Scroll verder

Gehaktballetjes met tomatensaus uit de stoomoven

Als je vaker een stoomoven gebruikt zal je wellicht de vele voordelen van het apparaat kennen. Toch kom je niet vaak een gerecht tegen wat in zijn geheel in de stoomoven te bereiden is. Maar wij hebben er één voor je! Zowel de rijst, de gehaktballetjes én de saus maak je in de stoomoven klaar. Klinkt ideaal toch?

 

Stap 1 | Wat hebben we nodig?

 

  • 250 gram basmati rijst

 

Voor de gehaktballetjes:

  • 300 gram gemengd gehakt
  • 1 kleine ui
  • gehaktkruiden
  • 1 ei

 

Voor de tomatensaus:

  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 400 ml groentebouillon
  • 3 tomaten
  • 3 tenen knoflook
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 1 paprika
  • 1 ui
  • verse basilicum
  • 1 eetlepel kappertjes
40 minuten
4 personen

Stap 2 |  Saus voorbereiden

 

Begin met het fijn snijden van de tomaten, paprika, knoflook en ui. Doe dit zo fijn mogelijk, dat is beter voor de structuur van de saus. Deze groenten gaan in een dichte stoomschaal, hier komen straks nog de rest van de ingrediënten en de gehaktballetjes bij. Maak van de bloem en de boter balletjes en leg deze bovenop de groenten. Deze meelballetjes gaan voor de binding van de saus zorgen.

Stap 3 | Gehaktballetjes maken

 

Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes door het gehakt. Maak kleine balletjes van het gehakt, ongeveer zo groot als een pingpongbal. Leg de balletjes in de stoomschaal tussen de groenten en de meelballetjes. Vervolgens verdeel je de tomatenpuree, kappertjes en wat verse basilicum erover. Als laatste schenk je de groentebouillon in de stoomschaal.

Stap 4 | Gestoomde rijst

 

Pak voor de rijst een andere stoomschaal en schenk er water bij. Het kan nog weleens lastig zijn te bepalen hoeveel water er bij de rijst moet als je de rijst in de stoomoven wilt laten garen. Een handige tip om te onthouden is dat rondkorrelige rijst soorten zoals risotto of sushi, veel meer vocht opnemen dan een lange korrel. Voor het eerste soort heb je 2,5 keer zoveel vocht als rijst nodig en bij langkorrelige rijst 1,5 keer zoveel vocht. Wij gebruiken bij dit gerecht basmati rijst, dus heb je 1,5 keer zoveel water als rijst nodig.

Stap 5 | Stoomoven

 

Schuif beide stoomschalen in de oven en selecteer op je oven de stoomfunctie. Stel de temperatuur in op 100 graden. Vervolgens stel je de tijd in op 17 minuten en druk op start.

Stap 6 | Genieten

 

Controleer als het programma afgelopen is of de rijst gaar is. Haal vervolgens beide stoomschalen uit de oven. Haal de gehaktballetjes uit de saus en schenk de saus over in een pannetje. Roer met een garde de saus goed tot een bindend geheel en voeg naar smaak nog wat peper en zout toe. Wij voegden zelf nog een scheutje sojasaus toe, net wat je lekker vindt. Maak je bord op met een bolletje rijst, de gehaktballetjes en schenk daarover de saus. Maak af met nog wat vers gesneden basilicum.

 

Geniet!

Terug naar overzicht

Vergelijkbare recepten

Boerenkoolschotel uit de stoomoven

Romige pasta met Italiaanse gehaktballetjes

Pasta met spinazie, boursin en spekjes