“Om je vingers bij op te eten; zachte chocolade cupcakes uit de stoomoven

Chocolade cupcakes met frambozencoulis uit de stoomoven

Cupcakes maken met 100 procent stoom? Dat kan met dit recept! Door de bereiding krijg je een heerlijk zachte cake, die bijna smelt op je tong. Geniet er van bij je kopje koffie of thee, of serveer de cupcakes als dessert. Het wordt pas écht feest als je er de frambozencoulis bij maakt, dit is zo gedaan en de frisse smaak van de framboos is heerlijk bij de zachte chocolade cupcake.

 Stap 1 | Voorbereiden

Wat hebben we nodig?

Voor de chocolade cupcakes:

  • 100 gram pure chocolade
  • 125 gram zachte roomboter
  • 125 gram suiker
  • merg van 1 vanillestokjes
  • 2 eieren
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel

Voor de frambozencoulis:

  • 250 gram diepvries frambozen
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 el geleisuiker
  • 2 el water

Stap 2 | Chocolade smelten

Wist je dat chocolade smelten in de stoomoven super eenvoudig en makkelijk is? Geen gedoe met een pannetje op een kookplaat, maar laat gewoon de stoomoven zijn werk doen. Breek de chocolade in stukken en doe deze in een dichte stoomschaal. Dek de schaal af met vershoudfolie. Selecteer de stoomfunctie op je oven en stel in op 95 graden. Laat de chocolade in 10 minuten smelten in de stoomoven.

Stap 2 | Beslag maken

Terwijl de chocolade smelt, maak je het beslag voor de cupcakes. Doe de suiker, eieren, zachte boter en het merg van het vanillestokjes in een mengkom en mix alles tot een glad geheel.

Stap 3 | Gesmolten chocolade en bakmeel

Als je tevreden bent over de structuur van het beslag, kan je de gesmolten chocolade en het zelfrijzend bakmeel toevoegen. Doe dit met een spatel, zo blijft het beslag luchtig. Roer alles goed door totdat er een egale, bruine kleur ontstaat. Smeer een cupcake vorm in met olie of bakspray en bekleed de vorm met vershoudfolie.

Stap 4 | In de stoomoven

Vul de vorm met het beslag en zet deze in de stoomoven. Stel in op stomen, 100 graden en bak de cakes in 25 minuten gaar.

Stap 7 | Frambozencoulis

Terwijl de cupcakes in de stoomoven staan, begin je met het bereiden van de frambozencoulis. Doe de frambozen, de suiker en het water in een pannetje. Breng aan de kook en laat ongeveer 5 minuten doorkoken, terwijl je af en toe even roert. Schenk het mengsel in een bolzeef en duw de puree erdoor. Laat circa 30 minuten afkoelen. Bewaartip: Je kunt de frambozencoulis 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.

Stap 6 | Genieten

Zodra de chocolade cupcakes gaar zijn, haal je ze uit de stoomoven. Laat de cakes in de vorm afkoelen. Door voorzichtig aan het vershoudfolie te trekken, kan je de cupcakes makkelijk uit de vorm halen. Serveer de cupcakes samen met een paar druppels van de frambozencoulis, verse munt en wat frambozen.

Smakelijk eten!