Scroll verder

Vaatwaspoeder, glansspoelmiddel, onthardingszout en vaatwastabletten

Vaatwaspoeder of tabletten, wat is beter?

Je vaatwasser is klaar met zijn programma, maar wat blijkt? Het oplosbare plasticje rondom het vaatwastablet is niet goed opgelost. Of het blokje zelf is aan de binnenkant van het vaatwasmiddelbakje blijven plakken. Herkenbaar?

 

Vaatwastabletten zijn al jaren het meest gebruikte schoonmaakmiddel voor in de vaatwasser. De welbekende 3-in-1 of all-in-one tabletten plaats je in het vaatwasmiddelbakje, je zet de afwasmachine aan en klaar ben je. Super makkelijk natuurlijk, maar ze kunnen dus ook voor een hoop ergernis zorgen. Een alternatief is vaatwaspoeder, die je ook gewoon in het vaatwasmiddelbakje kan gieten. Over het algemeen is dit poeder beter voor je vaatwasser én je portemonnee. Of het de extra moeite waard is? Dat leggen we in dit blog uit!

Vaatwaspoeder, glansspoelmiddel, onthardingszout en vaatwastabletten
Pelgrim vaatwasser

De werking van vaatwastabletten en -poeder

 

Naast een wasmiddel zijn er nog twee ‘ingrediënten’ nodig voor een schone vaat: onthardingszout en glansspoelmiddel. Het zout wordt, zoals de naam al zegt, gebruikt om het water te ontharden. Dit doet het zout door het kalk uit het water te halen en het water zo te verzachten. Juist gebruik van onthardingszout zorgt ervoor dat je jouw vaatwasser nauwelijks hoeft te ontkalken. Het glansspoelmiddel zorgt ervoor dat de afwas glanzend opdroogt. Bij all-in-one tabletten (of capsules) zijn deze drie bestandsdelen in één blokje verwerkt. Je plaatst het tablet in het vaatwasmiddelbakje en voilà. ‘Classic’ vaatwastabletten en vaatwaspoeder bevatten alleen het wasmiddel. Dit betekent dat je het zout en het glansspoelmiddel zelf nog moet toevoegen aan de afwasmachine.

 

De timing

 

Wanneer je gebruik maakt van een vaatwastablet, worden alle bestandsdelen tegelijkertijd aan de vaat toegevoegd. Met name bij het glansspoelmiddel kan dit voor problemen zorgen. Glansspoelmiddel lost, wanneer het verwerkt is in een all-in-one tablet, vaak op bij een temperatuur van 65 graden. Deze temperatuur wordt door de meeste vaatwassers gebruikt om mee na te spoelen. Draai je een cyclus met een hogere temperatuur? Dan is het glansspoelmiddel waarschijnlijk te vroeg verdwenen en krijg je vaat met strepen. Maar als de vaatwasser met een lagere temperatuur naspoelt, kan het glansspoelmiddel op de afwas achterblijven. Dit zorgt voor een kleverig laagje op de vaat.

 

Het voordeel van het apart gebruiken van vaatwaspoeder, is dat de vaatwasser het glansspoelmiddel zelf op het juiste moment toevoegt. Naast het vaatwasmiddelbakje zit namelijk een reservoir voor het glansspoelmiddel, die je eens in de zoveel tijd aanvult (de vaatwasser geeft vaak een melding wanneer dit nodig is). De afwasmachine haalt hier op het juiste moment een geschikte hoeveelheid glansspoelmiddel uit. Hetzelfde geldt voor het onthardingszout; in de bodem van de machine zit een reservoir waar je het zout kan aanvullen. Afhankelijk van de waterhardheid bepaalt de machine hoeveel zout er gebruikt moet worden. De waterhardheid moet je vaak zelf instellen; bekijk hiervoor de handleiding van jouw vaatwasser. Hoe hard het water in jouw woonplaats is, kun je vinden op www.waterhardheid.nl of op de website van jouw waterleverancier.

De voordelen van vaatwaspoeder

 

Wat de werking van de verschillende schoonmaakmiddelen betreft, kunnen we concluderen dat de all-in-one tabletten sneller en makkelijker in gebruik zijn. Aan de andere kant zorgt het apart gebruiken van vaatwaspoeder, glansspoelmiddel en onthardingszout voor een efficiëntere werking van de vaatwasser. Er zijn echter nog meer voordelen aan het gebruik van vaatwaspoeder, die we hieronder uitleggen.

 

Vaatwaspoeder is goedkoper

 

Het gebruik van vaatwaspoeder is, over het algemeen, goedkoper dan het gebruik van all-in-one tabletten. Met name bij A-merken zijn de verschillen groot. Zo betaal je voor een Sun all-in-1 vaatwastablet circa € 0,40, terwijl je met Sun vaatwaspoeder nog geen € 0,12 per wasbeurt kwijt bent. Hier komt natuurlijk nog het glansspoelmiddel (circa € 0,03 per afwasbeurt) en onthardingzout (minder dan € 0,005 per afwasbeurt) bij, waardoor je op ongeveer € 0,15 per afwasbeurt uitkomt. Wanneer je elke dag een afwas doet, bespaar je zo’n €90 per jaar door vaatwaspoeder te gebruiken.

 

Bovengenoemde prijzen gelden op het moment van schrijven en kunnen in de tussentijd gewijzigd zijn. Bij het waspoeder zijn we uitgegaan van het aantal wasbeurten dat op de verpakking staat.

 

Vaatwaspoeder kun je doseren

 

Wanneer je een kleine vaat of een klein model afwasmachine hebt, wil je misschien niet een volledig vaatwastablet gebruiken. En wanneer je erg vette pannen hebt, wil je misschien juist wat meer afwasmiddel gebruiken dan wanneer je vooral waterglazen hebt. Met vaatwaspoeder kun je zelf de juiste dosering bepalen. Bij de meeste afwasmachines staan doseringsstrepen aangegeven in het vaatwasmiddelbakje. Door minder afwasmiddel te gebruiken bij een kleine of niet extreem vuile vaat kun je nog meer geld besparen.

 

Vaatwaspoeder lost beter op

 

Terug naar het probleem dat we aan het begin van dit blog schetsten. Het kan voorkomen dat het plasticje van een vaatwastablet niet goed oplost, of dat het blokje (deels) aan de rand van het bakje blijft plakken. Dit gebeurt vooral bij een korter en/of kouder programma. Maar ook wanneer het tablet wel in zijn volledigheid in de machine belandt, kan het zo zijn dat het blokje niet volledig oplost. Het probleem is dan misschien nog wel groter, want resten blijven achter op kwetsbare plekken in de vaatwasser. Denk hierbij aan de motor, afvoerleidingen of de sproeiarm. Resultaat is dat de vaatwasser sneller gereinigd moet worden, omdat de boel kan gaan stinken of omdat de afwasmachine niet goed meer kan functioneren, bijvoorbeeld door verstoppingen. In het ergste geval kan dit de levensduur van het apparaat aantasten.

NEFF vaatwasser

Kies jij voor vaatwaspoeder?

 

Onze voorkeur gaat uit naar het gebruik van vaatwaspoeder. Toegegeven, een all-in-one tablet is een stuk makkelijker in gebruik, maar volgens ons weegt dat niet op tegen de voordelen van vaatwaspoeder. Zo is vaatwaspoeder in de meeste gevallen een stuk voordeliger en heb je meer controle wat betreft dosering. Ook is het beter voor je vaatwasser en ben je minder tijd aan onderhoud kwijt, bijvoorbeeld omdat je jouw vaatwasser minder vaak hoeft te ontkalken. Ten slotte neemt het alle ergernis rondom het wel of niet oplossen van het plasticje, wasmiddel of glansspoelmiddel weg. Stap jij ook over op vaatwaspoeder?