Deze kerstbrioche is comfortfood in feestelijke vorm. Zacht, goudbruin gebakken brood, romige zoete aardappelmousse met een lichte kick van sambal en knapperige serranoham die smelt en kraakt tegelijk. Afgetopt met frisse komkommer, tuinkers en een rood pepertje is dit een hapje dat gegarandeerd indruk maakt.
Stap 1 | Wat hebben we nodig?
- brioche brood ongesneden
- 200 gram zoete aardappel
- 2 el crème fraîche
- 1 tl sambal
- peper en zout
- serranoham
- 2 el mayonaise
- gedroogde basilicum
- knoflookpoeder
- mini komkommer
- tuinkers
- rode peper
Stap 2 | Zoete aardappelmousse
Schil de zoete aardappel en snijd in gelijke blokjes. Doe de aardappel blokjes in een pan met ruim water aan de kook. Kook de blokjes 10 -12 minuten tot ze zacht zijn. Giet ze af en laat kort uitstomen. Voeg de crème fraîche en sambal toe en pureer tot een gladde massa. Proef en breng op smaak met zout en peper. Doe de mousse in een spuitzak en leg apart om verder af te koelen.
Meng de mayonaise met de gedroogde basilicum. Proef en voeg eventueel wat knoflookpoeder toe. Doe de basilicum-mayo in een spuitzak voor later als de kerstbrioche opgebouwd gaat worden.
Stap 3 | Brioche en serranoham bakken
Snij het brioche brood in langwerpige balkjes van 3 x 3 centimeter. Verhit een klontje roomboter in een koekenpan en bak de brioche balkjes 1 – 2 minuten per kant tot ze goudbruin en krokant zijn. Bak ondertussen in een andere pan de serranoham knapperig, breek in stukjes en laat uitlekken op een keukenpapier.
feestlijk kerst hapje
“Deze kerstbrioche met zoete aardappel en serranoham is een klein kerstfeestje op je bord.”
Marieke
Smaakmaker
Stap 4 | Kerstbrioche opbouwen
Verdeel de kerstbrioche over de borden. Neem de spuitzak met zoete aardappelmousse en spuit een sierlijk laagje op elk brioche-balkje. Spuit vervolgens toefjes van de bacilicum-mayo erop. Verdeel de serranoham erover en maak de garnering af met halve schijfjes mini komkommer, gesnipperde rode peper en tuinkers.
Wil je naast deze kerstbrioche meer inspiratie voor je kerstdiner? Kijk dan eens naar deze kersttafel met kleine gerechtjes. Liever een vleesgerecht? Met de varkenshaas medaillons of gevulde kip met gegrilde groenten maak je jouw kerstdiner extra feestelijk!
Smakelijke kerst!
