Scroll verder

Hoe kies ik een koffiezetapparaat?

Een aantal jaar geleden was het vanzelfsprekend dat je een koffiezetapparaat voor filterkoffie op het aanrecht had staan. Aan het begin van deze eeuw kwam daar echter verandering in, toen Douwe Egberts en Philips het eerste Senseo apparaat op de markt brachten. Later haakten ook Nestlé (Nespresso) en Nescafé (Dolce Gusto) in op de trend om snel één of twee koppen koffie te zetten, in plaats van een hele kan. De mogelijkheden zijn echter nog verder gegroeid: met volautomatische koffiemachines zet je een cappuccino met één druk op de knop, en ook met een inbouwkoffiemachine is dit mogelijk. Met een pistonmachine kun je jouw kopje koffie écht tot in de puntjes perfectioneren.

Welk koffiezetapparaat past bij jou?

 

Door de verschillende soorten koffiemachines te vergelijken, helpen we je in jouw keuze voor een nieuw koffiezetapparaat. Ga je voor een inbouw koffiemachine, of een koffiecorner met een vrijstaand model? We helpen je door de verschillende eigenschappen van elk type apparaat te vergelijken. Daarbij geven we antwoord op de volgende vijf vragen:

 

– Welke soorten koffie wil je maken?

– Zet je graag één of twee kopjes koffie, of een hele kan?

– Gebruik je graag koffiebonen, voorgemalen koffie, koffiepads of koffiecups?

– Hoeveel tijd wil je kwijt zijn aan onderhoud?

– Wat wil je uitgeven aan het apparaat, én per kopje koffie?

Koffiezetapparaat kiezen

De klassieker: het filter koffiezetapparaat

 

Heb je een groot gezin met veel koffiedrinkers? Dan is het traditionele filterapparaat een goede keuze. Hiermee zet je zonder veel gedoe in korte tijd een volle kan koffie. Ook in andere situaties is dit apparaat handig, bijvoorbeeld op verjaardagen. Een ander bijkomend voordeel is het onderhoud: de meeste filter koffiezetapparaten zijn gemakkelijk schoon te maken. Daarentegen heb je wat minder keuze in smaak. Je kunt de sterkte aanpassen door te variëren met de hoeveelheden gemalen koffie en water, maar daar blijft het ook wel bij. Tegenwoordig zijn er ook filterapparaten waar je koffiebonen in kunt doen. Zo maak je een écht vers kopje, al levert het malen van de bonen wel een hoop lawaai op. Het filter koffiezetapparaat is in ieder geval de goedkoopste optie; zowel het apparaat als de prijs per kop koffie zijn het laagst.

Senseo apparaat

Senseo: de pionier op het gebied van kleine porties

 

Met een Senseo apparaat zet je snel één of twee koppen koffie. Het apparaat werkt daarbij met koffiepads. Deze pads komen in weinig verschillende smaken, en ook de sterkte kun je niet zelf instellen. Aan de andere kant zijn deze koffiepads relatief goedkoop in vergelijking met de Nespresso en Dolce Gusto koffiecups die we hieronder bespreken. Het apparaat zelf is duurder dan een filterapparaat, vergelijkbaar aan een Dolce Gusto koffiemachine, en goedkoper dan de andere apparaten die later aan bod komen. Het onderhouden van Senseo apparaten is vrij gemakkelijk.

Nespressomachine
Nespressocupjes

Nespresso, what else?

 

Nespresso machines zijn de laatste jaren erg populair geworden. Zo populair zelfs, dat bijna iedere supermarkt nu ook een huismerk koffiecups heeft. De originele Nespresso cupjes zijn namelijk vrij prijzig. Overigens raadt Nespresso het gebruik van koffiecups van andere partijen wel af; volgens het bedrijf kan je apparaat hier kapot van gaan. Met een Nespresso machine zet je gemakkelijk één kop koffie. Daarbij heb je veel keuze in koffiesmaken; naast milde en sterke varianten kun je ook kiezen voor cafeïnevrij of smaken als vanille, karamel en cacao. Heb je vaak familie of vrienden die op bezoek komen? Dan is de Nespresso machine wellicht niet de beste oplossing, zeker omdat het waterreservoir snel leeg raakt. Het apparaat zelf vergt weinig onderhoud, en is doorgaans ietwat duurder dan Senseo en Dolce Gusto apparaten.

Dolce Gusto koffiezetapparaat
Dolce Gusto apparaat

Meer dan koffie: Dolce Gusto

 

Met de Dolce Gusto machines kun je vele kanten op wat smaak betreft. Naast een gewone koffie maak je ook met één druk op de knop een cappuccino of (karamel) latte macchiato. Daarnaast kun je ook andere warme dranken bereiden, zoals warme chocolademelk en zelfs thee. De koffiecups zijn wel vrij prijzig, maar ook hier geldt dat er steeds meer huismerken met goedkopere alternatieven komen. De machine zelf is qua kosten vergelijkbaar met het Senseo apparaat. Net als bij de Nespresso machine kun je ook hier maar één kopje koffie tegelijk zetten. Voor kleine huishoudens kun je op deze manier makkelijk en snel koffie zetten én variëren, maar voor grote huishouders en verjaardagen zul je waarschijnlijk capaciteit te kort komen.

Volautomatische koffiemachine
Volautomatisch koffiezetapparaat in een landelijke keuken

Vers en gemakkelijk: het volautomatische koffiezetapparaat

 

Met een volledig geautomatiseerde koffiemachine kun je vrij eenvoudig verse koffie maken. Vaak gebruik je hiervoor koffiebonen, maar gemalen koffie is meestal ook mogelijk. Daarbij geldt dat je met koffiebonen versere koffie zet, maar dat je ook meer lawaai creëert door het malingsproces. Met het melkreservoir of de melkslang kun je ook met één druk op de knop een cappuccino of latte macchiato maken. Een ander bijkomend voordeel is dat de smaak instelbaar is. Ten opzichte van de Nespresso en Dolce Gusto apparaten heeft de volautomatische koffiemachine nog een pluspunt: deze kan twee kopjes tegelijkertijd zetten. Daarentegen vraagt het apparaat wel veel onderhoud. Ook is het apparaat een stuk duurder dan de eerder genoemde apparaten, al is de prijs per kopje koffie niet veel hoger dan die van een filterapparaat.

Pistonmachine

De echte barista gebruikt een pistonmachine

 

Koffie leren zetten met een pistonmachine zal wat tijd kosten. Om heerlijke koffies te maken zoals Martijn dat doet in onze Iroy-keuken zul je flink moeten oefenen. Maar wanneer je het onder de knie hebt, kun je maximale invloed uitoefenen op de smaak van jouw lungo’s, espresso’s en cappuccino’s. Vaak werk je met koffiebonen als je een pistonmachine gebruikt. Met dit apparaat kun je maximaal twee kopjes per keer zetten. De prijs per kopje is vergelijkbaar met de volautomatische koffiemachine, en de prijs van het apparaat ook. Echter vraagt de pistonmachine nog meer onderhoud.

Inbouwkoffiemachine van Siemens
Inbouwkoffiemachine van NEFF

Onze keuze: de inbouwkoffiemachine

 

Met een inbouwkoffiemachine houdt je jouw aanrecht vrij, zodat je meer ruimte hebt om gerechten te bereiden. Daarnaast kun je het inbouwapparaat afstemmen met een (stoom)oven of inbouw combimagnetron van hetzelfde merk, waardoor je een mooi geheel vormt. Zo creëer je dus een strakke uitstraling in je keuken. Met inbouw koffiemachines maak je één of twee koppen koffie per keer. Vaak kun je met deze machines ook cappuccino’s en latte macchiato’s maken, en ook heet water behoort doorgaans tot de mogelijkheden. Sommige apparaten beschikken daarbij ook over functies waarmee je jouw voorkeuren kunt opslaan. Zo kun je jouw favoriete smaken opslaan, net als de kopjesgrootte en sterkte. Je hebt doorgaans dus meer mogelijkheden dan bij vrijstaande apparaten. De meeste machines maken gebruik van koffiebonen, soms is er ook de mogelijkheid om gemalen koffie te gebruiken. Hierdoor is de prijs per kopje vergelijkbaar met die van volautomatische machines en pistonmachines. Het apparaat zelf behoort tot de duurste variant in dit rijtje. Onderhoud is daarentegen vaak geen probleem. De meeste onderdelen kun je gewoon in de vaatwasser doen, en vaak beschikt het apparaat over een speciaal ontkalkprogramma.

Vraag het gratis magazine aan!

Magazine Velthuizen Keukens: Over de kook
Of maak direct een afspraak
Magazine Velthuizen Keukens: Over de kook