Scroll verder

Fornuis in je keuken: waarom zou je het wel (of niet) doen?

Een fornuis in je keuken, dat is toch ouderwets? Zeker niet! Dankzij de verschillende designs zijn fornuizen toe te passen in zowel moderne als landelijke en klassieke keukens. En met de komst van inductiefornuizen is een fornuis ook toe te passen in een gasvrije woning. Ook in gebruik heeft het fornuis een aantal voordelen ten opzichte van de kookplaat en de oven, maar zeker ook een aantal nadelen. Wij vergelijken de verschillende apparaten met elkaar, zodat je makkelijker kunt beslissen of een fornuis iets voor jou is!

Fornuis in de keuken

Wat is een fornuis?

 

Een fornuis is eigenlijk een combinatie van twee apparaten: een oven en een kookplaat. Omdat het apparaat multifunctioneel is, is het vaak duurder dan een kookplaat of oven. Aan de andere kant is het aanschaffen van een gas- of inductiefornuis meestal goedkoper dan het aanschaffen van een kookplaat én een oven. Daarnaast moet een kookplaat in het werkblad verwerkt worden, en is voor een inbouwoven een kast nodig. Dit geldt niet voor de vrijstaande fornuizen die wij verkopen. Wat het kostenplaatje betreft kun je dus zeker voor een fornuis kiezen.

 

Fornuizen komen in verschillende maten, van 60 centimeter tot wel anderhalve meter breed. De meest gebruikelijke breedtemaat is 90 centimeter. Hierdoor is het kookgedeelte vergelijkbaar aan een ‘normale’ kookplaat, maar de oven biedt meer ruimte. Veel fornuizen van 90 centimeter of breder hebben zelfs twee ovens, wat het een stuk makkelijker maakt om meerdere gerechten tegelijkertijd te bereiden. Een fornuis van 60 centimeter breed is een goede optie in een kleine keuken.

Een inductiefornuis combineert een oven met een inductiekookplaat

Blikvanger of mooi weggewerkt

 

Met een fornuis kun je jouw keuken makkelijk jouw eigen draai geven. Zo kun je het fornuis tussen twee onderkasten plaatsen, waardoor het als het ware in de keuken verwerkt wordt. Maar je kunt ‘m ook een aparte plek in de keuken geven, zodat ‘ie echt als blikvanger fungeert. Met de kleurmogelijkheden van Bertazzoni kun je echt een opvallende verschijning creëren: kies bijvoorbeeld uit rood, oranje of geel. Maar ook veilige kleuren als zwart en RVS zijn mogelijk. Door de verschillende collecties kies je ook makkelijk tussen authentiek en modern. Zo heeft de Milano collectie van Boretti een eigentijds design, terwijl de Toscana collectie een stuk authentieker is.

Landelijk fornuis in een rode kleur
Fornuis in een landelijke keuken

Nadelen van een fornuis

 

Omdat je met een fornuis twee apparaten combineert, heb je ook meer vermogen nodig om het apparaat op volle sterkte te gebruiken. Voor grotere fornuizen met twee ovens heb je dan ook een 3-fasen aansluiting nodig om gebruik te kunnen maken van het volledige vermogen van het apparaat. Een groot fornuis heeft daarnaast een ander nadeel: de grotere ovenruimte zorgt voor meer schoonmaakwerk. Vaak beschikken fornuizen ook niet over een schoonmaakprogramma zoals pyrolyse of hydrolyse. Ook qua ovenfuncties loopt het fornuis vaak wat achter op moderne multifunctionele ovens. Zo beschikken de meeste fornuizen bijvoorbeeld niet over stoomfuncties.

De voor- en nadelen van een fornuis in je keuken

Meer weten over fornuizen?

 

Maak kennis met de verschillende typen fornuizen in onze showroom. Zo beschikt onze Sherwood-keuken over een inductiefornuis met twee ovens en heeft de Retro Blue een royaal gasfornuis. Onze adviseurs nemen tijdens een afspraak graag de tijd voor je om je volledig bij te praten over al het moois dat fornuizen te bieden hebben!

Vraag het gratis magazine aan!

Magazine Velthuizen Keukens: Over de kook
Of maak direct een afspraak
Magazine Velthuizen Keukens: Over de kook