Scroll verder

Op bezoek bij Koffiebranderij De Wisent!

Op ons openingsfeest werd heerlijke koffie geschonken. Wij waren zo enthousiast, dat wij besloten om deze koffieboon naar onze showroom te brengen en inmiddels schenken we al een tijdje deze koffie. Afgelopen maandag brachten we een bezoekje aan Koffiebranderij De Wisent in Uden.

 

Bij binnenkomst is de heerlijke geur van koffie al goed aanwezig. De Wisent is gevestigd in ’t Handelshuys. In het voormalige schoolgebouw zijn veel kleine ondernemers te vinden. “Het is echt een gebouw met allemaal kleine ambachten”, vertelt Harm – oprichter van De Wisent – terwijl hij ons verwelkomt met een kopje koffie.

Koffiebranderij De Wisent

 

Sinds 2010 is Harm al vol enthousiasme bezig met alles wat met koffie te maken heeft. Zo deed hij verschillende studies en cursussen om alles over koffie te leren. Toen het tijd was om alles in eigen beheer te doen, richtte hij Koffiebranderij De Wisent op. De branderij is vernoemt naar de Europese bizon, die beter bekend staat als de wisent. In de omgeving van Uden zijn een aantal wisenten te vinden, en dat zijn ook nog eens échte fijnproevers!

Maandag is branddag

 

We zijn niet voor niets op maandag naar Uden afgereisd, want op maandag is het branddag! Dit houdt in dat alle koffiebonen op deze dag gebrand worden. In verschillende jutezakken komen de bonen binnen uit verschillende landen, van Zuid-Amerika tot aan Azië. Ieder met hun eigen smaak! “De bonen uit Afrika smaken fruitig, uit Azië meer kruidig en uit Amerika meer bloemig”, vertelt Harm.

 

Elke koffie heeft een eigen brandproces en temperatuur. Voor de koffie die wij schenken wordt een brandproces van 17 minuten aangehouden. Per keer wordt er 5,5 kilo gebrand en iedere maandag in totaal wel ruim 150 kilo! Zodra de koffie is gebrand wordt deze gelost en moet het afkoelen. Daarna wordt het in metalen emmers gegoten en moet het vervolgens drie tot vier dagen ontgassen. Vervolgens wordt het verpakt in CO2-neutraal gecertificeerde koffiezakken.

 

Maar dan is de koffie nog niet klaar om gedronken te worden. Twee weken na branden kunnen de bonen gebruikt worden voor koffie, maar op zes weken na branden zit de smaak op de piek. Na een half jaar vervalt de kwaliteit van de koffiebonen.

De Velthuizen bonen

 

De koffiebonen die wij in onze showroom schenken zijn een melange van verschillende bonen uit verschillende landen, namelijk Brazilië, Honduras, Ethiopië en Kameroen. Het is een pittige koffie, die bij onze klanten en collega’s goed in de smaak valt!

Eerlijke en duurzame koffie

 

Alle koffiebonen die De Wisent inkoopt hebben een certificering in de vorm van een keurmerk. Hierbij wordt gekeken naar milieu en mens. Zo proberen ze bij De Wisent ook iets terug te geven aan de boeren die de koffiebonen produceren. Dit wordt ook gedaan door gebruik te maken van direct trade kanalen; rechtstreeks bij de boer inkopen, zonder tussenkomst van een handelaar of andere organisaties. Hierbij wordt een extra toeslag op de inkoopprijs geïnvesteerd in ontwikkelingsprogramma’s.

 

Daarnaast werkt De Wisent samen met Groenbezorgen. Er wordt er gefocust op het minimaliseren van autostops door koeriers en daarom leveren ze veel op afhaalpunten of bezorgen ze op de fiets. Naar Woudenberg fietsen is wel behoorlijk fanatiek en daarom laden wij onze auto vol met zo’n dertig kilo aan koffiebonen. Wij kunnen weer even vooruit! Kom jij binnenkort bij ons in de showroom de koffie proeven?

Vraag het inspirerende magazine aan!

Magazine Velthuizen Keukens: Over de kook
Of maak direct een afspraak
Magazine Velthuizen Keukens: Over de kook