“Je gas- of inductiekookplaat weer zo goed als nieuw

Kookplaat schoonmaken? Zo doe je dat!

Het schoonmaken van je kookplaat kan soms lastig zijn. Bij keramische of inductiekookplaten is het bijvoorbeeld belangrijk om voorzichtig te werk te gaan, want het is ontzettend zonde als er krassen ontstaan tijdens het schoonmaken. En als je een gaskookplaat hebt dan kost het schoonmaken je waarschijnlijk meer moeite, omdat je ook te maken hebt met pannendragers en draaiknoppen. Gelukkig weten wij wat je het best kan doen om je kookplaat zo eenvoudig en efficiënt mogelijk schoon te maken. Of je nu een inductie- of een gaskookplaat hebt, wij helpen je verder!

Inductie of keramische kookplaat schoonmaken

Als je een inductie- of een keramische kookplaat hebt, heb je te maken met een glad oppervlak. Makkelijk schoon te maken dus! Toch moet je oppassen, want het glaskeramische materiaal is kwetsbaar voor krassen. Dit kan tijdens het gebruik gebeuren, maar ook tijdens het schoonmaken. Zeker als je hardnekkige vlekken wilt verwijderen kun je krassen maken op je kookplaat. Om dit te voorkomen raden we je aan om hardnekkige vlekken met een glasschraper te verwijderen. Een goed voorbeeld is de reinigingsset op onze bestelpagina, die bestaat uit een kookplaatreiniger, glasschraper en reinigingsdoek. Om de grootste moeite te besparen kun je de kookplaat het beste zo snel mogelijk na gebruik schoonmaken.

Stappenplan voor het schoonmaken van een inductie- of keramische kookplaat

  • Als de kookplaat nog warm is, wacht dan totdat deze is afgekoeld. Als de kookplaat koud is, kun je beginnen met schoonmaken.
  • Maak de kookplaat schoon met een sopje van warm water en afwasmiddel of een milde allesreiniger. Als de kookplaat niet erg vies is, heb je wellicht genoeg aan alleen warm water. Je kunt het beste een microvezeldoek gebruiken.
  • Als je last hebt van hardnekkig vuil, kun je deze verwijderen met een glasschraper. Gebruik nooit een schuurspons. Schraap in een hoek van ongeveer 30 graden.
  • Met een speciale reinigingsvloeistof voor kookplaten, zoals je die in de eerder genoemde reinigingsset vindt, verwijder je gemakkelijk vlekken. Als je de glasschraper al gebruikt hebt, raden we zeker aan om de kookplaat een volledige behandeling te geven, en ook de kookplaatreiniger te gebruiken. Gebruik een kleine hoeveelheid en verdeel deze met keukenpapier over de kookplaat.
  • Nu kun je de kookplaat reinigen met een vochtige doek of spons. Maak uiteindelijk de kookplaat droog met een schoonmaakdoek.

Gaskookplaat schoonmaken

Zoals gezegd is het schoonmaken van een gaskookplaat wat lastiger. Het oppervlak is niet vlak en je hebt te maken met verschillende onderdelen, zoals de pannendrager, de gaspitten en de knoppen. Maar geen zorgen, we helpen je stap voor stap door het proces heen.

Stappenplan voor het schoonmaken van een gaskookplaat

  • De gietijzeren pannendragers kun je schoonmaken in een bad van warm/kokend water en een flinke schep schoonmaaksoda. Nadat ze 30 minuten geweekt hebben, is het resterende vuil gemakkelijk schoon te schrobben met een afwasborstel. Als de knoppen van de kookplaat te verwijderen zijn, kun je deze meteen aan het bad toevoegen. Vergeet niet om de pannendragers en de knoppen ook weer goed droog te maken, om roest te voorkomen.
  • Heb je geëmailleerde pannendragers? Dan kun je deze het beste met afwasmiddel afwassen.
  • De gaspitten zijn meestal van aluminium. Deze moet je nooit met schoonmaaksoda laten weken, want dan kunnen ze gaan verkleuren. Laat de gaspitten liever weken in een bad van warm/kokend water en afwasmiddel. Hetzelfde geldt voor de branderdeksels.
  • Als de knoppen niet te verwijderen zijn, maak ze dan voorzichtig schoon met een sopje.
  • De kookplaat zelf kun je schoonmaken met een sopje van warm water en afwasmiddel. Ook kun je een ontvetter gebruiken. Afhankelijk van het materiaal kun je ook een RVS- of glasreiniger gebruiken.