“Begin het nieuwe jaar fris en gezond!”

Een frisse start van 2021!

Een week geleden hebben we 2020 achter ons gelaten. Tijd voor een frisse start! Voor ons betekent dit beginnen aan een grote verbouwing, en omdat de showroom voorlopig nog gesloten is ook een grote schoonmaak en opruiming. Zo zijn de verkoopadviseur al flink aan het klussen geslagen! Misschien heb jij ook wel goede voornemens. Wil je bijvoorbeeld gezonder gaan eten? Of wil je misschien bewuster en duurzamer gaan leven? Het begint vaak in de keuken! Samen met Pelgrim geven wij je een aantal tips om januari fris door te komen!

Fris beginnen: tijd om op te ruimen!

Heb je er wel eens over nagedacht welke keukenspullen en ingrediënten er allemaal in je keukenkastjes liggen? En welke je eigenlijk nooit gebruikt? Door je keukenkastjes en -lades helemaal leeg te halen krijg je een goed overzicht van hoeveel ruimte je hebt, en hoe je deze beter kunt indelen. En je ziet meteen welke spullen je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Leg alles op een grote hoop, want als je een flinke berg spullen ziet heb je minder moeite met opruimen. Vergeet daarbij de gangkast of kelder ook niet. Losse apparatuur kun je makkelijk opbergen in doorzichtige opbergbakjes. Zo zie je gemakkelijk wat je nodig hebt, en het is mooi opgeruimd! Apparatuur die je niet nodig hebt kun je misschien wel kwijt bij de kringloop. Zo maak je een ander er nog blij mee ook!

Controleer ook zeker even alle zakjes, pakjes, potjes kruiden en andere producten die je niet vaak gebruikt op de houdbaarheidsdatum. Als je eenheid in de keuken wilt creëren, kun je deze ook in potjes doen. Zo zie je gemakkelijk wat er in zit, en het ziet er ook nog eens leuk uit! Vergeet niet de houdbaarheidsdatum op de pot te vermelden, bijvoorbeeld op de onder- of achterkant. Een ander leuk idee is een groen kruidentuintje met verse kruiden in je keuken, aan de muur of op een schap. Het staat superleuk en je zult zien dat je sneller gezonde recepten maakt. Maar vergeet ze geen water je geven!

Gezonder eten, hoe doe ik dat?

Een kruidentuintje is zeker geen vereiste om gezonder te gaan eten. Sterker nog, en zijn heel veel makkelijke manieren om een gezonder eetpatroon te starten! Allereerst is het een goed idee om naar seizoensgroenten te kijken. Deze zijn namelijk verser (en daardoor gezonder), maar ook lekkerder en goedkoper! In januari kies je bijvoorbeeld voor veldsla, bieten of prei, of één van de welbekende stamppotgroenten. Daarnaast is het belangrijk om het jezelf makkelijk te maken. Koken met stoom is bijvoorbeeld een stuk gezonder dan traditionele kookmethodes, omdat vitamines en mineralen beter behouden worden. En vaak is het nog makkelijker ook! Maar kijk ook eens goed naar hoe de keukenapparaten die je hebt je kunnen helpen. Heb je een staafmixer? Maak dan eens een gezonde soep met groenten!

Op zoek naar inspiratie? Bekijk deze gezonde recepten:

Noedels met gamba’s en spinazie uit de wok
Geroosterde pompoensoep met paprika
Vispakketje met wortels uit de stoomoven
Poké bowl uit de stoomoven
Groente & garnalen uit de stoomoven

Duurzaamheid in de keuken

Het gebruik van seizoensgroenten is ook een bewuste keuze, want er is minder moeite nodig om het vers te houden. Maar ook het gebruik van de juiste apparatuur kan een verschil maken. Zo is een inductiekookplaat energiezuiniger dan een gaskookplaat. Daarnaast is het goed om stil te staan bij wat er overblijft na het koken. Zo kun je door te vacumeren eten langer bewaren, maar dat geldt ook voor rauwe ingrediënten. En het afval? Probeer het zoveel mogelijk te scheiden, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een afvalsysteem.