn/groot)10/12 min8/10 min6/8 min
Fles­pompoen15 min12 min10 min
Haricots verts15 min12 min10 min
Koolrabi (blokjes)20 min15 min10 min
Maïs­kolven (heel)45 min34 min23 min
Paprika (blokjes of reepjes)6 min
Peultjes10 min8 min6 min
Prei (halve ringen)12 min10 min8 min
Rabarber20 min15 min10 min
Rode kool (dun ge­sneden)30 min23 min
Snijbonen15 min12 min10 min
Sperzie­bonen20 min15 min10 min
Spinazie4 min
Spruitjes17 min13 min9 min
Sugar snaps10 min8 min6 min
Venkel (ge­sneden)12 min10 min8 min
Witlof (gehal­veerd)20 min15 min10 min
Witte kool (dun ge­sneden)30 min23 min
Wortelt­jes25 min19 min13 min
Zuurkool25 min19 min15 min

Misschien vind je dit ook interessant?

Bekijk onze laatste blogs

Laat je inspireren

Vraag gratis het Velthuizen keukenmagazine aan! Laat je gegevens achter en ontvang binnen een week het inspirerende magazine op de mat.

  • 140 pagina’s inspiratie
  • De nieuwste trends
  • Geheel vrijblijvend