Scroll verder

Kindvriendelijke keuken, zo doe je dat!

Bij het samenstellen van jouw nieuwe keuken denk je misschien niet direct aan hoe kindvriendelijk de keuken moet zijn. De opstelling, materialen en apparatuur zijn waarschijnlijk belangrijker voor je, en dat is logisch. Maar de keuken is niet voor niets de plek waar de meeste ongelukken kunnen gebeuren met kinderen. Denk maar eens aan de risico’s op verbranding door de oven, kookplaat of (kokendwater)kraan, maar ook aan vergiftiging door schoonmaakmiddelen of het stoten van het hoofd tegen een keukenkast of -greep. Een kindvriendelijke keuken is daarom zeker iets om over na te denken als je zelf kinderen hebt of wanneer je vaak jonge gasten op bezoek hebt. Daarom geven we je een flink aantal tips om jouw keuken zo kindvriendelijk mogelijk te maken!

Oven op hoogte, buiten het bereik van kinderen
Pannenkoeken bakken om een inductiekookplaat

Verbranding voorkomen

 

Oven op hoogte

 

Laten we beginnen met misschien wel de meest vervelende ongelukken in de keuken. Brandwonden zijn namelijk niet alleen erg vervelend, maar kunnen ook nog eens blijvend zijn. Eén van de belangrijkste dingen om op te letten is de locatie van de oven of (combi-)magnetron in jouw kindvriendelijke keuken. Het kan namelijk aantrekkelijk zijn om de oven onder de kookplaat te plaatsen. Zo heb je namelijk alles dicht bij elkaar, kun je makkelijk de oven in kijken én zit de ovendeur niet in de weg als je iets uit de oven wilt pakken. Maar een oven in een onderkast zorgt er ook voor dat deze in het bereik van (kleine) kinderen komt. Die kunnen de oven open doen, aanzetten en zich branden aan de binnenkant. Bij sommige ovens wordt ook de buitenkant van de glasplaat warm, waardoor het verbrandingsgevaar nóg groter wordt. Een ander gevaar dat komt kijken bij een oven op lage hoogte is wanneer je de ovendeur open laat staan, bijvoorbeeld wanneer je jouw verse appeltaart er net uitgepakt hebt. Kinderen, maar ook volwassenen, kunnen als ze niet opletten over de openstaande deur struikelen, met alle gevolgen van dien.

 

Inductie in plaats van gas

 

Kookplaten kunnen ook voor verbranding zorgen. Met name gaskookplaten zijn hierin een gevaar met ontzettend heet en open vuur. Een inductiekookplaat biedt een hoop voordelen ten opzichte van koken op gas, zeker wat betreft veiligheid. Er is namelijk geen open vuur dat de aandacht van (kleine) kinderen trekt en kan zorgen voor flinke brandwonden. De kookplaat zelf wordt echter wel heet tijdens gebruik, dus het is nog steeds belangrijk om goed op te letten tijdens en net na gebruik van de kookplaat. De inductiekookplaat blijft namelijk een tijdje warm na gebruik, wat vaak aangeduid wordt met de letter H op het display. Gelukkig koelt de kookplaat over het algemeen snel af. Een ander voordeel van een inductiekookplaat in jouw kindvriendelijke keuken, is dat de meeste kookplaten zich automatisch uitschakelen wanneer er geen pan meer op staat, terwijl een gaskookplaat natuurlijk rustig door blijft branden. Ten slotte is er nog het kinderslot, waarmee je het moeilijker maakt om de inductiekookplaat zomaar te activeren.

Drie veiligheidsvoordelen van de Quooker

Is een kokendwaterkraan kindvriendelijk?

 

Verschillende ouders van (jonge) kinderen maken zich zorgen over de veiligheid van kokendwaterkranen. Vaak is dit niet terecht. Zo concludeert een onafhankelijk onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting dat een kokendwaterkraan door gebruikers als veiliger wordt ervaren dan een waterkoker. De veiligheid kan echter verschillen per kraan. Onze meest verkochte én bekendste kokendwaterkraan is de Quooker. Het Nederlandse bedrijf hecht veel waarde aan een veilig gebruik van de kokendwaterkraan. Zo zit er een kindveilige bedieningsknop op, die je twee keer moet indrukken en vervolgens moet draaien om kokend water te kunnen tappen. Andere kokendwaterkranen hebben vaak een soortgelijk beveiligingssysteem. Verder heeft de Quooker een niet-massieve kokendwaterstraal die bestaat uit druppeltjes. Een massieve stroom water, die ontstaat wanneer bijvoorbeeld een waterkoker omvalt, kan in één klap ernstige brandwonden veroorzaken. Een kokendwaterkraan kan simpelweg niet omvallen, en bij de niet-massieve straal van de Quooker kun je jouw handen nog terugtrekken. Ten slotte heeft een Quooker, net als een aantal andere kokendwaterkranen, een geïsoleerde kraanuitloop. Hierdoor kun je jezelf niet aan de kraan zelf branden. Een kokendwaterkraan past dus perfect in een kindvriendelijke keuken.

Pizza maken in de keuken van de familie Jochemsen
Kinderen kunnen de greeploze keukenkasten veilig gebruiken

Blauwe plekken voorkomen

 

Misschien heb je zelf je hoofd wel eens gestoten tegen bijvoorbeeld de afzuigkap. Voor kinderen is de kans dat ze zich stoten nog veel groter. Handgrepen en hoeken van bijvoorbeeld een aanrechtblad zitten namelijk vaak op hoofdhoogte van jonge kinderen. Greeploze fronten kunnen een uitkomst zijn, want kinderen kunnen zich in een greeploze keuken niet aan een handgreep stoten. Rond afgewerkte handgrepen zijn voor kinderen ook veiliger dan hoekige grepen. Voor scherpe hoeken van bijvoorbeeld werkbladen kun je gebruik maken van hoekbeschermers.

 

Daarnaast zou jouw kind niet de eerste zijn wiens vinger tussen een deur komt. Zeker met wat zwaardere lades kan dit zorgen voor veel pijn en vervelende gevolgen. Een soft close systeem kan jouw keuken een stuk kindvriendelijker maken. De kasten en lades sluiten hierdoor langzaam, waardoor je meer tijd hebt om je handen weg te trekken. Ook doet het een stuk minder pijn wanneer de vingertjes toch tussen het front en de keukenkast belanden. Een soft close systeem biedt ook voordelen je geen kinderen hebt, want het is gewoon erg fijn in gebruik.

Cupcakes bakken met de familie Zandwijk
Kinderen kun je veilig betrekken bij het bakken

Vergiftiging en snijwonden voorkomen

 

Met bovenstaande tips heb je bij het samenstellen van jouw kindvriendelijke keuken al een hoop potentiële problemen opgespoord. Toch liggen er nog een aantal gevaren op de loer. Zo is de spoelkast een populaire plek voor het opbergen van schoonmaakmiddelen en vaatwastabletten, die in de handen van kinderen levensgevaarlijk kunnen zijn. Je doet er dus goed aan om een andere plek buiten het bereik van kinderhandjes te vinden, óf door gebruik te maken van een kinderslot.

 

Waar je jouw kinderen ook niet mee wilt zien lopen, is een scherp keukenmes. Heb je bijvoorbeeld een messenblok? Dan doe je er verstandig aan om deze in ieder geval niet op het randje van het aanrechtblad te plaatsen. In de hoek van het aanrecht is al een betere plek, maar bovenin een hoge kast of op een hoge plank staat het blok nog veel veiliger. Ook losse scherpe messen, zoals broodmessen of schilmesjes, bewaar je natuurlijk buiten het bereik van kinderen. Het kinderslot kan hier wederom van pas komen.

Gezellige taferelen met je kinderen dankzij de keukenbar
De keuken door het ogen van het kind

Door de ogen van het kind

 

Een gezellige, fijne, kindvriendelijke keuken

 

Jouw kindvriendelijke keuken moet ook een gezellige, fijne plek zijn voor jou en je kind(eren). Een keukenbar kan hierin een mooie uitkomst zijn. Zo kun jij lekker bakken of koken, terwijl je jouw kroost eenvoudig in de gaten houdt als ze bijvoorbeeld aan het kleuren zijn. Daarnaast is het ook leuk, en goed voor de ontwikkeling van je kinderen, om ze te betrekken bij het koken of bakken. Maar goed, praktisch is het soms niet. Daarom kun je ongevaarlijke spullen in een kast doen waar kinderen juist wel bij mogen. Zo kunnen ze met hun eigen pannetjes en bordjes wel ‘helpen’, zonder het gevaar op ongelukjes. Wil je ze écht laten helpen? Zorg dan voor een veilige situatie, zoals een veilig opstapje zodat ze bij het aanrecht kunnen. Door ze bij het proces te betrekken leren ze wat wel en niet mag.

 

Hoe ervaren kinderen jouw keuken?

 

Wil je écht achter de gevaren van jouw keuken komen? Kruip dan zelf eens door je keuken heen. Op die manier zie je de gevaren vanuit het oogpunt van een kind. Scherpe hoeken, gevaarlijke kasten, stopcontacten en dergelijke kun je op die manier opsporen en aanpakken.