Scroll verder

Memo showroomkeuken voorzien van Agrilution plantcube

Agrilution plantcubes: je eigen moestuin in je keuken!

Hoe gaaf zou het zijn als je zelf groenten kunt kweken in je eigen keuken? Dankzij de plantcubes van Agrilution is het mogelijk! Met deze ‘verticale boerderijen’ kun je 18 verschillende soorten planten en kruiden laten groeien, variërend van basilicum, rucola en munt tot micro-komkommer, pastakruiden en verse thee. Verser dan vers, zonder bestrijdingsmiddelen en met tot wel 30 keer meer voedingsstoffen. In dit blog willen we je graag meer vertellen over dit nieuwe apparaat en deze nieuwe technologie. Daarnaast zijn wij ook ontzettend trots dat wij de eerste keukenwinkel in Nederland zijn die de Agrilution aanbiedt, én dat wij twee plantcubes in onze showroom hebben staan!

Agrilution plantcube in de showroomkeuken Memo

Agrilution: wat is het?

 

Max Lössl en Philipp Wagner richtten in 2013 Agrilution op, geïnspireerd door vertical farming. Bij verticale landbouw wordt gebruik gemaakt van gestapelde kweeklagen, waardoor je op een kleine oppervlakte duurzaam en efficiënt gewassen kan telen. Het niet gebruiken van bestrijdingsmiddelen, maar ook water- en grondbesparing, zijn volgens de Universiteit van Wageningen verschillende voordelen van vertical farming. Lössl en Wagner willen dit met Agrilution direct naar de eindconsument brengen, zodat de gewassen zo vers mogelijk op de plaats van consumptie komen. Met de plantcubes van Agrilution kweek je namelijk je eigen verse sla, kruiden en microgreens. Niet alleen de oprichters van Agrilution zijn enthousiast over deze technologie, ook Miele is overtuigd. Sinds 2019 behoort Agrilution dan ook tot de Miele groep.

 

De plantcubes zijn te vergelijken met kleine broeikassen. Ze zijn met hun 60 centimeter net zo breed als een gemiddelde keukenkast, vaatwasser, oven of koelkast, dus ze passen in ieder keukenontwerp. In de plantcubes wordt verticale landbouw beoefend op twee niveaus, doormiddel van twee uitrekbare lades. Op iedere lade kun je 9 gewassen laten groeien, waardoor je in totaal 18 (verschillende) soorten groenten en kruiden kan kweken. Om optimale omstandigheden voor deze gewassen te creëren maken de plantcubes gebruik van LED-licht, klimaatcontrole en automatische bewatering, waar we hieronder meer over vertellen.

Groenten en kruiden kweken in de plantcubes van Agrilution
Agrilution plantcube in de showroom van Velthuizen Keukens

De technologie achter Agrilution

 

Intelligente LED-verlichting

 

Om de gewassen zo goed mogelijk te laten groeien, wordt er gebruik gemaakt van intelligente verlichting. De dynamische LED-verlichting voorziet de planten van perfecte lichtcondities, tot wel 16 uur per dag. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de vitale golflengtes die de gewassen nodig hebben om goed te groeien, waarbij ze royaal voorzien worden van voedingsstoffen. De plantcubes werken zelfs met zonsopkomsten en -ondergangen, zodat een natuurlijke situatie nagebootst wordt. Tijdens het groeiproces wordt een paars licht gebruikt, maar om het oogsten te vergemakkelijken wordt dit licht wit als je de deur opent.

 

Klimaatcontrole dankzij sensoren

 

Naast licht zijn er ook nog een aantal factoren die meespelen bij het optimaal laten groeien van groenten en kruiden. Dankzij de sensoren in de plantcubes wordt het klimaat heel precies gecontroleerd en aangepast, zodat er altijd een ideaal lenteklimaat gecreëerd wordt. Zo wordt een ideale temperatuur gewaarborgd, net zoals een perfecte luchtvochtigheid en de juiste luchtbewegingen. Hierdoor groeien de gewassen tot wel drie keer sneller!

 

Automatische bewatering

 

Ook het bewateren van de planten gebeurt automatisch. Het water wordt vanuit het uitneembare waterreservoir automatisch rondgepompt, waardoor de plantcube 98% minder water gebruikt vergeleken met ‘gewone’ landbouw. Per jaar verbruikt een plantcube, als deze het hele jaar door op de volle capaciteit gebruikt wordt, zo’n 100 liter water. Dat lijkt misschien veel, maar niet als je bedenkt dat een gemiddelde Nederlander maar liefst 130 liter water per dag verbruikt! Het uitneembare waterreservoir heeft een capaciteit van 15 liter; afhankelijk van het gebruik moet je deze iedere vier tot zes weken bijvullen.

 

Complete controle met de app

 

Het groeien van de gewassen gaat de vrijwel automatisch; het enige wat je hoeft te doen is de groenten en kruiden planten. Daarover vertellen we je hieronder meer. Het oogsten is ook gemakkelijk dankzij de Agrilution Smart App. Deze vertelt je namelijk precies welke gewassen nu of bijna klaar zijn om te oogsten. In de app kun je bijhouden welke gewassen je geplant hebt en wanneer je kan oogsten, maar ook wat de huidige temperatuur is en hoe het waterniveau ervoor staat. Dankzij pushmeldingen ben je altijd op de hoogte zonder dat je alles actief in de gaten hoeft te houden, en in de app vind je ook een ruim aanbod aan recepten!

Agrilution plantcube met kruiden en groenten

Gewassen groeien in de plantcubes

 

Nu we je vertelt hebben over de werking van de broeikassen, is het tijd om in te zoomen op het planten van de gewassen. Ook dit is erg gemakkelijk, want Agrilution werkt met zogenaamde seedbars. Een seedbar is te vergelijken met een stukje grond, met hierin de zaden al verwerkt. Agrilution heeft de zaden zo gepositioneerd dat de gewassen optimaal kunnen groeien én tot wel 3 maanden na planten groenten en kruiden produceren. Het enige wat jij moet doen is de seedbars plaatsen in de zwarte bakjes die zich in de plantcubes bevinden. Deze bakjes, de zogenaamde seedbar holders, zijn uitneembaar, zodat je de seedbars gemakkelijk kan plaatsen. Daarnaast zijn de bakjes geschikt voor de vaatwasser. De eerste oogst van jouw gewassen verschilt per seedbar; sommige planten kun je al na een week oogsten, maar voor een aantal gewassen moet je tot zes weken geduld hebben.

 

De seedbars worden geleverd per drie stuks in een organische verpakking van karton. Door de precieze indeling wordt er minimaal verpakkingsmateriaal verbruikt. De verpakking kan milieuvriendelijk weggegooid worden bij het papier, want er wordt geen gebruik gemaakt van plastic. De gebruikte seedbars kunnen in de GFT-kliko.

 

Benieuwd naar het assortiment seedbars en recepten? Bekijk ze op de website van Agrilution!

Martijn oogst gewassen uit de plantcube
Gewassen onder het paarse LED-licht van de Agrilution

De voordelen van Agrilution

 

Samengevat zijn dit de voordelen van de plantcubes van Agrilution:

 

  • Je hebt de beschikking over verse gewassen, waarvan een groot deel niet in de supermarkt verkrijgbaar is. Daarbij bepaal je zelf welke groenten en kruiden je plant. Omdat de gewassen tot 3 maanden na planten terug groeien heb je altijd te beschikking over de juiste ingrediënten voor jouw gerechten.
  • Je helpt het milieu door op een duurzame en efficiënte manier je eigen gewassen te verbouwen. Daarnaast vermijdt je onnodig transport. Ook voorkom je onnodige verpakkingen en voedselverspilling.
  • Jouw gewassen bevatten tot wel 30 keer meer voedingsstoffen dan de kruiden en groenten uit de supermarkt. Ook zijn er geen bestrijdingsmiddelen toegevoegd en is de smaak veel intenser.
  • Je hebt geen groene vingers nodig om je eigen greens te verbouwen. De planttubes zorgen voor ideale omstandigheden. De app vertelt je precies wanneer je het water moet bijvullen en wanneer je kunt oogsten.
  • De plantcubes hebben een stijlvol design en passen gemakkelijk in elk keukenontwerp door hun standaardafmetingen. Het sfeervolle LED-licht en de ventilatoren zijn daarnaast te dimmen in de bioscoop- en stilte-modus.
  • Ten slotte is het ontzettend leuk om je eigen groenten en kruiden te zien groeien. Met een plantcube van Agrilution zorg je voor unieke ervaringen in jouw keuken!
Martijn in de weer met de gewassen uit de Agrilution

Meer weten over Agrilution?

 

Zoals we eerder al aangaven zijn we trots om de eerste Nederlandse Agrilution-dealer te zijn. Wij laten dan ook graag de plantcubes aan je zien, die op het moment van schrijven in Nederland alleen in onze showroom en in het Miele Experience Center Vianen te bewonderen zijn. Onze verkoopadviseurs vertellen je graag meer over het gebruik van de plantcubes en seedbars. Bezoek onze showroom vrijblijvend om te oriënteren of maak een afspraak voor een adviesgesprek. Je bent van harte welkom voor een kop koffie, en binnenkort ook voor een verse kop thee gemaakt van de kruiden uit de Agrilution!

Kruiden uit de plantcube
Plantcube van Agrilution in showroomkeuken Memo van Velthuizen Keukens

Vraag ons nieuwe magazine aan!

Of maak een afspraak