Scroll verder

Vaatwasser ontkalken? Geen probleem!

De vaatwasser ontkalken is een klusje dat nog wel eens vergeten wordt. Zonde, want door je vaatwasser eens in de zoveel tijd te ontkalken verleng je de levensduur van je apparaat! Met het ontkalken van je vaatwasser ga je uiteraard kalkaanslag tegen. Kalkaanslag ontstaat doordat het apparaat continu in de weer is met water. Ook de waterhardheid en het vaatwastablet kunnen van invloed zijn. Ook voorkom je dat jouw afwasmachine verstopt raakt door het te ontkalken. Hierdoor behoud je de optimale prestaties van de vaatwasser en voorkom je dat het apparaat stuk gaat. Gelukkig is het ontkalken van de vaatwasser een simpele klus, die je maar 2 tot 3 keer per jaar hoeft uit te voeren.

Ontkalkingsmiddel voor de vaatwasser

Wat heb je nodig voor het ontkalken van de vaatwasser?

 

Om je vaatwasser gemakkelijk en effectief te ontkalken, raden wij aan om professioneel ontkalkingsmiddel te gebruiken. De ontkalker voor vaatwassers, te vinden op onze bestelpagina, is een goede optie. In plaats van een professioneel middel wordt soms ook azijn als alternatief genoemd. Het nadeel van azijn is dat wanneer je er teveel van gebruikt, je de vaatwasser kunt beschadigen. Zo kan het rubber aangetast worden, waardoor de vaatwasser kan gaan lekken. Daarom raden wij het gebruik van azijn niet aan.

Stappenplan voor het ontkalken van de vaatwasser

 

– Zorg ervoor dat de vaatwasser schoon en leeg is. Draai eventueel een kort voorprogramma en verwijder voedselresten uit het filter.

– Kies een programma van 60 tot 70 graden, bijvoorbeeld het EasyClean programma van Neff. Voeg geen vaatwastablet of ander afwasmiddel toe. Start vervolgens het programma zonder het reinigingsmiddel of ontkalker.

– Maak na ongeveer 30 minuten de deur voorzichtig open. Let op: de vaatwasser staat nog aan, dus pas op voor het warme water. Verspreid vervolgens het reinigingsmiddel of de ontkalker over de bodem van de vaatwasser.

– Doe de deur weer dicht. Laat het programma vervolgens aflopen.

NEFF vaatwasser
Ontkalkingsmiddel in de vaatwasser

Zoals we eerder al zeiden adviseren we je om je vaatwasser twee tot drie keer per jaar te ontkalken. Om je vaatwasser nog beter in topconditie te houden, is het verstandig om ook een onderhoudsmiddel te gebruiken. Hiermee voorkom je ook vieze geurtjes, en verbeter je het reinigingsresultaat van de vaatwasser.

 

Meer advies over vaatwassers? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs. Voor nu: succes met het ontkalken van de vaatwasser!

Vraag het gratis magazine aan!

Magazine Velthuizen Keukens: Over de kook
Of maak direct een afspraak
Magazine Velthuizen Keukens: Over de kook