“Waar let je op bij de aanschaf van een afzuigkap?”

Welke afzuigkap heb ik nodig?

Een afzuigkap, of andere vorm van afzuiging, is van groot belang in je nieuwe keuken. Je wilt tenslotte dat kookluchtjes en fijnstof goed afgezogen worden. Eerder deze maand schreef Pelgrim een blog over de verschillende zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een afzuigkap. Zo kijk je bijvoorbeeld naar de keukenopstelling en luister je naar je gevoel qua smaak, maar ook de keuze van de filters is van cruciaal belang. Wij beantwoorden de, volgens ons, drie belangrijkste vragen bij het aanschaffen van een afzuigsysteem:

Kies je voor een opvallende of weggewerkte afzuigkap?

Een keuken moeten zowel mooi als functioneel zijn. Maar wanneer is een keuken mooi? Dat hangt af van smaak. Zo vindt de één een strak afgewerkte moderne keuken zonder al te veel poespas mooi, terwijl een ander meer gecharmeerd is van een landelijke keuken met opvallende blikvangers. Het hangt dus van jouw smaak af of je een weggewerkte of juist een opvallende afzuigkap wilt.

Blikvangers in je keuken: opvallende afzuigkappen

Als we het hebben over opvallende afzuigkappen, komen we vaak uit bij Wave Design. Zo kun je met een afzuiglamp je keuken een bijzondere draai geven, zeker omdat ze in verschillende modellen en kleuren verkrijgbaar zijn. Met name bij een eilandkeuken komen deze lampen mooi uit de verf. Bekijk daarom zeker eens de referenties van de familie Pietersen, de familie Tanis en de familie Bloemendal. Wave Design heeft daarnaast ook mooie frames, die zowel bij eilandopstellingen als bij wandopstellingen toepasbaar zijn. Onze Sherwood showroomkeuken beschikt over zo’n gaaf frame. Een decoratieve wandschouwkap kan ook als een mooie blikvanger in de keuken dienen. Een goed voorbeeld is de afzuigkap van Etna die in onze Zera Pink showroomkeuken te vinden is, maar ook de zwarte Pelgrim afzuigkap van de familie Spaan is een voorbeeld van een opvallende afzuigkap.

Weggewerkte afzuiging voor een strakke keuken

Wil je de afzuiging juist zo min mogelijk zien? Ook dan zijn er genoeg opties. Zo kun je de afzuiging in een verlaagd plafond verwerken en de afzuigunit in dezelfde kleur laten spuiten als het plafond. In onze Grigio showroomkeuken hebben we dit bij een wandopstelling toegepast, maar referenties zoals die van de familie Idema en de familie Dewulf bewijzen dat dit ook bij een eilandopstelling goed mogelijk is. Bij wandopstellingen is een schouw ook een goede optie, zoals in onze Green Tea showroomkeuken. Ben je op zoek naar een open keuken met een kookeiland? Dan is werkbladafzuiging zeker de moeite waard om te overwegen. Vooral de inductiekookplaat met afzuiging is populair en erg makkelijk in gebruik; onze gastheer Martijn gebruikt dagelijks de inductiekookplaat met werkbladafzuiging in onze Iroy showroomkeuken. Ook een downdraftsysteem is goede oplossing. Met name de Glass Downdraft van Neff biedt een goede combinatie tussen krachtige afzuiging en prachtig design.

Met welke filters gaat jouw afzuigkap werken?

Iedere afzuigkap heeft één of meerdere vetfilters die vet en kookdampen opnemen. Om een goede werking van de afzuigkap te garanderen, moet je deze filters één keer in de maand schoonmaken. De meeste nieuwe afzuigkappen beschikken over metalen filters die in de vaatwasser kunnen, maar het kan ook zijn dat je voor een afzuigkap kiest met aluminium filters. Deze filters zijn niet geschikt voor de vaatwasser. Meer tips over het schoonmaken van de vetfilters lees je in dit blog.

Als je een gebruik gaat maken van een recirculatieafzuigkap, dan heb je ook een koolstof- of plasmafilter nodig. Bij recirculatie wordt de afgezogen lucht gefilterd en weer terug de ruimte in geblazen. Handig, want er is geen afvoer naar buiten nodig, waardoor je ook geen warmte verliest. Het voordeel van een koolstoffilter ten opzichte van een plasmafilter is dat deze een stuk goedkoper is: een koolstoffilter kost nog geen €50, terwijl een plasmafilter ruim €500 kost. Aan de andere kant gaan koolstoffilters veel minder lang mee: een koolstoffilter moet je zeker binnen een half jaar vervangen, terwijl een plasmafilter ruim 10 jaar meegaat. Op lange termijn is het plasmafilter dan ook een goedkopere keuze, en je hebt er minder onderhoud aan.

Welke technische eigenschappen zijn belangrijk?

Zoals we eerder in dit blog al schreven is naast design ook functionaliteit belangrijk. Als je kiest voor een ‘traditionele’ afzuigkap boven de kookplaat doe je er verstandig aan om een afzuigkap te kiezen die minstens net zo breed is als de kookplaat. Verder zijn onder andere de afzuigcapaciteit, het geluidniveau en het energieverbruik van de afzuiging belangrijk.

Afzuigcapaciteit

Met de afzuigcapaciteit van een afzuigkap wordt het maximale vermogen van de afzuigkap bedoeld, uitgedrukt in kubieke meters per uur. Hoe groter de keuken, hoe groter de afzuigcapaciteit dient te zijn. Bij een aparte keuken, die losstaat van de rest van de woning, kun je de afzuigcapaciteit als volgt berekenen:

Afzuigcapaciteit = inhoud van je keuken x 10, oftewel:
Afzuigcapaciteit = lengte keuken x breedte keuken x hoogte keuken x 10

Bij een open keuken, die verbonden is met bijvoorbeeld de woonkamer, kun je het beste uitgaan van een afzuigcapaciteit van minimaal 600 m³/uur. Overigens wordt de afzuigcapaciteit ook beïnvloed door andere factoren, zoals het afvoerkanaal. Iedere extra meter pijp en iedere bocht in het afvoerkanaal heeft een negatieve invloed op de afzuigcapaciteit, dus bij een afvoer naar buiten is het belangrijk dat deze afvoer zo kort en recht mogelijk is.

Geluidsniveau en energieniveau

Zeker in een open keuken wil je dat de afzuiging zo min mogelijk geluid maakt, zodat je gezinsleden en gasten zo min mogelijk stoort. Zet daarom de afzuigkap ook niet direct op een krachtige stand wanneer dit niet nodig is. Bij het vergelijken van geluidsniveaus kun je letten op het geluidsniveau op de normaalstand (stand 2), of kijk naar het geluidsniveau bij een stand met een bepaalde afzuigcapaciteit.

Bij het bepalen van het energieniveau van een afzuigkap wordt uitgegaan van een dagelijks gebruik van 60 minuten van de afzuiging en 120 minuten van de verlichting. En afzuigkap met energieklasse A+ wordt als zuinig gezien. Op dit moment (oktober 2020) is de hoogst mogelijke energieklasse A++, maar door ontwikkelingen zal de hoogste energieklasse in 2021 A+++ zijn. Een afzuigkap met energieklasse A+ verbruikt per jaar zo’n 32 kWh, wat neer komt op een kostenplaatje van ongeveer €7 per jaar.

Meer informatie over afzuigkappen

Het kiezen van een afzuigkap is lastig en daarnaast afhankelijk van een hoop andere factoren. Als je een nieuwe keuken koopt kies je vaak voor een complete apparatenlijn van hetzelfde merk, omdat dit voordelen geeft in de garantie van je apparaten. Daarnaast is de keuken van je afzuigkap vaak gebaseerd op de kookplaat. Maak daarom voor een uitgebreid advies over je nieuwe keuken een afspraak met één van onze adviseurs.