Home Nieuws Tips Vriezer ontdooien en schoonmaken: hoe doe ik dat?

Vriezer ontdooien en schoonmaken: hoe doe ik dat?

7 minuten leestijd
Vriezer ontdooien

Het ontdooien van de vriezer is waarschijnlijk niemands lievelingsklusje. Dankzij low-frost en no-frost technologie in de hedendaagse vriezers is het gelukkig steeds minder vaak nodig. Toch zal je er voor goed onderhoud aan de vriezer wel eens aan moeten geloven, zeker om de vriezer ook schoon en hygiënisch te houden. In dit blog geven we je een aantal tips hoe je jouw vriezer zo makkelijk, snel en goed mogelijk kunt ontdooien en schoonmaken. Maar we beginnen bij de basics, want hoe ontstaat ijsvorming in de vriezer, en waarom is het zo slecht? En nog belangrijker: hoe vaak moet je jouw vriezer eigenlijk ontdooien en schoonmaken? En is dit ook nodig bij een low-frost of no-frost vriezer?

Hoe ontstaat ijsvorming in de vriezer?

IJsvorming in de vriezer ontstaat wanneer watermoleculen vastvriezen aan de koelelementen van de vriezer. Dit kan dus water zijn, maar ook vochtige lucht kan omgezet worden in ijs. Deze vochtige lucht komt de vriezer in wanneer je deze opent; de warme lucht van buitenaf komt in contact met de koude lucht van de vriezer, waardoor condens ontstaat. Deze condens bevriest vervolgens aan de binnenkant van de vriezer. Hoe langer de deur open is, hoe meer warme lucht (en dus vochtigheid) de vriezer in komt. Zeker in de zomerperiode, wanneer de lucht warmer en vochtiger is, is de kans op ijsvorming groter. Maar ook wanneer je warme producten in de vriezer plaatst ontstaat ijsvorming, dus zorg er altijd voor dat je etenswaren goed laat afkoelen.

Waarom is ijsvorming slecht?

IJsvorming in je vriezer heeft verschillende nadelen. Ten eerste kan de vriezer moeilijker koelen, waardoor het langer duurt totdat etenswaren ingevroren zijn. In het ergste geval bevriezen deze niet goed genoeg, wat ten koste gaat van de kwaliteit van het eten. Het kan zelfs overstuur gaan hierdoor. Omdat de vriezer zich extra moet inspannen om het vriesgedeelte koud te kouden, verbruikt deze ook meer energie. Een klein laagje ijs kan al leiden tot een stijging van ruim 10% in energieverbruik. Ten slotte neemt de ijslaag ook ruimte in beslag. Hierdoor heb jij minder ruimte voor het invriezen van etenswaren.

Ik heb een no-frost of low-frost vriezer, moet ik mijn vriezer ontdooien?

Als je een no-frost of low-frost vriezer hebt, en die kans is redelijk groot als je recent een keuken hebt aangeschaft, zorgt de vriezer voor minder ijsvorming. Daardoor hoef je zeker minder vaak je vriezer te ontdooien, maar het is zeker belangrijk om dit af en toe te doen. De kans is namelijk groot dat er alsnog een klein laagje ijs ontstaat, maar de belangrijkste reden is volgens ons hygiëne. Het is een beetje afhankelijk van wat je in je vriezer bewaard en hoe je hiermee omgaat, maar we raden aan om een vriezer met low- of no-frost minimaal één keer per jaar te ontdooien, zodat je ‘m daarna schoon kunt maken.

Tip: Ontdooi je vriezer in de winterperiode, wanneer de temperatuur onder het vriespunt ligt. Dan houd je jouw diepvriesproducten makkelijk koud!

Hoe vaak moet ik mijn vriezer ontdooien (en schoonmaken)?

Volgens ons heb je bij een no- of low-frost vriezer dus genoeg aan één keer per jaar ontdooien, met name voor het schoonmaken. Als je vriezer wat ouder is, of niet beschikt over no- of low-frost, doe je er verstandig aan om dit klusje vaker uit te voeren. Er zijn mensen die beweren dat het iedere twee maanden nodig is, maar dat is ons echt te gek. Als je de vriezer niet te lang open laat, en etenswaren goed afdekt, zou twee of drie keer per jaar moeten voldoen. Zo zorg je voor een lager energieverbruik en een fris vriesvak.

Hoe ontdooi ik mijn vriezer?

Nu je weet waarom en hoe vaak je jouw vriezer moet schoonmaken, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. We leiden je stap-voor-stap door dit keukenklusje heen.

Stap 1 | Vriezer uitschakelen

Zet de vriezer uit door middel van de aan/uitknop, of haal de stekker uit het stopcontact. Misschien een beetje vanzelfsprekend, maar het wordt vaker vergeten dan je denkt!

Stap 2 | Vriezer leeghalen

De vriezer koelt nu niet meer, maar het duurt wel even voordat alle kou weg is. Je hebt dus even de tijd om alle etenswaren in je vriezer er op een verantwoorde manier uit te halen. Doe de etenswaren in tassen zodat deze schoon blijven, en zet ze op een koude plek. Als het buiten koud kun je ze gewoon buiten zetten, maar je kunt natuurlijk ook een koelbox gebruiken. Eventueel kun je vragen of je gebruik mag maken van de vriezer van je buren, familie of vrienden.

Stap 3 | Voorbereiden op ontdooien

Het ligt voor de hand dat je nu begint met ontdooien, maar dan zou je één ding vergeten: het dooiwater. Om dit op te vangen kun je een lekbak of een grote handdoek gebruiken. Vaak heeft de vriezer een uitlooppijpje of -slangetje waar het water doorheen kan stromen.

Stap 4 | Vriezer ontdooien

Laat de deur open en wacht tot het ijs is gesmolten. Voor je vriezer kun je het beste geduldig wachten, maar we kunnen ons voorstellen dat je het proces wilt versnellen. Je kunt het dooiproces versnellen doormiddel van de volgende tips:

– Zet een heet pannetje water in de vriezer. Door de warme lucht die hier van af komt smelt het ijs sneller.

– Vul een spuitbus (bijvoorbeeld een plantenspuit of een lege spuitbus van bijvoorbeeld schoonmaakmiddel) met heet water, en spuit dit water op het ijs. Voeg eventueel wat allesreiniger toe om de vriezer gelijk op te frissen. Voor een nog sneller resultaat kun je ook een speciale ontdooispray gebruiken.

– (Warme) lucht versnelt het dooiproces ook, dus je kunt ook een föhn of zelfs een ventilator gebruiken op de vriezer te ontdooien.

– Het heeft niet onze voorkeur, maar grote stukken ijs kun je voorzichtig loswrikken met een plastic of houten spatel. Ook kun je een plastic ijskrabber gebruiken. Gebruik nooit ijzer of een andere metaalsoort, en gebruik ook nooit een scherp object. Hiermee kun je de koelelementen van de vriezer ernstig beschadigen.

Stap 5 | Vriezer schoonmaken

Yes, je vriezer is ijsvrij! Nu je toch bezig bent is dit hét moment om de vriezer een schoonmaakbeurt te geven. Je kunt de binnenwanden van de vriezer en de planken het beste schoonmaken met mix van water en baking soda. Baking soda is ontsmettend en heeft een ontvettende werking, en is daarnaast ook geurloos. Een alternatief voor baking soda is schoonmaaksoda. Gebruik voor het schoonmaken een vochtige doek.

Stap 6 | Vriezer droogmaken

Als je de vriezer niet droogmaakt na het ontdooien en schoonmaken ontstaat er binnen een mum van tijd weer een ijslaag. Zonde, want dan heb je alles voor niets gedaan! Je kunt voor het droogmaken gewoon een absorberende theedoek gebruiken. Laat de vriezer eventueel nog een paar minuten aan de lucht drogen.

Stap 7 | Vriezer inschakelen

Zet de vriezer weer aan en sluit de deur. Wacht tot de temperatuur flink gedaald is voordat je deze weer vult. Een vriezer is bij normaal gebruik -18 graden, maar je kunt de vriezer al wel wat eerder vullen. Je etenswaren staan immers waarschijnlijk op een warmere plek te wachten.

Stap 8 | Vriezer aanvullen

Nu kun je de vriezer weer vullen met alles wat er in stond. Kijk meteen even of je de vriezer handiger kunt inrichten, en bekijk wat er eigenlijk allemaal weer de vriezer in gaat. Wat heb je nog en hoe lang kun je dat nog bewaren? Is alles überhaupt nog wel goed? Zorg er ook voor dat je de producten eerst schoon en ijsvrij maakt. Hoe beter je nu je best doet, hoe langer je dit klusje weer kunt uitstellen!

Misschien vind je dit ook interessant?

Laat je inspireren

Vraag gratis het Velthuizen keukenmagazine aan! Laat je gegevens achter en ontvang binnen een week het inspirerende magazine op de mat.

  • 140 pagina’s inspiratie
  • De nieuwste trends
  • Geheel vrijblijvend