“Met de juiste middelen is de oven schoonmaken een eitje

Oven schoonmaken: een makkie met deze 5 tips!

De oven schoonmaken, wie heeft daar nou zin in? Zeker na het bereiden van een heerlijke ovenmaaltijd wil het schoonmaken van de oven er nog wel eens bij inschieten. Aangekoekte vetresten aan de binnenwanden van de oven verwijderen is nou eenmaal niet zo’n leuke klus, net als het schoonmaken van de bakplaat of de binnenkant van de ovendeur. Gelukkig kun je het jezelf makkelijk maken door de juiste middelen te gebruiken, gebruik te maken van de juiste ovenprogramma’s en door de meeste vlekken te voorkomen. Wij geven je daarom vijf tips om je oven zo efficiënt mogelijk schoon te maken!

Tip 1: Oven schoonmaken met een automatisch programma

Aangezien de oven schoonmaken een vervelende klus is, besteed je deze het liefst uit. En hoe makkelijk is het als je dit klusje naar de oven zelf kan doorschuiven? Dankzij automatische schoonmaakprogramma’s verwijder je hardnekkige vlekken, terwijl je er zelf weinig tijd en moeite aan kwijt bent. Een voorbeeld is de pyrolysefunctie, die de ovenruimte verwarmt tot 400 à 500 graden. Hierdoor verbranden vetresten tot as, die je na de pyrolysecyclus gemakkelijk opveegt uit de oven. Heb je een stoomoven? Dan kun je waarschijnlijk gebruik maken van de hydrolysefunctie. Bij deze schoonmaakmethode worden etensresten losgeweekt, die je gemakkelijk afneemt met een doekje.

Tip 2: Reinigingsgel tegen aangebrande resten

Heeft jouw oven geen zelfreinigingsprogramma? Geen probleem, met gespecialiseerde schoonmaakmiddelen maak je de oven schoon zonder ‘m te verwarmen. Wat ons betreft is de reinigingsgel voor ovens op deze pagina de beste optie voor het verwijderen van aangebrande resten. De schoonmaakgel is geurloos en heeft een borstelkop waarmee je de gel gemakkelijk aanbrengt. Daarnaast is de reinigingsgel ook geschikt voor het reinigen van geëmailleerde of roestvrijstalen bakplaten. Een minder krachtig alternatief is een ontvetter, ook te vinden op onze bestelpagina. Het schoonmaken van de oven met deze gespecialiseerde schoonmaakmiddelen is veilig en effectief.

Tip 3: De ovenruit schoonmaken

Helaas wordt de ruit van je oven nogal snel vies, zowel van binnen als van buiten. Het is belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan, want je wilt geen krassen in je ovendeur. Gebruik dan ook zeker geen schuurspons. De buitenkant van de ovendeur maak je het beste schoon met een glasreiniger. Eventueel gebruik je een sopje van water en afwasmiddel, dit helpt goed tegen vette vingerafdrukken. De binnenkant van de ovendeur zal daarentegen vaak wat lastiger schoon te maken zijn. Het kan daarom handig zijn om de ovendeur te verwijderen, zoals bij het Slide&Hide systeem van Neff mogelijk is. Een ontvetter is erg effectief voor het schoonmaken van de oven. Als alternatief kun je een glas- of allesreiniger gebruiken. Let er wel op dat je dit weer goed wegpoetst voor je de oven weer gebruikt, anders kan het behoorlijk gaan ruiken.

Tip 4: Wat te doen met het rooster en de bakplaat?

Heb je door de eerste drie tips je oven schoon kunnen maken? Mooi, maar je bent er nog niet! De accessoires, zoals het rooster en de bakplaat, wil je natuurlijk ook meteen als nieuw hebben. Voor het rooster kun je een spons of metaalborstel gebruiken, in combinatie met heet water en afwasmiddel of met een ontvetter. Mocht dit niet werken, dan kun je één van de deze life hacks proberen:

  • Pak twee natte kranten en leg het rooster hiertussen. De kranten zullen het vet opnemen, waardoor je het vuil er gemakkelijk af kan vegen.
  • Vul een grote bak met heet water en voeg een scheut waspoeder toe. Laat het rooster een paar uur weken, en het vet heeft zich los geweekt.

Voor de bakplaat kun je een ovenreiniger of ontvetter gebruiken. Kom je nog steeds niet van de aangebrande vlekken af? Meng dan een scheut baking soda met een scheut azijn en laat dit even (ongeveer een half uur) intrekken. Spoel af met heet water en schrob eventueel de laatste vlekken weg.

Tip 5: Voorkomen is beter dan genezen

Aangekoekte resten die er niet zijn hoef je ook niet te verwijderen. Hoewel je de oven nooit helemaal schoon zal houden, kun je een aantal vlekken toch voorkomen! Gebruik zoveel mogelijk een ovenschaal, zodat je vetvlekken en kruimels zoveel mogelijk voorkomt. Bak je toch iets op het rooster? Leg dan een stuk aluminiumfolie op de bodem van de oven, zodat je vet en kruimels kunt opvangen en na gebruik gemakkelijk in de prullenbak gooit.