Scroll verder

Heerlijke hapjes van Hollandse bodem

Heerlijke hapjes van Hollandse bodem

Je kent het wel; je viert je verjaardag en je komt wéér voor de dag met die oer-Hollandse plank met kaas en worst. Natuurlijk is er niets mis met de welbekende boterhamworst met augurk of rookvlees met een gekookt eitje. Toch vinden wij dat het best weleens anders kan. Daarom zijn wij gaan nadenken over verschillende nieuwe varianten van heerlijke Hollandse hapjes.

 

Deze hapjes moesten wel aan een aantal voorwaarden voldoen; zo moesten de ingrediënten eenvoudig zijn en niet teveel verschillend, zodat je naderhand niet met allerlei aangebroken producten in je koelkast blijft zitten. Ook vinden wij dat het maken van zo’n Hollandse hapjesplank niet teveel tijd in beslag moet nemen. Want laten we eerlijk zijn; waar ben jij tijdens je feestje het liefst? In de keuken of gezellig bij je gasten? Wat ons betreft het laatste!

 

Uiteindelijk hebben we vier nieuwe hapjes bedacht, die wij hieronder stap voor stap aan je uitleggen. Wanneer vier jij je verjaardag?

 

30 minuten
8 personen
4 heerlijke borrelhapjes ter vervanging van de traditionele kaas en worst

Hapje 1 | Rookvlees met roomkaas en chilisaus

 

Wat heb je nodig?

 

  • 12 plakjes rookvlees
  • roomkaas met bieslook
  • chilisaus

 

Verdeel op elk plakje rookvlees een klein bolletje roomkaas. Wij gebruikten roomkaas in een spuitzak, heb je deze niet kan je het beste met een theelepel de roomkaas over de plakjes verdelen. Knijp het rookvlees rondom samen, zo heb je een soort tasje. Doe een beetje chilisaus in een klein schaaltje, dit gebruik je om het rookvlees hapje in te dippen.

Ingrediënten voor rookvlees met roomkaas en chilisaus
Roomkaas in rookvlees spuiten
Martijn maakt een soort tasjes van het rookvlees
Rookvlees met roomkaas en chilisaus

Hapje 2 | Komkommer met roomkaas

 

Wat heb je nodig?

 

  • halve komkommer
  • roomkaas met bieslook
  • chilivlokken

 

Voor dit hapje gebruiken we dezelfde roomkaas als hierboven. Was de komkommer en snijd deze in dunne, schuine plakken. Wij laten de komkommer in de schil, dit ziet er net even iets mooier uit. Verdeel over elk plakje komkommer een beetje roomkaas. Tot slot garneer je het komkommerhapje met de chilivlokken.

Ingrediënten voor de komkommer met roomkaas
Gesneden komkommer
Roomkaas op de komkommer spuiten
Komkommer met roomkaas gegarneerd met chilivlokken

Hapje 3 | Stapeltje gezond

 

Wat heb je nodig?

 

  • halve komkommer
  • 4 eieren
  • 4 plakjes kaas
  • 6 plakjes grillworst
  • 2 blaadjes ijsbergsla
  • 4 cherrytomaatjes
  • 6 prikkers

 

Begin met het koken van de eieren. Laat deze na het koken afkoelen en verwijder de schil. Snij de komkommer, cherrytomaatjes en de grillworst in plakjes. Scheur de ijsbergsla in kleine stukjes. Met behulp van een steker of een klein glaasje snij je rondjes ter grootte van de grillworst uit de kaas. Snij het ei in plakjes. Nu kan je beginnen met stapelen. Neem als eerste een plakje ei, vervolgens de kaas, grillworst, sla en komkommer. Leg er wat ijsbergsla bovenop. Sluit af met het dakje van het ei en een schijfje tomaat. Steek een prikker erdoor om alles bij elkaar te houden. Als laatste geef je het hapje nog een draai van de peper- en zoutmolen.

Ingrediënten voor het stapeltje gezond
Kaas uitsteken
Stapeltje gezond opbouwen
Stapeltje gezond

Hapje 4 | Salami met rucola en roomkaas

 

Wat heb je nodig?

 

  • 12 plakjes salami
  • roomkaas met bieslook
  • rucola

 

Verdeel met de bolle kant van een theelepel de roomkaas over de plakjes salami. Neem een paar blaadjes rucola en leg die in het midden van de plakjes bovenop de roomkaas. Rol het plakje op en snij schuin door de midden.

Ingrediënten voor salami met rucola en roomkaas
Salami besmeren met roomkaas
De salami met roomkaas beleggen met rucola
De salami met rucola en roomkaas oprollen
De salami met rucola en roomkaas doorsnijden
Salami met rucola en roomkaas

Laatste stap | Alles op de plank

 

Verdeel alle gemaakte hapjes op een mooie plank of schaal. Het ziet er ontzettend feestelijk uit, waar jij op je verjaardag prima mee voor de dag kan komen.

 

Fijne verjaardag!

Hollandse borrelhapjes op een borrelplank
Heerlijke hapjes van Hollandse bodem
Terug naar overzicht

Vergelijkbare recepten

Japanse gevulde eieren

Bladerdeeg borrelhapje met salami en kaas

Hartig hapje: bladerdeeg met kip kerrie