Scroll verder

Valentijnskoek met ruby chocolade

Je vindt van deze koek met karamel en chocolade veel varianten. Wij besloten hier een Valentijn-variatie op te maken met heerlijke ruby chocolade. Ruby chocolade is een vrij nieuwe soort chocolade dat is ontwikkeld door het Belgische chocoladebedrijf Barry Callebaut. Het is een roze chocolade met een frisse smaak. Deze kleur is niet afkomstig van kleurstoffen maar komen echt uit de cacaoboon zelf. Qua smaak komt ruby chocolade nog het dichtst in de buurt van witte chocolade. Maar juist de kleur maakt dat je er fantastische gerechten mee kunt maken; zoals deze valentijnskoek! En in dit geval kun je deze chocoladeliefde delen met velen, want dit recept is voldoende voor een hele bakplaat!

 

 

Stap 1| Wat hebben we nodig?

 

  • 300 gram ruby chocolade
  • theebiscuit
  • 50 gram gepelde ongezouten pistachenoten
  • Fruithartjes
  • Valentijn sprinkles
  • 220 gram roomboter
  • 220 gram donkere basterdsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 1/2 tl zout
30 minuten
10 personen

Stap 2 | Karamel

 

Smelt de boter en suiker in een pannetje en roer tot de boter en suiker goed gemengd zijn. Laat het mengsel hierna nog 3 minuten zachtjes koken tot er een honingkleurige, stroperige massa is ontstaan. Roer zo min mogelijk in de pan. Zodra je tevreden bent over de karamel roer je het zout en de vanille-extract erdoor. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en smeer dit in met olie of bakspray. Leg de theebiscuits naast elkaar op de bakplaat en schenk vervolgens de karamel er over. Bak 12 minuten af.

Stap 3 | Versieren of versierd worden

 

Terwijl de koek in de oven staat smelt je de ruby chocolade. Doe dit au bain-marie, dus in een schaal op een pannetje met kokend water. Zodra de koek klaar is, haal je deze uit de oven en laat een paar minuten afkoelen. Schenk de ruby chocolade over de bodem en strijk het glad met een spatel. Lukt dit niet helemaal kan je ook een paar korte schudbewegingen maken met de bakplaat waardoor de chocolade mooi verdeeld wordt. Nu kan je los gaan met versieren! Wij gebruikten hiervoor roze fruithartjes, gehakte pistachenoten en een strooisel die wij op de site van Baktotaal Bouwhuis hebben gevonden. Hier haalden wij trouwens ook de ruby chocolade vandaan. Laat de valentijnskoek met ruby chocolade nog minstens anderhalf uur opstijven in de koelkast. Daarna breek je de koek eenvoudig in stukken en kun je het serveren aan iedereen die wel een beetje liefde gebruiken kan!

 

Fijne Valentijn!

Terug naar overzicht

Vergelijkbare recepten

Chocolade pannenkoeken met aardbeien

Red velvet valentijnstaartjes

Chocolade cupcakes met frambozencoulis uit de stoomoven